V koži večného dieťaťa

Hoci jeho tvár už zdobia vrásky múdrosti a vlasy mu elegantne prešediveli, v mysliach svojich priaznivcov zostáva večným dieťaťom. Rowan Atkinson za to vďačí svojmu alter egu Mr. Beanovi. Aj jubileum on a jeho výtvor oslavujú takmer súčasne - Bean sa na obrazovkách objavil 1. januára presne pred 25 rokmi, jeho stvoriteľ oslávi 6. januára okrúhlu šesťdesiatku.

03.01.2015 05:00
rowan atkinson Foto:
Rowan Atkinson alias Mr. Bean.
debata

Dvadsaťpäť rokov nie je málo. Za ten čas sa už niekoľkokrát stihla zmeniť móda, spoločenské pomery aj úroveň ľudského poznania. Absurdný humor prapodivného človiečika Beana, ktorý aj z najnevinnejšej situácie vykúzli hotovú katastrofu, však akoby času vôbec nepodliehal. Jeho život sa začal na Nový rok a práve k prelomu rokov patrí v programoch televíznych staníc až dodnes. Mr. Bean sa však začal rodiť už oveľa skôr – azda už v roku 1955, keď sa narodil Rowan Atkinson.

Ak sa herci radi posťažujú, že ich ktorási rola uväznila v pritesnej škatuľke, iste nájdu útechu v osude Atkinsona. Dnes mu už azda inak, ako Mr. Bean nikto ani nepovie. Rowan Atkinson je možno predsa len viac „Beanom“, než tradičným hercom. Po umeleckej kariére totiž nikdy netúžil, hoci vraj zabávačský talent prejavoval už od detstva. Na rozdiel od svojho detinského alter ega však rodák zo severoanglického Consettu vždy rozmýšľal racionálne, a tak svedomito v Oxforde študoval za elektrického inžiniera. Práve v škole však po prvý raz okúsil opojný potlesk publika, ktoré zabával svojimi skečmi počas študentských festivalov – napríklad aj pomocou komickej postavičky, z ktorej sa neskôr vykľul Bean. O Atkinsonovom osude bolo naraz rozhodnuté.

Kým sa v roku 1990 po prvýkrát oficiálne obliekol do kože Mr. Beana, podieľal sa na viacerých úspešných projektoch. Pre rozhlas inscenoval satirickú sériu fiktívnych rozhovorov s osobnosťami, v televízii sa objavoval v komediálnych špeciáloch – napríklad aj v trojrolách. V krátkom filme Presný ako smrť (1983) zase stvárnil muža (nápadne podobného Beanovi), ktorý sa dozvedá, že má pred sebou posledné chvíle života. Až pätnásť 25-minútových epizód série o „pánovi Fazuľkovi“ však z neho urobilo nesmrteľnú ikonu.

Šou sa predala na 245 svetových trhov, všade dosahovala výbornú sledovanosť. Beanovým poznávacím znamením sa stal plyšový medvedík (s ktorým neváhal ani vymaľovať obývačku) a mini autíčko, s ktorým dokázal spôsobiť maxi chaos. Na hŕstku pôvodných epizód nadviazali v rokoch 1997 a 2007 aj dva celovečerné trháky. Odvtedy toho však už o Beanovi veľa nepočuť. Rozlúčil sa s ním Atkinson na dobro? Vraj to nie je vylúčené. V posledných rokoch sa totiž sústredí na „serióznu“ hereckú kariéru v slávnej londýnskej divadelnej štvrti West End.

3× Rowan Atkinson / Mr. Bean

  • najskôr sa mal volať Mr. White (pán Biely), okúsil aj meno Mr. Cauliflower (pán Karfiol). Napokon zvíťazil pán Fazuľka.
  • Bean je anglickým maskotom rovnako, ako napríklad James Bond. Obaja sa objavili aj na slávnostnom otvorení londýnskej olympiády v roku 2012.
  • Rowan Atkinson sa mal pôvodne stať inžinierom, jeho niekdajší spolužiak Tony Blair to dotiahol až do premiérskeho kresla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Mr. Bean #Rowan Atkinson #komik