Rolu Mojžiša som musel stráviť, vraví Christian Bale

Oscarový Christian Bale si už počas svojej kariéry okúsil nejeden herecký extrém. Vždy sa pri tom do novej "kože" obliekal s obdivuhodnou vervou a presvedčivosťou.

18.12.2014 09:00
Exodus: Bohovia a králi Foto:
Christian Bale stvárnil v snímke Exodus: Bohovia a králi postavu Mojžiša.
debata

V snímke Americké psycho napríklad stvárnil mrazivo uveriteľného sadistu, pre rolu nespavca v Mechanikovi schudol za hranicu podvyživenosti a nepomýlite si ho určite ani v kostýme Batmana, ktorého hral v oceňovanej trilógii Christophera Nolana. Nečudo, že sa mu filmári neboja zveriť ani tie najnáročnejšie úlohy, ktoré v divákoch vzbudzujú veľké očakávania. Najnovšie ho vyznamenal Ridley Scott rolou Mojžiša v biblickom epose Exodus: Bohovia a králi, ktorý do slovenských kín dorazí 25. decembra.

Mojžiš s lukom aj na koni

Spolupráca slávneho režiséra a nemenej úspešného herca vraj visela vo vzduchu už dlhšie. „Keď sa niečo objaví, pustíme sa spoločne do toho,“ spomína Bale na prvotnú dohodu so Scottom v rozhovore, ktorý poskytol distribútorom snímky Exodus. Následnú ponuku zahrať si jednu z najväčších biblických postáv však herec predsa len musel chvíľu rozdýchavať. „Musel som stráviť absurdnosť toho, že ma vôbec žiadajú hrať niekoho takého dôležitého. Chvíľu som naozaj váhal,“ priznáva Bale. No túžba spolupracovať s režisérom, ktorý dal kinematografii jedinečné diela, ako je Votrelec, Gladiátor či Kráľovstvo nebeské, napokon zvíťazila. A zavážila aj Baleova záľuba vo výzvach. „Zbožňujem, keď sú šance proti vám a bolo mi vopred jasné, že si mnoho ľudí povie: Ako sa vôbec opovažuješ hrať túto postavu?“ vraví ostrieľaný herec.

Rola starovekého vizionára, ktorý sa podujal vyviesť svoj ľud z otroctva, napokon priniesla aj výzvy, s ktorými Bale ani nerátal. Zabrať dostala napríklad aj jeho kondička, keďže režisér namiesto obvyklej melodramatickej povahy filmov s biblickou tematikou zvolil cestu napätia a akcie. „Pred nakrúcaním snímky Špinavý trik som mal nehodu na motorke. Nevedel som potom ešte dlho narábať s ľavou rukou,“ vraví herec, ktorý musel ako Mojžiš strieľať z luku aj jazdiť na koni.

Bibliu vidí každý po svojom

Ústredným motívom filmu je vzťah dvoch charizmatických mužov – Mojžiša a Ramzesa, ktorí vedľa seba vyrastali ako bratia, a predsa ich delí neprekonateľná priepasť. „Mojžiš je v exile, prežíva očistu v púšti, ale vracia sa, pretože je povolaný. Boží hlas mu hovorí, čo má robiť. Ramzes naproti tomu býval vždy skeptický, no keď sa napokon stáva faraónom, začína skutočne sám seba presviedčať o tom, že je žijúcim Bohom – a užíva si to,“ opisuje Christian Bale konfrontáciu, okolo ktorej sa príbeh snímky Exodus odvíja. Čo na Scottovu verziu jedného z najznámejších príbehov ľudstva povedia veriaci, herec si odhadnúť netrúfa. Biblický príbeh si totiž podľa neho každý predstavuje celkom po svojom – podobne, ako keď ide o filmovú adaptáciu knihy, sa tak zrejme niektorí diváci nevyhnú sklamaniu. „Keď navyše ide o náboženské texty, kvôli ktorým ľudia žijú aj umierajú, ako sa vôbec k čomusi takému ako filmár môžete postaviť?“ zamýšľa sa Bale.

Hoci do slovenských kín dorazí film Exodus: Bohovia a králi až po Štedrom dni, americkým divákom je k dispozícii už od minulého štvrtka. Ihneď sa stal kasovým trhákom a tak má komerčný úspech už teraz viac-menej istý. Recenzenti ho však zatiaľ vnímajú dosť rozporne. Zhodujú sa azda aspoň na veľkoleposti jeho výpravy a trikov. A tiež nadpriemerne oduševnenom výkone Christiana Balea.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ridley Scott #Christian Bale #Exodus: Bohovia a králi #Mojžiš