Febiofest ide za divákmi. A môže ich aj zaskočiť

Dokument Nesvadbovo slávnostne otváral slovenskú časť Febiofestu v Bratislave a nebude chýbať ani v Košiciach, kam sa vo štvrtok prehliadka z hlavného mesta presúva.

31.03.2011 15:16
Strýko Búhmí Foto:
Diváci Febiofestu nájdu tento pohľad záhadnej bytosti vo filme Strýko Búhmí.
debata

Košickí diváci sa môžu pripraviť aj na populárnu trpkú komédiu Občiansky preukaz, ale tiež na vlaňajšieho víťaza festivalu v Cannes. Pri filme Strýko Búnmí sa až tak nenasmejú, ale odvaha vyskúšať ho nemusí vyjsť navnivoč.

Burton ako v sne

Americký režisér Tim Burton predsedal porote, ktorá udelila Strýkovi Búnmímu Zlatú palmu. Viacerých novinárov to prinajmenšom prekvapilo. Dá sa to pochopiť, pretože film thajského režiséra Apichatponga Weerasethakula vybočuje zo štandardu. Nie je veľmi dejový, má výrazne pomalé tempo a zaoberá sa duchovnom v priestore, ktorý je západnému divákovi vzdialený. Aj sám Burton sa snažil vysvetliť, čo ho vlastne na tejto snímke tak priťahovalo. A vyšlo z neho, že pri sledovaní Strýka Búnmího mal konečne pocit, že objavil film „inej perspektívy“. „Využíval fantastické prvky, ale spôsobom, aký som ešte nikdy nevidel. Takže to bolo ako krásny a zvláštny sen,“ uviedol v skratke Tim Burton.

Film s pôvodným názvom Strýko Búnmí, ktorý vie vyvolať svoje minulé životy, si vyžaduje trpezlivejšieho diváka. Najmä preto, že nie každý vie umlčať rezignáciu pri pohľade na čosi „iné“, čo sa vzpiera väčšine jeho doterajších skúseností. A tak aj filmoví publicisti vyhlasovali, že nechápu, čo sa to v snímke deje. Režiséra dokonca žiadali o radu, ako majú k Strýkovi Búnmímu pristupovať. „Uvoľnite sa! Otvorte svoje vnímanie a jednoducho nechajte prúdiť obrazy,“ odvetil tvorca a asi tým nikomu veľmi nepomohol.

Preč s vysvetľovaním

Búnmí vlastní farmu kdesi v horách a má podlomené zdravie, takže očakáva skorú smrť. Smrť je však v tomto svete úzko prepojená so životom. Tak ako je príroda v tesnom susedstve civilizovaného priestoru, tak ako živých občas navštívia duchovia a ako duše putujú medzi viacerými schránkami. Veď Búnmí na sklonku svojho odchádzania vyhlási, že sa dostal na miesto, kde sa narodil. Akurát nevie, či sa tam narodil ako zviera, alebo ako ľudská bytosť. Či bol muž, alebo žena.

Keď ešte predtým sedí pri večeri s blízkymi, je na osvetlenej verande, za ktorou je hustá tma plná tajomných zvukov. Z diaľky to vyzerá, akoby divočina číhala na ľudí, ktorých má celkom vstrebať. A keď k prestretému stolu napokon prídu duchovia, hostiteľov to síce zaskočí, ale nereagujú hystericky a čoskoro sa zvláštni prišelci stanú súčasťou ich pokojnej spoločnosti. Aby hovorili napríklad o smrti a o tom, čo je po nej.

Weerasethakul vo svojom rozprávaní obmedzil prvoplánovú dramatickosť, zostal však pôsobivý. „Pôvodne sme mali v scenári aj rozprávača, ktorý vysvetľuje všetko, o čom sa počas filmu hovorí. Zmenili sme to s tým, že potrebuje viac abstrakcie, pretože treba rešpektovať divácku predstavivosť,“ cituje režiséra internetová stránka indiemovieson­line.com. A keď ničím iným, atmosférou by si Strýko Búnmí mohol získať publikum. To košické film v rámci Febiofestu uvidí v nedeľu o 20. hodine.

Dobré srdce aj Erotikon

Diváci si môžu vybrať aj najnovšiu snímku Dagura Kári, ktorý je známy ako tvorca titulov Albín menom Nói či Outsider. Tragikomédia Dobré srdce je príbehom dvoch mužov, ktorí sa stretnú v nemocnici. Starnúci Jacques je majiteľ newyorského baru a infarktový rekordér. Lucas je zase mladý tulák, ktorý sa pokúsil o samovraždu. Po odchode z nemocnice sa ich cesty prepoja, pretože Jacques chce z Lucasa ,,vychovať" nástupcu. Na scéne sa však objaví žena.

V Košiciach uvedie Febiofest aj novinku režisérky Jasmily Žbanićovej Na ceste, americký film Vytie, v ktorom James Franco stvárňuje básnika Allena Ginsberga, a viac ako 80 rokov starý, ale na dobu svojho vzniku progresívny český titul Erotikon. Po košickej zastávke bude prehliadka pokračovať do ďalších šiestich miest Slovenska a skončí sa až 17. apríla.

Febiofest v regiónoch
Košice (31. marca – 3. apríla)
Banská Bystrica (4. – 8. apríla)
Nitra (4. – 5. apríla)
Martin (9. – 13. apríla)
Prešov (11. – 15. apríla)
Poprad (12. – 15. apríla)
Trenčín (13. – 17. apríla)

debata chyba