Televízie ukončia rok paródiou, hitmi aj reprízami

Vek veľkolepých silvestrovských televíznych estrád je už, zdá sa, dávno za nami. Nahradili ich na prípravu menej náročné špeciály bežne vysielaných zábavných relácií či talkshow. Niektoré televízie program posledného dňa v roku dokonca po novom odbavia už len reprízami dávno opozeraných filmových komédií. Ako jediná zo slovenských staníc ponúka tento rok premiérovú dlhometrážnu šou Markíza - bude ňou druhá časť hudobno-zábavného formátu Chart Show, ktorá sa silvestrovskou nocou ponesie od 21. hodiny až do novoročného prípitku.

31.12.2014 12:00
Kredenc Foto:
Petra Polnišová ako Dominika Mirgová v silvestrovskom vydaní parodického Kredenca.
debata

Dvakrát Adela

Dramaturgovia slovenských televízií nám už v minulosti viackrát dokázali, že silvestrovskú zábavu možno „uvariť“ takmer z hocičoho – napríklad aj zo „špeciálnych“ zostrihov už odvysielaných talentových súťaží alebo „nezabudnuteľných“ okamihov viac či menej obskúrnych reality show. Za tradičné televízne silvestrovské gala sa však ešte stále považuje predovšetkým spojenie hviezd, hudby a polnočných konfiet vznášajúcich sa nad slávnostným prípitkom.

Jediná slovenská televízia, ktorá sa rok 2014 rozhodla ukončiť práve v tomto štýle, je Markíza. Predzvesťou toho, ako to bude vyzerať, bola už novembrová premiéra jej formátu Chart Show, v ktorom Adela Banášová za prítomnosti množstva hviezdnych hostí pripomenula najznámejšie hity českej a slovenskej hudobnej scény ostatných desaťročí. Podobný koncept ponesie aj silvestrovské pokračovanie Chart Show, ktoré sa v duchu neviazanej koncoročnej zábavy zameria na najväčšie party hity všetkých čias. Celebritné osadenstvo hostí budú tvoriť najmä stálice československej popmusic ako Michal David, Beáta Dubasová, Lucie Bílá či Helena Vondráčková.

To, že je Adela Banášová stále jednou z najpopulárnejších osobností slovenských obrazoviek, dokazuje aj jej zdvojená prítomnosť v silvestrovskom programe televízií. Okrem markízackej Chart Show bude diváka sprevádzať aj špeciálom šou Milujem Slovensko, v ktorej je líderkou jedného zo súťažných tímov. Milujem Slovensko, ktoré zábavnou formou prináša mnoho zaujímavých faktov o Slovensku, odvysiela verejnoprávna Jednotka už desať minút po 20. hodine.

Od Kameňákov k novým seriálom

Silvester sa neodmysliteľne spája so zábavou, s humorom a so smiechom. Tradíciou sa už v dramaturgii tuzemských staníc stali silvestrovské epizódy sitkomov či zábavných relácií, ktorými v minulosti nešetrila najmä TV Joj. Tento rok je však všetko inak – Jojka ponúka na sesterskej Pluske akurát reprízy vlaňajších Profesionálov, Kutyila či Mafstory a nenakrútila dokonca ani premiérový špeciál svojej „vlajkovej lode“ Paneláku. Žezlo silvestrovského zabávača namiesto toho na hlavnom kanáli odovzdala českému režisérovi Zdeňkovi Troškovi – od 20.20 až do 0.10 odvysiela maratón troch dielov jeho filmovej oslavy ľudového humoru s názvom Kameňák.

Pôvodný odľahčený humor však divák nájde napríklad na Markíze – o 20.30 ponúka silvestrovský diel parodického formátu Kredenc, v ktorom si bude partia na čele s Petrou Polnišovou uťahovať napríklad aj zo speváčky Dominiky Mirgovej, televíznej šou Nákupné maniačky či z Televíznych novín alias konín. Na prvom okruhu RTVS sa zase o 21.40 začína koncoročné vydanie obľúbenej šou Nikto nie je dokonalý a v talkshow Petra Marcina Neskoro večer, s ktorou sa Jednotka prehupne cez polnoc (a teda aj do nového roka), sa objavia napríklad Zdena Studenková, Jozef Vajda alebo Peter Nagy.

Na poslednú a zároveň najbujarejšiu noc v roku nadväzuje Nový rok. Atmosféru „nových začiatkov“ sa rozhodli využiť aj niektoré slovenské televízie, najmä RTVS, ktorá hneď 1. januára o 20.20h premiéruje pilotnú časť svojho nového seriálu Tajné životy. Ten sa, netradične, odohráva za múrmi azylového domu a prináša príbehy žien a mužov, ktorí chcú začať odznova. V seriáli si zahrali Zuzana Mauréry, Anna Šišková, Božidara Turzonovová, Szidi Tobias, Vlado Kobielsky, Peter Kočiš a ďalší. Aj komerčné televízie čoskoro vypustia na obrazovky svoje nové seriálové projekty – Jojka už od 5. januára romantické Divoké kone a Markíza o deň neskôr sitkom z vidieckeho prostredia Horná Dolná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Markíza #RTVS #Joj #televízie #Silvester 2014