Huba: Jirásková a Bohdalová sú priateľky, ale sú na seba náročné

Režisér Karel Kachyňa obsadil v roku 1995 Jiřinu Bohdalovú do úlohy slaboduchej ženy v stredných rokoch a Jiřine Jiráskovej ponúkol postavu jej sestry, neprístupnej primárky. Film sa volal Fany, vznikol podľa scenára Jiřího Hubača a jadrom príbehu bol vzťah spomínaných žien. Zahral si v ňom vtedy aj slovenský herec Martin Huba.

20.02.2011 10:00
Martin Huba Foto:
Martin Huba
debata

Jiřina Bohdalová a Jiřina Jirásková sú kamarátky, aká bola ich spolupráca na pľaci?
Pani Jirásková a Bohdalová sú síce priateľky, ale v tomto povolaní to znamená, že je človek náročný k svojmu partnerovi. Pri nakrúcaní Fany vznikala atmosféra vzájomnej inšpirácie. Obe herečky sú veľmi populárne, mohli teda k tvorbe pristupovať uvoľneným spôsobom a mohli sa oprávnene spoliehať na svoju slávu. Lenže ony si nič neodpúšťali, pristupovali k práci veľmi seriózne, motivovali sa, provokovali, inšpirovali. Robili na doraz. Vládne medzi nimi hlboké priateľstvo a v ich prípade to znamenalo náročnosť. Uvedomoval si to aj Karel Kachyňa, ktorý celý projekt veľmi umne rozložil medzi obe dámy.

Hovorí sa o Jiráskovej zmysle pre iróniu a sebairóniu. Používala ich aj pri nakrúcaní Fany?
Pani Jirásková je dáma a dokáže ju stvárniť od femme fatale až po tie najvznešenejšie polohy. Zároveň je to skromný a pokorný umelec, ktorý je so sebou vždy nespokojný. A sebairónia je jej základným životným pocitom. Je múdra a láskavá, ale život nie je vždy láskavý a v takých situáciách si ona vypomáha iróniou. Život v divadle je na hrane normálnosti a ak človek nemá zmysel pre humor, môže situácie riešiť veľmi hrubými vyjadreniami. Pani Jirásková je však kultivovaná a používa výstižnú iróniu, hoci aj pri kritických postrehoch.

Kritické postrehy venovala aj vám?
Pani Jirásková mala duchaplné komentáre a pochopila, že na mňa nemusí brať ohľad, pretože pre mňa je takáto irónia príjemný spôsob komunikácie.

debata chyba