Pred hackermi nie je imúnny ani agent 007

Hackeri neprestávajú strpčovať filmárom život. Najnovšie sa obeťou skupiny známej ako Guardians of Peace stala aj pripravovaná bondovka Spectre.

15.12.2014 12:04 , aktualizované: 17:47
36-bond 5x bond craig Foto:
Očakávaná bondovka Spectre čelí útokom hackerov. Vraj sa zmocnili jej scenára.
debata

Film, ktorý len nedávno režisér Sam Mendes po prvýkrát oficiálne predstavil verejnosti, ostával až dosiaľ efektne zahalený rúškom tajomstva. Piráti však pri nabúraní sa do korešpondencie spoločnosti Sony Pictures získali prvú verziu jeho scenára. Po internete už v súčasnosti kolujú informácie o zápletke filmu či vzťahoch medzi jednotlivými postavami, ale aj útržky z komunikácie medzi jeho tvorcami a producentmi.

Pripravia vás o prekvapenia

Ak máte radi prekvapenia a už teraz sa tešíte na budúcoročnú premiéru snímky Spectre, mali by ste sa v týchto dňoch internetu radšej vyhýbať. Vďaka hackerom sa totiž na desiatkach stránok objavujú rôzne detaily pochádzajúce zo scenára k snímke. Vysvetľujú napríklad pikantný vzťah medzi Bondom a postavou, ktorú stvárni najstaršia bond girl v dejinách Monica Bellucci, alebo aj tajomnú identitu hlavného záporáka Oberhausera v podaní Christopha Waltza. V očakávanej 24. bondovke sa tiež agent 007 má dostať do situácie, kedy mu hrozí prepustenie zo služieb MI6. Nie je však vylúčené, že tieto skutočnosti ešte prejdú výraznými zmenami. Hackeri totiž zároveň zverejnili aj reakcie zástupcov štúdií, v ktorých komentujú prvotnú podobu zloducha Franza Oberhausera ako „nepresvedčivú“ a navrhované finále ako „divácky neuspokojivé“. Pochopiteľné by tiež bolo rozhodnutie upraviť scenár práve pre jeho predčasný únik.

Na verejnosť sa dostala aj emailová komunikácia, v ktorej sa producentka Barbara Broccoli dohaduje s riaditeľom MGM Studios Jonathanom Glickmanom o multimiliónovom rozpočte. Spectre má byť s nákladmi prevyšujúcimi 300 miliónov dolárov (asi 242 mil. eur) najdrahšou bondovkou všetkých čias, MGM však chce, aby sa táto suma zredukovala aspoň o 50 miliónov. Glickman medzi úspornými opatreniami navrhuje „vynechať nakrúcanie v Ríme, vypustiť z kľúčových scén dážď alebo znížiť počet vozňov pri sekvencii vo vlaku“. Producentka o týchto škrtoch, naopak, nechce ani počuť, keďže už teraz bude podľa nej ťažké nájsť vhodné lokácie pre viacero scén.

Ľútostivý Clooney, hrozný DiCaprio

Predstavitelia spoločnosti Sony Pictures, ktorá sa stala obeťou hackerov ešte v novembri, zverejnili k únikom oficiálne stanovisko. V ňom vyzývajú verejnosť, aby zo vzniknutej situácie neprofitovala, a varujú tiež, že podniknú všetky kroky proti vinníkom či ďalším osobám, ktoré ukradnutý materiál zneužijú. Cieľom pirátov, pochádzajúcich zo Severnej Kórey či aspoň s ňou sympatizujúcich, sa spoločnosť stala pre komédiu The Interview, ktorá údajne zosmiešňuje severokórejského vodcu Kim Čong-una. Film so Sethom Rogenom a Jamesom Francom príde aj napriek vyhrážkam hackerov a oficiálnej severokórejskej vládnej webovej stránky do kín už 25. decembra. Kľúčovú scénu, v ktorej sa postava kontroverzného vodcu objavuje, však vraj tvorcovia predsa len zjemnili.

Útoky Guardians of Peace sa začali krádežou viacerých filmov, ktoré mali ešte pred premiérou. Tie sa následne objavili na stránkach, čo umožňujú ich bezplatné sťahovanie. K najnovším obetiam pirátov patria okrem tvorcov snímky Spectre aj viaceré hollywoodske hviezdy, ktorých mená či e-maily sa objavili v napadnutých poštových schránkach Sony Pictures. Patrí k nim napríklad George Clooney, ktorý vo zverejnenej správe vyjadruje ľútosť nad neúspechom svojho režisérskeho počinu Pamiatkari: „Obávam sa, že som vás sklamal,“ odkazuje Clooney tým, čo na film dali peniaze. V ukradnutej pošte sa skloňuje aj meno Leonarda DiCapria, a to v súvislosti s jeho náhlym rozhodnutím nestvárniť v pripravovanej snímke Steva Jobsa. „Hrozné, opovrhnutiahodné správanie,“ komentujú hercovu voľbu zástupcovia spoločnosti. K DiCapriovej cti však slúži zverejnený dodatok, že jeho rozhodnutie nijako nesúvisí s peniazmi. Internet a médiá dennodenne zaplavujú nové výsledky „práce“ agresívnych hackerov. Podľa ich vyjadrení sa zdá, že majú v rukáve ešte nejedno eso, sľubujú napríklad aj „veľké vianočné prekvapenie“. Prípadom sa už intenzívne zaoberá FBI.

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #hackeri #bondovka #scenár #Spectre