O európske Oscary zabojujú Ida aj Nymfomanka

Najviac, spolu až päť, nominácií na tohtoročné Európske filmové ceny má poľský film Ida režiséra Pawla Pawlikowského. Na filmovom festivale v Seville to v sobotu oznámila Európska filmová akadémia. Štyri nominácie získala snímka Leviatan ruského režiséra Andreja Zvjaginceva.

09.11.2014 18:00
32 projekt 100 ida Foto:
Poľský film Ida má najviac nominácií na Európske filmové ceny.
debata

Ida, ktorú režisér Pawlikowsky nakrútil ako čiernobiely film, je príbehom osemnásťročnej Anny, ktorá sa má stať mníškou. Ešte predtým sa však musí stretnúť so svojou jedinou žijúcou príbuznou, tetou Wandou. Dozvie sa, že ako sudkyňa a zapálená komunistka posielala na smrť odporcov režimu a kňazov a toto stretnutie nasmeruje Annu na cestu za odkrytím rodinného tajomstva. „Obrovským prínosom divácky mimoriadne úspešného filmu Ida je fakt, že sa k stále živým traumám holokaustu či stalinizmu vracia rozvážne a pokojne, bez honby za lacnou senzáciou či škandálom,“ uvádza distribútor filmu ASFK.

Predstaviteľky Anny aj Wandy si svojimi výkonmi vyslúžili nomináciu v kategórii najlepších herečiek a Ida, ktorá má na konte množstvo festivalových cien, je nominovaná aj za réžiu, scenár a v kategórii najlepších filmov.

Európskym filmom roka sa môže stať aj Leviatan Andreja Zvjaginceva. Príbeh Koľu, ktorý sa postaví skorumpovanému starostovi, má na svojom konte cenu za scenár z festivalu v Cannes a do slovenských kín príde 4. decembra. Leviatan je nominovaný aj za réžiu, najlepší mužský herecký výkon (Alexej Serebrjakov) a scenár.

Medzi najlepšími európskymi filmami roka sa ocitli aj režisérska verzia dvojdielneho filmu Nymfomanka Larsa von Triera a vyše trojhodinová turecká dráma Zimný spánok, za ktorú režisér Nuri Bilge Ceylan získal Zlatú palmu na festivale v Cannes. Päticu nominovaných dopĺňa koprodukčná švédska dráma Vyššia moc režiséra Rubena Östlunda. Stránka indiewire.com film charakterizuje ako „čiernu komédiu, ktorá stavia proti sebe prírodu a posvätnú, takzvanú nukleárnu rodinu“. Vyššia moc, ktorá je nominovaná aj v kategórii najlepšia réžia, príde do slovenských kín 15. januára, Ida, Zimný spánok aj režisérska verzia Nymfomanky už v kinách sú.

O cenu pre režiséra roka sa budú okrem spomínaných uchádzať aj Paolo Virzi so snímkou Human Capital a Steven Knight, ktorého film Locke sleduje Toma Hardyho ako hodinu a pol šoféruje a telefonuje. Knightova minimalistická dráma je nominovaná aj za scenár a Tom Hardy sa uchádza o cenu pre najlepšieho herca. Konkurenciou sú mu Timothy Spall ako slávny maliar v novom filme Mika Leigha Mr. Turner, Brendan Gleeson v úlohe tvrdohlavého írskeho kňaza v snímke Kalvária aj Stellan Skarsgard (Nymfomanka).

Trofej pre najlepšiu herečku môže získať okrem už spomínaných aj Marion Cotillardová za úlohu v snímke bratov Dardenneovcov Dva dni, jedna noc, Charlotte Gainsbougová (Nymfomanka), Marian Alvarezová (Wounded) a Valeria Bruniová Tedeschiová (Human Capital).

Svoju kategóriu majú na Európskych filmových cenách komédie – medzi trojicu najlepších sa dostali španielska Carmina & Amen Paca Leóna, britská snímka Le Week-End Rogera Michella a talianska komédia Mafia vraždí iba v lete režiséra, ktorý tvorí pod pseudonymom Pif.

Víťazov Európskych filmových cien vyhlásia 13. decembra v Rige.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nymfomanka #Európske filmové ceny #nominácie #Zimný spánok #Ida #Leviatan #Locke