Tomáš Hanák: Môj kráľ má starostí nad hlavu

"Keď som skúšal, ako zahrať kráľov koniec, vydesil som chyžnú v hoteli," usmieval sa pri spomienke český herec Tomáš Hanák. Zahral si v slovenskej rozprávke Láska na vlásku, v ktorej núti svojho syna princa Mateja do zásnub bez lásky. Film, ktorý si v slovenských kinách pozrelo takmer 44-tisíc divákov, odpremiéruje Jednotka na Štedrý večer.

23.12.2014 12:00
Láska na vlásku, Tomáš Hanák Foto: ,
Tomáš Hanák pri nakrúcaní slovenskej filmovej rozprávky Láska na vlásku, ktorú premiéruje Jednotka na Štedrý večer o 19. hodine.
debata

Hrali ste v desiatkach filmov, rozprávkových postáv však máte na konte ako šafranu. Čím vás presvedčila režisérka Mariana Čengel Solčanská?

Máte pravdu, s filmovými rozprávkami nemám bohaté skúsenosti. Ale jednu mimoriadnu, zahral som si v Kliatbe bratov Grimmovcov, ktorú režíroval Terry Gilliam z legendárnych Monty Python's. Dostal som scenár Lásky na vlásku, ktorý sa mi zapáčil, takže v priebehu pár dní sme všetko dohodli. Hlavné pre mňa bolo, že budem znovu nakrúcať na Slovensku, alebo inými slovami, že sa pozriem tam, kde som sa narodil.

Vo vašej rodnej Kremnici sa však nenakrúcalo.

To nie, ale nakrúcalo sa na Slovensku. Svoju úlohu zohralo aj to, že v Česku zasa nie som extra šťastný a vítam každú cestu do zahraničia. Povedal som si, že by boli príjemné zájsť zasa do Bratislavy, stráviť v nej niekoľko dní, prechádzať sa nočným mestom, pozrieť sa do Viedne, takže v prvej chvíli to pri mojom rozhodovaní tiež zohralo dôležitú úlohu.

Čo potvrdilo správnosť vášho rozhodnutia?

Na kostýmovej skúške som sa stretol s Marianou Čengel Solčanskou, ktorá mi pripadala prekvapujúco vážna a zodpovedná. Dosť často sa stáva, že pri výrobe filmových alebo televíznych rozprávok sa človek stretáva s rutinou, ba až s cynizmom. Napríklad – niečo naňho navleč a dačo mu daj na hlavu, nech vypadá ako dvoran. Alebo koruna po pánovi Hegerovi sa celkom hodí. Kostýmová skúška však, napodiv, trvala veľmi dlho, pretože režisérka pracovala naozaj veľmi zodpovedne.

Prekvapila vás aj neskôr?

Začali sme nakrúcať a ja som zahral scénu tak, ako som považoval za dobré. No Mariana prišla a slušne mi hovorí: Nie zlé, ale v očiach to nebolo. V tej chvíli som si povedal – sakra, pozor na ňu. Asi to bude poctivejšia filmárka, čo sa mi pri ďalšej práci aj potvrdilo. Spätne som si o nej potom hľadal informácie na internete a zistil som, že si ju trebárs Věra Chytilová – inak prakticky moja svokra, hoci nie podľa zákona – vybrala do svojho ročníka na FAMU. Aj tento fakt svedčí o tom, že má asi dosť zaujímavý pohľad na svet.

Váš kráľ nie je ani láskavý muž, ani despota. Ako ste si k nemu hľadali cestu?

Môj kráľ je predovšetkým životom unavený človek. Má príliš mnoho starostí a na všetko by sa už najradšej vykašľal. Svoju krajinu musí zachrániť pred Turkami, so synom si až tak dobre nerozumie a zároveň musí ešte riešiť výber daní a ich výšku… Pripodobňoval som si jeho osud tomu, čo rieši človek v mojom veku (Tomáš Hanák má päťdesiatsedem rokov – pozn. red.). To znamená, že chodí za daňovým poradcom, kde sa dozvie: túto účtenku vám nevezmeme. Prídete domov, kde máte pätnásťročného syna, ktorý má svoju predstavu o živote. A darmo by ste mu rozprávali o tom, čo je dôležité, pretože to absolútne neakceptuje. Prekvapujúco som našiel mnoho styčných bodov so životom úspešného muža, ktorý si uvedomuje svoju zodpovednosť.

Zodpovedal váš výklad režisérkinej predstave?

Pred zábermi mi často vravievala, že filmový kráľ je vlastne chudák a zúfalý človek. Nie, že by išlo o nešťastníka, ktorého treba ľutovať, ale je to jednoducho ustaraný a unavený muž.

Čo vám robí vrásky? Máte starosti so štýlovou nádražnou krčmou v Nižbore, na ktorú ste rekonštrukciou premenili starý nádražný sklad?

Pre mňa to bolo obrovské prekvapenie. Na jednej strane je to nečakane úspešný projekt, aj keď práve toto slovo možno nie je na mieste. Ukázalo sa, že nápad zachrániť starý drevený sklad a kúpiť vagóny, bol zásah do najčernejšieho. Krčma je vyhľadávaná, ľudia sú v nej ako omámení, akoby sa ocitli v inom čase. Ozaj, nepreháňam. Na druhej strane udržať úroveň, nie je jednoduché. Navyše, veliť ľuďom, viesť ich, byť vlastne šéfom firmy je pre mňa úplne nová rola.

Máte pocit, že vám nesedí?

Hovoriť v mojom veku mladým ľuďom, nehnevaj sa, ale toto nesmieš, takto to byť nemôže, je proti mojim predstavám, na ktorých trvám. Päť rokov som strávil tvrdou prácou na rekonštrukcii nádražného skladu. Na začiatku to bolo dobrý nápad, ale konce sú dramatické. S manželkou teraz riešime otázku, či krčmu radšej niekomu neprenajať. Je s ňou totiž toľko starostí, že na rodinný život nám nezostáva čas.

Bolo nakrúcanie Lásky na vlásku v niečom novou skúsenosťou?

Problémom bol kostým. Väčšinu času som si hovoril: akí šialenci to museli byť, že toto nosili na sebe? Načo bola dobrá maškaráda, skladajúca sa zo šestnástich vrstiev? A ruky mi viseli vedľa tela, pretože na každom prste som mal prsteň s kameňom veľkým ako kus štrku. Vďaka krčme nie som existenčne ohrozený, takže skutočne nemusím brať hlúpe a nedôstojné role. Ale keby zatelefonovala Mariana Čengel Solčanská, že ide zas niečo nakrúcať, či nemám záujem, poviem jej: áno!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #rozhovor #Vianoce #rozprávka #Tomáš Hanák