Sundance ukáže McGregora ako Ježiša aj Satana

Film o gay aktivistovi, ktorý odmietne svoju orientáciu a stane sa kňazom, Ewana McGregora vo dvojúlohe Ježiša aj Satana či drámu uneseného dievčaťa, ktoré sa po rokoch v zajatí môže vrátiť k svojej rodine, ponúkne v poradí už 31. ročník amerického filmového festivalu v Sundance.

25.12.2014 09:00
Sundance Foto:
Ewan McGregor je novým filmovým Ježišom. Ako prví ho v tejto úlohe uvidia návštevníci festivalu Sundance.
debata (1)

Najvýznamnejšia prehliadka amerického nezávislého filmu sa v Park City v Utahu začne 22. januára.

„Výber filmov v programe budúcoročného festivalu bude pre divákov divokou jazdou citových extrémov,“ povedal riaditeľ festivalu John Cooper. Do programu festivalu sa dostalo 118 celovečerných filmov z 29 krajín sveta.

Patrí k nim aj novinka režiséra a scenáristu Rodriga Garciu. Ten má za sebou napríklad poviedkovú psychologickú mozaiku Čo vlastne ženy chcú či oceňovanú drámu Albert Nobbs v hlavnej úlohe s Glenn Close. Syn slávneho spisovateľa Gabriela Garcíu Márqueza sa v Park City predstaví so snímkou Last Days in the Desert (Posledné dni v púšti). Ewan McGregor v nej stvárni Ježiša, ktorý sa 40 dní postí v púšti a pokúša ho diabol. Toho si takisto zahrá McGregor a film sa sústredí na „vymyslenú kapitolu“ z Ježišovho pobytu na púšti.

Dilema medzi mužmi aj krajinami

Ďalším atraktívnym kúskom v programe festivalu je film nazvaný Brooklyn. Režisér John Crowley so scenáristom a známym spisovateľom Nickom Hornbym sa v ňom vybrali do Írska 50. rokov minulého storočia. Mladá Eilis (Saoirse Ronanová) musí riešiť obrovskú dilemu – „srdcervúcu voľbu medzi dvoma mužmi a dvoma krajinami, medzi povinnosťou a pravou láskou“. Film vznikol podľa rovnomennej knižnej predlohy írskeho spisovateľa Colma Tóibína, ktorá vyšla aj v slovenčine.

Saoirse Ronanová sa na festivale predstaví aj v ďalšej úlohe, v debute režisérky Nikole Beckwithovej nazvanom Stockholm, Pennsylvania stvárnila mladú ženu, ktorá sa po 17 rokoch strávených so svojím únoscom vracia k biologickej rodine. Jej matku si zahrala Cynthia Nixonová, známa zo seriálu Sex v meste.

Viac filmov bude mať v programe festivalu aj James Franco. Vo filme I Am Michael (Som Michael) sa predstaví ako gay aktivista, z ktorého sa pod vplyvom viery stane kňaz a začne odsudzovať homosexualitu. Okrem Franca vo filme účinkujú aj Zachary Quinto či Emma Robertsová. Film vznikol podľa skutočných udalostí, takisto ako ďalší film s Francom True Story (Pravdivý príbeh). V novinke britského režiséra Ruperta Goolda si zahral usvedčeného vraha manželky a troch detí Chrtistiana Longa, ktorý na úteku používa identitu novinára New York Times Michaela Finkela. Títo dvaja si vo filme zahrajú napínavú „hru na mačku a myš“.

Tí, ktorí prežili

V programe festivalu je aj najnovší film s Robertom Redfordom, ktorý patrí k tváram a popularizátorom Sundance. Vo filme A Walk in The Woods sa Redford a Nick Nolte ako bývalí stredoškolskí kamoši, ktorí sa dlho nevideli, vydajú na cestu Apalačskými vrchmi a zistia, že niektoré cesty je jednoducho lepšie neabsolvovať.

Dvaja muži sa stretnú aj v snímke Z for Zachariah (Z ako Zachariáš) režiséra Craiga Zobela. Postapokalyptický film je príbehom mladej ženy, ktorá si myslí, že je jediným živým človekom na Zemi, až kým nestretne umierajúceho vedca. Ich vzťah naruší, keď sa objaví ďalší muž, ktorý prežil katastrofu. V hlavných úlohách účinkujú Chiwetel Ejiofor, Margot Robbieová a Chris Pine. Festival Sundance potrvá do 1. februára, vyše 100 celovečerných filmov uvedie vo svetovej premiére a predstaví aj takmer 50 debutujúcich režisérov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #utah #Sundance #nezávislý film #Ewan McGHregor