Filmový Snowden už má hereckého predstaviteľa

Režisérov postoj ku kauze niekdajšieho zamestnanca CIA aj NSA, ktorý zverejnil tisícky tajných dokumentov a následne utiekol do exilu, je už pritom verejnosti dobre známy - vyjadril sa o ňom ako o "skutočnom hrdinovi". O tóne pripravovaného filmu čosi vypovedá aj výber predlôh k scenáru - ide o knihy, ktoré o Snowdenovi publikovali jeho mediálny spriaznenec Luke Harding a ruský advokát Anatoly Kucherena. Najnovšie na verejnosť prenikli informácie o tom, kto Edwarda Snowdena na plátne stvárni.

13.11.2014 12:21
Joseph Gordon-Levitt Foto:
Joseph Gordon-Levitt
debata

„Toto je jeden z najväčších príbehov našej doby,“ cituje BBC slávneho filmára, ktorý do svojho najnovšieho počinu vkladá nemalé nádeje. Zároveň už teraz uznáva, že jeho úloha nebude jednoduchá. Jednému z najúspešnejších hollywoodskych režisérov nechýbajú v oblasti kontroverzných politicko-spoločenských námetov skúsenosti – v minulosti sa už vo svojich snímkach napríklad popasoval aj s osobami viacerých amerických prezidentov. Tentoraz však nepôjde o žiaden „výlet do histórie“. Kauza Snowden je v USA vysoko aktuálna aj citlivá, napokon ten, koho sa Stone chystá vo svojom filme vykresliť ako hrdinu, stále čelí obvineniam, za ktoré môže vo väzení stráviť až 30 rokov.

I keď si Stone svojím, zatiaľ bezmenným, filmom iste všetkých nenakloní, v prospech úspechu jeho snímky hrá nesporný fakt, že vzbudzuje veľkú zvedavosť. Niekedy sa však filmárom ani zdanlivá hra na istotu nevypláca – čerstvým a priliehavým príkladom je vlaňajší triler The Fifth Estate o zakladateľovi Wikileaks Julianovi Assangeovi. Ani populárny Benedict Cumberbatch v hlavnej úlohe nedokázal divákov na film Billa Condona dostatočne nalákať, a tak sa titul stal jedným z najprekvapu­júcejších kasových prepadákov posledných rokov.

Edwarda Snowden Foto: SITA/AP
Edward Snowden Edwarda Snowden

Význam kvalitného hereckého obsadenia však určite nepodcení ani Oliver Stone. Pre hlavnú úlohu si už zazmluvnil 33-ročného amerického herca Josepha Gordona-Levitta, ktorý si zahral napríklad aj v oceňovaných snímkach Počiatok, Lincoln či Návrat temného rytiera. Okrem toho, že sa na Edwarda Snowdena skutočne trochu podobá, k projektu ho zrejme pritiahlo aj stotožnenie sa s režisérovým postojom ku kauze. Rolu údajne prijal okamžite a bez vyjednávania. Film o azda najhľadanejšom Američanovi sveta sa bude nakrúcať v Mníchove, pričom práve Nemecko vlani verejne odmietlo Snowdenovu žiadosť o azyl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #edward snowden #Joseph Gordon-Levitt #Oliver Stone