Rozprávka(r) bez konca

Ona chce jeho, on ju má rád, čaká s ňou dieťa, ale je závislý od inej. Milostný trojuholník, banálny príbeh. Moderná lovestory Rozprávkar sa začína sľubne.

03.12.2014 07:00
Rozprávkar Foto:
Jiří Macháček a Aňa Geislerová v snímke Rozprávkar.
debata

V rieke sa nájde telo neznámeho muža. Pri pátraní po jeho identite sa kapitánovi Rottovi (Matěj Hádek) odhaľuje milostná dráma hlavného hrdinu Kamila (Jiří Macháček). Muž, ktorý neoplýva bohatstvom ani mimoriadnym šarmom, na počudovanie (divákov) boduje u dvoch krásnych žien a prežíva s nimi paralelný vzťah. Čo vedie zabezpečené tridsiatničky k tomu, aby stále odpúšťali nepríťažlivému stroskotancovi, vysekávali ho z problémov a vyrovnávali za neho dlhy? Čím viac sa vyšetrovateľ Rott dostáva pod pokrievku Kamilových klamstiev a podvodov, tým viac sa odkrýva paralela s jeho vlastným, nie veľmi šťastným životom osamoteného otca.

Film Rozprávkar je z dielne režiséra Vladimíra Micháleka, ktorý má na konte úspešné snímky Zapomenuté světlo, Je třeba zabít Sekala alebo Babí léto. Na motívy rovnomennej knihy z pera Barbary Nesvadbovej napísal k nemu scenár Marek Epstein. Príbeh mapuje fenomén doby – silné ženy v spoločnosti slabých mužov. Úspešnej právničke (Aňa Geislerová) a krásnej prekladateľke (Eva Herzigová) kontruje drzá Kamilova pubertálna dcéra (Anna Linhartová). Na počudovanie, slabosť hlavných mužských postáv existuje nezávisle od prázdnych vreciek (Kamila), ale aj od tučného bankového konta (vyšetrovateľa Rotta). To druhé dokresľuje nemalý počet detailných záberov na platbu kartou či telefónom. Až sa občas zdá, že film je najdlhšou reklamou na bezhotovostné platby.

Čo ešte ponúka Rozprávkar? Humor, ktorý málo rozosmieva, romantiku, ktorú vyhnala erotika a erotiku, ktorá nevzrušuje. Aj scéna plná hystérie v podaní modelky Evy Herzigovej sa odohráva akoby za mliečnym sklom. Ďaleko od emócií pred filmovým plátnom. Rozprávkar začína sľubne, pomaly sa posúva, ale záver mu chýba. A zápletka s nádychom tajomna sa na konci niekde záhadne rozplynie. Ostáva na divákovi, ako si príbeh dotvorí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #český film #milostný trojuholník #Rozprávkar