Festival Matrioshka prinesie reflexiu totalitného režimu

Prvý ročník festivalu Matrioshka prinesie do Košíc reflexiu totalitného režimu v Československu v rokoch 1948 až 1989. Netradičnou formou oboznámi verejnosť s absurdnými reáliami komunistického režimu a pripomenie si hodnoty 17. novembra 1989. Festival Matrioshka je iniciatívou občianskeho združenia AZIMUT, ktorého cieľom je prelomiť bariéru mlčanlivosti a nezáujmu, a takto obnoviť diskusiu o totalitných režimoch a diktatúrach.

11.11.2014 14:00
Festival Matrioshka, logo Foto:
Prvý ročník festivalu Matrioshka prinesie do Košíc reflexiu totalitného režimu v Československu v rokoch 1948 až 1989.
debata

Ako za organizátorov informovala Mirka Rybárová, festival pozostáva zo siedmich rôznych podujatí, ktoré sa začínajú dnes a potrvajú do 17. novembra. Podujatia sa budú konať v Košiciach na rôznych miestach. Budú sa líšiť typom a charakterom a budú pripravované a organizované v spolupráci s jedným, alebo viacerými partnermi pôsobiacimi v oblasti kultúry v Košiciach.

„Cieľom je obnoviť diskusiu a vytvoriť dialóg venujúci sa téme totality a jej rozdielnym formám a podobám. Chceme zaujať verejnosť a zapojiť ju v čo najväčšej miere do nášho programu, pretože totalita nie je minulosť, je to odkaz, ktorý ovplyvní našu budúcnosť. Počas siedmich festivalových dní budeme prezentovať rôzne typy umeleckých foriem, od voľnej diskusie, cez premietanie filmu, až po divadelné predstavenie,“ uviedla Rybárová.

V utorok o 17:00 sa uskutoční Lietajúci pochod po košickej Hlavnej ulici. Nasledujúci deň budú v Pyecka Gallery prezentovať propagandistickú plagátovú tvorbu, ktorá bola neodmysliteľnou súčasťou totalitných režimov. Štvrtok sa bude niesť v krátkych prezentáciách Pecha Kucha Night Košice s poradovým číslom 33 s podtitulom Matrioshka špeciál, ktorý pripravujú spoločne s Východným pobrežím o.z. V piatok večer sa bude v kníhkupectve Artforum spomínať na košického disidenta Marcela Strýka. Tento komorný večer bude spojený s čítaním jeho tvorby, premietaním filmu a voľnou diskusiou. Pre milovníkov filmu je na sobotu 15. novembra pripravený trezorový film Skřivánci na niti, ktorý spoločne s OZ Cinefil premietnu na mieste, kde niekedy FK Cinefil pôsobil. Veritasova nostalgia na Dominikánskom námestí, kde svojho času sídlil najúspešnejší filmový klub na Slovensku, bude zároveň malou oslavou storočnice Bohumila Hrabala, ktorý je autorom knižnej predlohy a spolu s Jiřím Menzelom aj scenára tohto filmu. Prednáška šéfredaktora portálu kinema.sk Petra Konečného o prísne zakázaných filmoch vo svete a trezorových filmoch na Slovensku sa uskutoční v nedeľu v Kasárňach Kulturpark na Kukučínovej ulici. Vyvrcholením festivalu bude priamo na 25. výročie nežnej revolúcie 17. novembra nová divadelná inscenácia vytvorená špeciálne pre festival Matrioshka. Divadelný kabinet východňara zahrá autorské predstavenie Stanislava Bilého s názvom BYT č. 8/9.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #17. november 1989 #festival Matrioshka #totalita #AZIMUT