V Cannes sa šepká o pápežovi, Pittovi aj von Trierovi

Hoci do začiatku filmového festivalu v Cannes zostáva ešte šesť týždňov, zasvätení už začínajú špekulovať o tom, ktorí hviezdni režiséri na ňom odpremiérujú svoje novinky. Medzi menami, ktoré sa na filmových weboch spomínajú, sú napríklad Terrence Malick, Lars von Trier alebo Nanni Morreti.

30.03.2011 08:00
Brad Pitt v očakávanom filme Terrencea Malicka... Foto:
Brad Pitt v očakávanom filme Terrencea Malicka Strom života, ktorý by mali premietať na festivale v Cannes.
debata

Medzi najčastejšie skloňovaných režisérov v súvislosti s tohtoročným Cannes patrí práve americký veterán Terrence Malick, známy napríklad vďaka filmu Tenká červená čiara. O jeho hviezdne obsadenej novinke Strom života sa hovorilo už v súvislosti s minuloročným festivalom v Cannes a tiež pred Berlinale. Zdá sa, že fanúšikovia Brada Pitta a Seana Penna, ktorí si v snímke zahrali otca a syna (v detskom veku ho stvárňuje Hunter McCracken) sa dočkajú. Francúzska premiéra drámy s prvkami sci-fi, v ktorej by sa mali objaviť aj dinosaury, je totiž naplánovaná práve na čas, keď bude Cannes v plnom prúde.

Ďalším z očakávaných filmov, ktoré by mohli na festivale uviesť, je talianska snímka Máme pápeža režiséra a herca Nanniho Morettiho. Ide o príbeh pápeža, ktorý sa po tom, čo ho zvolia do funkcie, rozhodne, že vlastne pápežom byť nechce, aj preto, že sa obáva zodpovednosti. V hlavnej úlohe sa vo filme predstaví Michel Piccoli. Moretti, ktorý získal v Cannes Zlatú palmu pred desiatimi rokmi s drámou Synova izba, si vo filme zahral psychiatra, ktorý má pápežov problém vyriešiť.

Lars von Trier, ktorý má z Cannes už niekoľko cien, pred časom dokončil svoj najnovší film Melanchólia. Vo vybraných krajinách má premiéru naplánovanú už na koniec mája, takže Cannes je ideálne miesto na svetovú premiéru. O príbehu dvoch sestier (Kirsten Dunstová a Charlotte Gainsbourgová) vyhlásil von Trier, že je to „krásny film o konci sveta“.

Medzi ďalšími filmami, ktoré by sa mohli v Cannes objaviť, sú napríklad novinka Gusa van Santa Restless, film bratov Dardenneovcov Dieťa s bicyklom či Nebezpečná metóda kanadského režiséra Davida Cronenberga o Sigmundovi Freudovi a Carlovi Jungovi. O tej však nie je isté, či ju Cronenberg stihne dokončiť. Rovnaké to je aj v prípade Pedra Almodóvara a Antonia Banderasa, ktorí sa po rokoch opäť spojili kvôli filmu Koža, v ktorej žijem. Takmer isté je, že v Cannes nepremietnu Madonnin film W.E. o kráľovi Eduardovi VIII., ktorý sa pre lásku vzdal trónu. Speváčkini zástupcovia už začiatkom roka potvrdili, že snímka sa bude sa uchádzať o priazeň niektorého z jesenných festivalov, čiže ho zrejme uvedú v Benátkach alebo Toronte. Naopak, medzi snímkami, ktoré sú ešte stále v hre, je aj režijný debut Václava Havla Odchádzanie.

Prehliadku v Cannes, ktorá má už 64 rokov, otvorí 11. mája novinka Woodyho Allena Polnoc v Paríži. V nej sa mihne aj francúzska prvá dáma Carla Bruniová Sarkozyová. Aké filmy sa nakoniec na festivale objavia, bude jasné v polovici apríla, držiteľa zlatej palmy spozná svet 22. mája. Rozhodne o ňom porota pod vedením Roberta De Nira.

debata chyba