Oscar 2011: Banksy si ide po nahého zlatého chlapa

Zatiaľ čo hollywoodske hviezdy už horlivo nacvičujú chôdzu po červenom koberci, britský streetartový provokatér Banksy sa na Oscarov pripravuje spôsobom jemu vlastným. Túla sa ulicami Los Angeles a zdobí mesto svojimi výtvormi. Práve Banksyho dokument Exit through the gift shop totiž získal nomináciu na cenu akadémie. Či sa napokon 36-ročný chlapík z Bristolu, ktorého identitu dosiaľ verejnosť môže len hádať, objaví aj na samotnej ceremónii, to sa ukáže už 27. februára.

25.02.2011 14:00
Pred okná riaditeľstva asociácie amerických... Foto:
Pred okná riaditeľstva asociácie amerických režisérov v Los Angeles Banksy namaľoval svoju verziu "amerického sna". Nestretol sa s pochopením, dnes už je plagát preč.
debata

Sympaťák provokatér
„Je to veľké prekvapenie. V princípe nesúhlasím s konceptom udeľovania akýchkoľvek cien, ale myslím, že by som mohol urobiť výnimku v prípade tých, na ktoré som sám nominovaný. Napokon, naposledy keď sa v mojom dome nachádzal nejaký nahý chlap natretý zlatou farbou, bol som to ja,“ pobavil Banksy médiá vo svojom komentári k nominácii.

Banksy je vo všeobecnosti považovaný za sympaťáka, ktorý zľahka nezákonnými spôsobmi, ako sú grafity, poukazuje na dôležité alebo aspoň zábavné veci. Problém s ním však spočíva v tom, že sa zo všetkého najradšej hrá na schovávačku. Na premiére svojej snímky na minuloročnom festivale Sundance síce bol, jedinou evidenciou po ňom však zostalo jeho „dielko“, ktoré dodnes zdobí Main street vo festivalovom mestečku Park City. Keď bola snímka neskôr nominovaná na ocenenie Critic's choice, vyslal Banksy namiesto seba na udeľovanie akéhosi čudného tichého pána. Na internetovom portáli eBay dokonca istá osoba prednedávnom ponúkala Banksyho totožnosť na predaj.

Žiť svoj hollywoodsky sen
To, že sa Banksy už nachádza za veľkou mlákou, potvrdilo niekoľko odvážnych grafitov, ktoré sa objavili v kalifornskej filmovej mekke. Že nejde len o náhodnú podobnosť štýlu, prípadne nejakého plagiátora, potvrdzuje sám umelec na svojej internetovej stránke, kde všetky diela dokumentuje na fotografiách. Jedno z nich už vlastne existuje len na fotografiách. Ide o „koláž“, ktorú Banksy vytvoril z bilbordu hneď naproti riaditeľstvu filmovej asociácie Directors Guild of America na legendárnom Sunset stripe.
Obrí reklamný plagát s polonahou kráskou Brit zlepšil popíjajúcim Mickey Mousom, ktorý modelku oblápa za prsia, sprava sa výjavu prizerá jeho družka Minnie s krvavými očami a niečím nápadne pripomínajúcim trubičku na šnupanie kokaínu v ruke.

Banksy dielo pomenoval Livin´ the dream (Žiť svoj sen). Opäť tak prejavil nielen svoj nekonvenčný zmysel pre humor, ale aj sklon k satirickým komentárom k aktuálnemu spoločenskému či politickému dianiu. Američania nič z toho neprejavili a bilbord prelepili.
Ďalej sa v LA objavil aj kreslený chlapec s kanistrom benzínu v ruke a cigaretou v ústach na mieste, kde prednedávnom horelo a tiež pes neidentifikova­teľnej rasy vykonávajúci potrebu na budovu v prominentnej štvrti Beverly Hills.

Silná konkurencia
O čom je Banksyho dokument? „V podstate je to film o chlapíkovi, ktorý sa pokúsi nakrútiť nenakrútiteľné. A zlyhá,“ vraví o svojom počine samotný Banksy, ktorého aj v jeho vlastnom filme môže divák vidieť len zatemneného, skrytého pod kapucňou. Dej sa krúti okolo Francúza, ktorý sa rozhodne nakrútiť film o pouličných grafity umelcoch. No napokon pod vplyvom Banksyho skončí sám ako jeden z nich. Okrem Banksyho v snímke vystupujú aj ďalší neslávne známi pouliční umelci ako Invader či André.
Banksyho „úlet“ má v kategórii dokumentov silnú konkurenciu. Jedným z favorizovaných filmov je napríklad Inside job Charlesa Fergusona. Snímka pátra po prameňoch finančnej krízy, sprevádza ňou herec Matt Damon. Ďalší z nominovaných filmov Gasland zase odkrýva nemilosrdný ropný priemysel v USA očami režiséra Josha Foxa. Tematiku vojny v Afganistane reflektuje snímka amerického novinára Sebastiana Jungera a jeho britského kolegu Tima Hetheringtona Restrepo. Päticu vyvolených uzatvára Waste land, snímka Lucy Walkerovej o neuveriteľnej komunite brazílskych zberačov odpadu.

Dokumentárnu sekciu tohtoročných Oscarov teda ovládli prevažne aktuálne seriózne témy. Banksy medzi nimi vyčnieva presne tak, ako tie jeho pestrofarebné grafity zo sivých fasád budov. I keď na prvý pohľad jeho nominácia môže pôsobiť skôr ako recesia, snímku Exit through the gift shop už nominovali aj na niekoľko ďalších ocenení, niektoré asociácie kritikov ho už dokonca vyhlásili za najlepší dokument uplynulého roka.

Možno napokon prejavia Američania viac pochopenia k Banksyho snímke ako k jeho Mickey Mousovi na Sunset stripe. A možno sa konečne ukáže aj samotný Banksy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba