Drozdajka maskotom revolúcie

Tretie Hry o život s podtitulom Drozdajka - 1. časť majú za sebou mimoriadne úspešný otvárací víkend - nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Do kín už od štvrtka trhák prilákal vyše 54-tisíc slovenských divákov, čo je jednoznačný domáci rekord tohto roka.

26.11.2014 07:00
Hry o život, Jennifer Lawrence Foto:
Katniss (Jennifer Lawrence) sa dostala z krvavej arény, teraz ju však čaká skutočné bojisko.
debata

Horúca novinka vysoko nastavenú latku svojich dvoch predchodcov nepodlieza, i keď jej funkcia „predohry“ pred finále celkový dojem trochu kazí. O čom film teda je? Odvážna Katniss Everdeen tentoraz nebude čeliť nepriateľom v umelej aréne, ale na skutočnom bojisku. Zotročené obvody sa búria a Sídlo pod pevnou rukou prezidenta Snowa odpovedá ničivou silou.

Najväčšia slabina? Láska

Mladá bojovníčka Katniss sa stala symbolom revolúcie. Nie preto, že dokázala prebiť súperov v krvavej hre na život a na smrť. Porazila však všeobecné očakávanie, že boj o holú existenciu z človeka musí urobiť bezcitné zviera. Po tom, čo ju rebeli vyslobodili z dômyselnej smrtonosnej arény, sa spamätáva z prežitých hrôz v bezpečí podzemného opevnenia 13. obvodu. Veľa pokoja si však neužije – rebeli, ku ktorým sa pridalo aj viacero postáv zo zákulisia Hier (Plutarch, Haymitch či Effie), potrebujú posilniť revolúciu údernou kampaňou, v ktorej centre by mala byť ako „maskot“ práve Katniss, alias Drozdajka.

Posolstvo revolúcie je Katniss blízke, no poslať ľudí do boja, v ktorom mnohí z nich zahynú, ju neteší. Najviac ju však trápi osud jej spolubojovníka a milenca Peetu, o ktorom od ich odlúčenia v aréne nič nevie. Práve láska je jej najväčšou slabinou, ktorú sa v informačnej vojne medzi znepriatelenými svetmi súper pokúsi naplno využiť.

Pririedka predohra

Atmosféra tretích Hier o život sa zásadne mení – nové kulisy, noví hrdinovia, ale aj nové hrozby a výzvy dokresľujú svet, z ktorého divák dosiaľ videl len neveľký výrez. Na svoje si opäť príde tak primárna cieľová skupina -násťročných, ako aj dospelý divák, ktorý vo fiktívnom svete vytuší rôzne parafrázy na reálny svet. Najmä informačný boj plný manipulácie, propagandy a nátlaku bude iste pravidelnému divákovi večerných správ dôverne známy. Obom skupinám divákov pri tom bude opäť výborným sprievodcom Jennifer Lawrence, ktorej séria iste vďačí za nemalú časť svojej popularity.

Napriek vysokej pozerateľnosti Drozdajky však nemožno prehliadnuť skutočnosť, že je „len“ akousi predohrou k budúcoročnému finále. Na rozdiel od prvých filmov má tento skrátka až príliš riedky dej. To síce do značnej miery vyvažuje vnútorný vývoj hlavnej postavy, akcia a skutočná gradácia však filmu chýbajú. A tak neostáva, ako si opäť raz povzdychnúť nad toľkokrát kritizovanou hollywoodskou módou dej filmových sérií nezmyselne naťahovať na čo najvyšší počet filmov. A tešiť sa na budúci rok…

Hodnotenie Pravdy: 4/5

Hry o život: Drozdajka – 1. časť / USA, 2014 / réžia: Francis Lawrence / scenár: Peter Craig, Danny Strong, Suzanne Collins / hudba: James Newton Howard / hrajú: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Donald Sutherland a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 20. november

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Jennifer Lawrence #Hry o život: Drozdajka - 1. časť