S filmovými debutmi sa tento rok roztrhlo vrece

Šestnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa v piatok 7. novembra večer oficiálne začal za tónov funky a soulu nesmrteľného Jamesa Browna - voľba otváracieho titulu padla na biografický film Get On Up, ktorý hudobnú legendu predstavuje v celej jej genialite aj komplikovanosti.

07.11.2014 18:01
Kukuričná ostrov Foto:
Na bratislavskom filmovom festivale premietnu aj víťaznú snímku z Karlových Varov a zároveň gruzínskeho adepta na Oscara snímku Kukuričný ostrov. Jej režisér George Ovashvili zasadne aj do hlavnej festivalovej poroty.
debata

Festival okrem maratónu snímok z domácich aj svetových filmových kuchýň prinesie aj vzácnu možnosť stretnúť sa s jeho zaujímavými hosťami počas diskusií či na master class. Na zozname hostí sa nachádza napríklad aj Vuk Ršumović, mladý srbský filmár ovenčený ocenením z Benátok, oscarový český výtvarník Theodor Pištek alebo gruzínsky režisér George Ovashvili, ktorý predstaví aj svoj Kukuričný ostrov – víťazný film z Karlových Varov.

George Ovashvili bude mať na festivale aj veľmi zodpovednú úlohu – stane sa členom poroty, ktorá rozhodne o víťazoch Grand Prix za najlepší film, Ceny pre najlepšieho režiséra a najlepšie herecké mužské a ženské výkony vo festivalovej súťaži Prvých a druhých celovečerných hraných filmov. V hlavnej porote okrem Gruzínca zasadne aj renomovaný britský kritik Derek Malcolm, ktorý pôsobil aj ako riaditeľ Londýnskeho filmového festivalu. Poradiť sa bude môcť tiež so spoluzakladateľom Jeruzalemského filmového festivalu Avinoamom Harpakom či slovenskou herečkou Zuzanou Mauréry. Úlohu rozhodne nebudú mať ľahkú – podľa Nenada Dukića, zostavovateľa súťažnej sekcie, sa tento rok s debutmi mladých filmárov doslova roztrhlo vrece a ich nápor pocítili všetky európske festivaly. Aj Slovensko má v súťaži nádejného adepta – dokumentaristu Jara Vojteka, ktorý sa po prvýkrát vydal do vôd hraného filmu s poviedkovou snímkou Deti. Českú republiku bude reprezentovať herec Jiří Mádl, ktorý súťaží so svojím režisérskym debutom Pojedeme k moři.

Rozhodovať sa iste nebude ľahko ani o najlepšom dokumente festivalu – aj táto súťaž je od aktuálneho ročníka určená výlučne začínajúcim tvorcom. Slovenskí filmári, ktorí inak práve s dokumentmi často žnú úspechy aj na zahraničných fórach, tentoraz v súťaži chýbajú. Susedné Česko reprezentuje Bára Kopecká so snímkou DK – portrétom vizionárskeho architekta Davida Kopeckého. Treťou súťažou festivalu je súťaž krátkych filmov „Rovnako ako v minulých rokoch som sa snažil pozrieť si všetky filmy čerstvým a nezaujatým pohľadom. Najskôr sa pokúšam zažiť to, čo sa mi na plátne ponúka. Až keď ma to dojme, vyzve, vzruší či prekvapí, začnem podrobnejšie skúmať pozadie filmu,“ opísal proces výberu zostavovateľ tejto sekcie Erwin Houtenbrink. Aj v tejto súťaži bude slovenskému publiku geograficky najbližší jediný český titul – Občanská naděje režiséra Davida Vignara.

O domáce tituly, naopak, nebude núdza v sekcii Made in Slovakia – organizátori do nej tentoraz dali pestrú šesticu filmov, medzi ktorými nechýba poviedkový projekt Slovensko 2.0, dokument Pavla Barabáša Žiť pre vášeň či koprodukčný film o hrôzach holokaustu V tichu.

Bratislavský filmový festival sa bude na pôde pätice bratislavských mestských kín odohrávať až do piatka 14. novembra. Návštevu jednotlivých projekcií, na ktoré už tradične býva záujemcov viac ako voľných miest, by mal divákom tento rok uľahčiť aj nový rezervačný systém.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #MFF Bratislava #súťaže