Oscar 2011: Ostrieľaní herci majú mladých súperov

Annette Beningová, Nicole Kidmanová, Helena Bonham Carterová, Jeff Bridges, Javier Bardem či Colin Firth sú skúsení hereckí harcovníci. Napriek tomu ešte niektorí z nich nezískali Oscara. Šancu majú tento rok. Všetci sú nominovaní a čakajú na 27. februára, či sa dočkajú ceny. Medzi tými ostrieľanými a slávnymi sa však objavujú aj menej známe mená. Dokonca takí, ktorí sa zaradili medzi najmladších nominovaných hercov v histórii Oscarov. Platí to pre Hailee Steinfeldovú, Jennifer Lawrenceovú a Jesseho Eisenberga.

24.02.2011 13:00
Zľava: Javier Bardem, James Franco, Jesse... Foto:
Pätica nominovaných hercov v hlavnej mužskej kategórii - zľava: Javier Bardem, James Franco, Jesse Eisenberg, Colin Firth a Jeff Bridges.
debata

Malá ruža medzi tŕňmi
Hailee Steinfeldová má len štrnásť rokov, ale v dejinách Oscarov už bolo osem mladších dievčat nominovaných na cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. Keby sa však Steinfeldovej podarilo vyhrať, bola by treťou najmladšou víťazkou spomínanej kategórie. Nominovaná je za stvárnenie mladej Mattie vo westerne bratov Coenovcov Skutočná guráž a tento rok bude „súperiť“ s Amy Adamsovou, Jacki Weaverovou, Bonham Carterovou a Melissou Leovou.

Mattie v jej podaní pôsobí ako priama, dôvtipná, odhodlaná a odvážna mladá žena a zároveň sa jej darí sprostredkúvať dievčenskú citlivosť a detskú naivitu. Steinfeldová sa vo filme ocitla v kolektíve mužov a navyše po boku slávnych hercov ako Jeff Bridges, Matt Damon či Josh Brolin. Zdá sa, že to muselo byť pre ňu náročné, zvlášť, keď išlo o jej prvú úlohu v celovečernom filme. Steinfeldová však nakrúcanie označila za zábavu. A jej skúsenejší kolegovia si spoluprácou s ňou pochvaľovali. Bridges vyhlásil, že Hailee dokázala ustáť celý film a odviedla výbornú robotu. „Keďže mám doma tri dcéry, bolo pre mňa dosť ťažké nesprávať sa k Hailee ako otec. V druhom pláne filmu však leží aj motív rodičovstva a mne nedalo, aby som to na základe nášho vzťahu mimo kamier nedostal i pred kamery,“ uviedol Bridges v rozhovore na stránke indielondon.co.uk.

Josh Brolin zase prezradil, že Steinfeldová sa do úlohy dostávala s ľahkosťou, bola prirodzená a suverénna. S úsmevom zároveň dodal, že si na pľaci poriadne privyrobila, pretože svojich starších hereckých kolegov „pokutovala“ za nadávky – 5 dolárov za najtvrdšie a dolár za ostatné.

Húževnaté dievča
Jennifer Lawrenceová tento rok získala oscarovú nomináciu za stvárnenie hlavnej úlohy v dráme Zmrznutá kosť. Lawrenceová má 20 rokov a je druhou najmladšou herečkou v histórii nominovanou na Oscara za výkon v hlavnej úlohe. Keby ho získala, stala by sa najmladšou víťazkou tejto kategórie. O sošku sa uchádza v konkurencii Natalie Portmanovej, Annette Beningovej, Michelle Williamsovej a Nicole Kidmanovej.

„Uvažovala som o nej ako o silnom a odhodlanom dievčati, ktoré neberie odpoveď -nie-,“ opísala Lawrenceová svoju hrdinku zo snímky Zmrznutá kosť. Volá sa Ree a je po krk v problémoch. Musí komplikovane pátrať po svojom otcovi, lebo hrozí, že rodina príde o dom. A musí sa zároveň postarať o chorú matku a ochrániť svojich mladších súrodencov.

Napriek mladému veku má Lawrenceová na konte viacero dramatických úloh, pripomína však, že si užívala aj prácu na sitcome Pearsonovci (2007). V súčasnosti má naplánovaných niekoľko projektov a objaví sa aj v novom filme Jodie Fosterovej The Beaver, ktorý sa stal problematickým po súkromných škandáloch Mela Gibsona. Ten v príbehu stvárnil chlapíka, ktorý sa rozkmotrí s rodinou a k upraveniu vzťahov mu pomôže plyšová hračka – bobor, ktorý mu slúži ako barlička pri prehodnocovaní vlastného správania. Lawrenceová film označila za zvláštny druh čiernej komédie a Gibson na ňu pôsobil ako milý a zábavný človek.

Zuckerberg má Facebook, Eisenberg herectvo
Dvadsaťsedemročný Jesse Eisenberg už má tiež čo-to za sebou a na Oscara je nominovaný za stvárnenie hlavnej úlohy vo filme Sociálna sieť. Je desiatym najmladším kandidátom na cenu vo svojej kategórii a ak by Oscara získal, stal by sa historicky najmladším hercom oceneným za hlavnú úlohu. V spomínanej snímke Davida Finchera si zahral zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga.

S Zuckerbergom sa herec nestretol, ale ešte pred skončením nakrúcania mu o ňom porozprával bratranec, ktorý pracoval pre Facebook. A hovoril o ňom len v dobrom. Samotný film však Zuckerberga ukazuje aj ako človeka, ktorý má problémy v nadväzovaní vzťahov a komunikácii s okolím.

„V tradičnom spoločenskom rámci sa cítil nesvoj, preto si vytvoril vlastné prostredie, v ktorom bol spokojný,“ povedal herec o svojom hrdinovi a dodal, že on sám na Facebooku nie je. Úplne vraj postačuje to, čo o sebe povie v rozhovoroch. A prečo sa vlastne venuje herectvu? „Podobne ako Mark vo filme, aj ja som prežíval ťažké časy v škole a mal som problémy v interakcii s ostatnými deckami. Herectvo som bral ako možnosť vypadnúť zo školy a tiež som sa cítil pohodlnejšie v koži niekoho iného. Tak ako si Mark vytvoril Facebook, ktorý mu viac vyhovoval pre styk s ľuďmi, tak ja podobne používam divadlo. Pre mňa je kontakt s ľuďmi príjemnejší prostredníctvom nejakej postavy, príbehu, v rámci vykonštruovaných pravidiel,“ cituje herca internetová stránka grouchoreviews.com. V jeho kategórii je tento rok na Oscara nominovaný aj Colin Firth, Jeff Bridges, Javier Bardem a James Franco.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba