Zahraničný Oscar sa neujde Slovensku ani Česku

Zo súboja o sošku Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film vypadli národní kandidáti Slovenska aj Česka. V hre zostalo deväť titulov a do užšieho výberu sa nedostali ani niektoré favorizované snímky.

29.12.2014 11:00
Divoké historky, film Foto:
Cynická argentínska komédia Divoké historky sa dostala medzi snímky, ktoré majú šancu získať Oscara. Do slovenských kín príde vo februári.
debata (1)

Nomináciu nezíska napríklad kanadský film Mami režiséra Xaviera Dolana, ktorý si z festivalu v Cannes odniesol cenu za scenár. Rovnako sa hovorilo minimálne o oscarovej nominácii pre tohtoročného držiteľa Zlatej palmy z Cannes, tureckého režiséra Nuri Bilge Ceylana a jeho vyše trojhodinový film Zimný spánok, či o nominácii pre Maďarsko za film Kornéla Mundrucza Biely Boh, ktorý sa takisto do výberu nedostal.

Prekvapením, naopak, nie je, že v užšom výbere sa ocitla poľská Ida režiséra Pavla Pawlikovského, čiernobiely príbeh osemnásťročnej Anny, ktorá sa chce stať mníškou, ale ešte predtým musí odkryť rodinné tajomstvo. V užšom výbere je aj Leviatan ruského režiséra Andreja Zvjaginceva – príbeh muža, ktorý sa postaví skorumpovanému starostovi. Obe snímky už sú v slovenských kinách, 15. januára k nim pribudne ďalší nádejný kandidát na Oscara – švédska štúdia rodinných vzťahov Vyššia moc režiséra Rubena Östlunda.

Vo februári príde do slovenských kín cynická argentínska poviedková komédia Damiána Szifróna Divoké historky, ktorá má na konte desať premenených trofejí a ďalších 11 nominácií na Argentínske filmové ceny a tiež niekoľko cien divákov. Takisto vo februári sa do slovenských kín dostane gruzínsky Kukuričný ostrov Georgija Ovašviliho, minimalistická lyrická dráma odohrávajúca sa v prostredí hranice Gruzínska a Abcházska. Rovnaké zemepisné súradnice má aj estónsky kandidát Mandarínky v réžii Zazu Urshadzeho zasadený priamo do vojnového konfliktu medzi Abcházskom a Gruzínskom.

Mandarínky, rovnako ako ďalšie filmy z užšieho výberu, zatiaľ nemajú naplánovanú slovenskú premiéru. Mauritániu zastupuje dráma Timbuktu – obraz života v moslimskom svete, do ktorého zasahuje radikálny islamizmus. Holandsko poslalo do Ameriky psychologický triler režisérky Pauly van der Oestovej Lucia de B. inšpirovaný dramatickým skutočným príbehom sestričky, ktorú odsúdia na doživotie za zabitie niekoľkých bábätiek a seniorov. Do deviatky sa dostala aj venezuelská dráma Alberta Arvela Osloboditeľ – portrét generála a politika Simóna Bolívara, venezuelského bojovníka za nezávislosť od Španielska.

Slovenská filmová a televízna akadémia vyslala do súboja dobovú drámu Krok do tmy režiséra Miloslava Luthera v hlavných úlohách s Monikou Haasovou a Markom Igondom, ktorá nezaujala ani domácich divákov – jej návštevnosť sa počíta na stovky, ani nie tisícky divákov. Istú úlohu zohralo asi aj to, že film krátko po kinopremiére odvysielala RTVS.

Česko sa o Oscara uchádzalo s nádejnejším kandidátom, dopingovou drámou Fair Play režisérky Andrey Sedláčkovej so slovenskými hercami ako Judit Bárdos či Roman Luknár. Ani tá však amerických akademikov nezaujala.

Päticu snímok, ktoré získajú nomináciu na Oscara, vyhlási akadémia spolu s nomináciami v ostatných kategóriách 15. januára, víťazi budú známi 22. februára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nominácie #Oscar 2015 #cudzojazyčné filmy