Talentovaný smoliar DiCaprio

Idolom divákov sa stal už v mladosti a za jeho charakter v Titaniku vyronili potoky sĺz. Čerstvý štyridsiatnik Leonardo DiCaprio však popri sladkej tváričke preukazuje aj výnimočný herecký talent.

08.11.2014 05:00
Leonardo DiCaprio Foto: ,
Americký herec Leonardo DiCaprio na portrétovom zábere z New Yorku.
debata

Okrem dramatického príbehu lásky na potápajúcej sa lodi môžu diváci poznať rodáka z Los Angeles z filmov ako Rómeo a Júlia, Gangy New Yorku, Nespútaný Django či Vlk z Wall Streetu. DiCaprio je pritom jeden z mála hercov, ktorý dokáže bodovať u divákov a lákať návštevníkov kín a zároveň uspokojiť kritikov.

Leonardo DiCaprio zažiril aj v snímke Letec. Foto: ITAFILM
Letec - Leonardo DiCaprio Leonardo DiCaprio zažiril aj v snímke Letec.

Už ako 19-ročný si vyslúžil svoju prvú nomináciu na Oscara – priniesol mu ju výkon mentálne postihnutého Arnieho v snímke Čo žerie Gilberta Grapea. Aj film Basketbalové denníky odhalil veľké nadanie mladíka. Lenže, keď v roku 1996 nakrútil milostnú romancu Rómeo a Júlia a o rok neskôr Titanic, talent musel ustúpiť do úzadia. Niežeby ho neprejavil, práve naopak – milióny zamilovaných fanúšičiek však videli celkom iné prednosti a DiCaprio získal nálepku hereckého idolu. Jeho sláva nabrala obrovské rozmery. O tomto období života neskôr vyhlásil: „Ak dostanete od ľudí príliš veľa pochvál a dočkáte sa moci, akú ste nikdy predtým nezažili, nemusí sa z vás stať arogantný drzý idiot. Ale určite nadobudnete falošný pocit svojej dôležitosti a toho, čo všetko dokážete.“

V snímke Vlk z Wallstreetu stvárnil skutočného... Foto: SITA / AP / Mary Cybulski
THE WOLF OF WALL STREET V snímke Vlk z Wallstreetu stvárnil skutočného makléra-podvodníka Jordana Belforta.

Našťastie si úspešný herec veľmi rýchlo uvedomil, aké sú jeho priority. Vraj mu v tomto smere veľmi pomohla vlastná mama, pôvodom Nemka, ktorú označuje za chodiaci zázrak. Po snímkach ako Muž so železnou maskou či Don's Plum, ktoré sa dočkali rozpačitých reakcií, sa DiCaprio vrátil v plnej hereckej sile. Chyť ma, ak to dokážeš pod vedením Stevena Spielberga či rola v Gangoch New Yorku režiséra Martina Scorseseho potvrdili, že herca rešpektujú a obsadzujú tí najlepší režiséri. A v roku 2005 sa dočkal ďalšej nominácie na Oscara – za výkon vo filme Letec.

Hoci jeho herecký talent potvrdili ešte ďalšie dve nominácie na najvyššie herecké ocenenie, zatiaľ žiadnu z nich na sošku nepremenil. Aj preto sa v súvislosti s DiCapriom zvykne klebetiť o smole či nedocenení zo strany Americkej filmovej akadémie. „Oscar nie je moja motivácia, pre ktorú by som si vyberal konkrétne úlohy. Pracovať s výnimočnými ľuďmi a mať pocit hrdosti, keď sa obzriem späť na to, čo som urobil – to ma motivuje,“ komentoval pred časom herec, ktorý 11. novembra oslávi 40. narodeniny. Hádam ešte pred príchodom päťdesiatky ocenenie napokon získa. Zaslúžil by si ho právom.

3 x Leonardo DiCaprio

  • je momentálne najznámejší starý mládenec Hollywoodu. Jeho aktuálnou priateľkou je nemecká modelka Toni Garrnová
  • početné sumy venoval na ekologické projekty, je veľký environmentálny aktivista
  • považujú ho za dvorného herca Martina Scorseseho, spolupracoval s ním už na 5 filmoch
Americký herec Leonardo DiCaprio na portrétovom...
Herec Leonardo DiCaprio tiež prišiel na...
+8Leonardo DiCaprio (vľavo) a Jonah Hill -...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leonardo DiCaprio #jubileum #štyridsiatnik