Na Leopolda Laholu Slovensko takmer zabudlo

Vynikajúci slovenský prozaik, dramatik a režisér Leopold Lahola nesporne patrí do slovenskej kultúry. Jediný dokument o ňom však vznikol až pred desiatimi rokmi. No slovenskí diváci si ho po prvý raz mohli pozrieť až v pondelok v divadelnom klube Ticho a spol. v Bratislave. Snímku pritom jej medzinárodní tvorcovia, medzi ktorými je aj slovenský kameraman Richard Krivda, ponúkali STV hneď trikrát. Naspäť nedostali ani odpoveď, ani kazety s filmom.

09.02.2011 14:00
Krátko po nakrútení filmu Sladký čas... Foto:
Krátko po nakrútení filmu Sladký čas Kalimagdory v Bratislave v roku 1968 Leopold Lahola náhle zomrel.
debata

Osud dokumentu Lahola je pre jeho hrdinu príznačný. Básnik, prozaik, výtvarník, ale predovšetkým filmár Leopold Lahola sa narodil v roku 1918 v Prešove a hoci veľkú časť života strávil v zahraničí, v roku 1968 na Slovensku aj zomrel. Napriek tomu sa tu naňho takmer zabudlo a jeho spomienku, ale dokonca aj zanedbaný hrob na bratislavskom cintoríne oprášila až izraelská režisérka Dalia Karpelová.

Snímka Laholu sleduje už od čias, keď sa ešte podpisoval civilným menom Friedmann, začínal písať básne a učil sa u výtvarníka Jána Mudrocha. Jeho sľubný štart však prekazila vojna, v ktorej ako Žid prišiel o niekoľko príbuzných a sám istý čas strávil v internačnom tábore. Po vojne pôsobil ako filmový a divadelný režisér, no ani nový režim jeho existencialistickú tvorbu neakceptoval.

Ako mnohí iní aj Lahola s manželkou využili možnosť legálnej emigrácie do Izraela. Čakala ho tam však len neradostná realita kibucov a napokon stál pri zrode miestnej kinematografie. Jeho snímky ako Mesto stanov reprezentovali realitu rodiaceho sa Izraela. Potom sa však začal prejavovať Laholov silný individualizmus a jeho najambicióznejšiu snímku Na každej míli kameň kritika doslova rozniesla v zuboch. Film sa už nikdy nepremietal a Lahola odišiel do Európy.

Lahola ďalej pôsobil vo Francúzsku, v Juhoslávii, Nemecku a napokon sa vrátil do Československa. Pracoval na niekoľkých spaghetti westernoch s Terenceom Hillom a je aj spolautorom scenára k slávnemu Old Shatterhandovi. Jeho životný kruh sa uzavrel v Bratislave, krátko po dokončení snímky Sladký čas Kalimagdory zomrel v bufete filmových štúdií na Kolibe na infarkt. Nemal ani 50 rokov.

Podľa Richarda Krivdu sa pôvodne dokument mal nakrúcať aj na Kolibe. Vtedajšie vedenie však napokon štáb do štúdií nevpustilo. Vedení sa už odvtedy v televízii vystriedalo niekoľko. O unikátny dokument však záujem neprejavil nikto. Napokon už v minulosti sa pre nezáujem STV stalo napríklad aj to, že dokument slovenského tvorcu odvysielala Česká televízia skôr ako domáca stanica. V prípade snímky Laholu je to skutočne škoda.

O renesanciu tejto pozabudnutej osobnosti sa v roku 2007 pokúsil režisér Patrik Lančarič v ojedinelej snímke Rozhovor s nepriateľom, ktorá vznikla na námet Leopolda Laholu. A nezabúda naň aspoň literatúra. Hneď niekoľko publikácií ho v posledných rokoch opäť prináša do povedomia, vyšli jeho básne, zbierka poviedok aj súbor drám. Niektoré z nich sa opäť dostávajú aj na divadelné dosky.

debata chyba