Film o Ejzenštejnovi narazil na problém homosexuality

Do nečakaných problémov sa dostala príprava životopisného filmu o legende ranej sovietskej kinematografie Sergejovi Ejzenštejnovi, ktorý má tento rok vo švajčiarsko-francúzsko-ruskej koprodukcii nakrútiť britský režisér Peter Greenway.

07.01.2015 09:00
Sergej M. Ejzenštejn patril k najvýznamnejším... Foto:
Sergej M. Ejzenštejn patril k najvýznamnejším ruským filmovým režisérom a teoretikom.
debata

Podľa šéfa ruskej štátnej filmovej organizácie Gosfilmfond Nikolaja Borodačova scenár venuje príliš veľa priestoru Ejzenštejnovej homosexualite. Jej propagáciu medzi mládežou ruské zákony od predvlani zakazujú.

Bližším komentárom sa podľa včerajšej správy ruského denníka Izvestija Borodačov vyhýba. „Nechcem o tom hovoriť, ale práve táto časť scenára sa nám nepáči,“ povedal novinárom. Greenway vraj s ruskými námietkami nesúhlasí a trvá na tom, že homosexuálna téma je pre stvárnenie života slávneho režiséra dôležitá. „Chceli by sme, aby film bol iný. Ak nebude, celý projekt znovu zvážime,“ namieta Borodačov.

Zákon o zákaze propagácie „netradičných sexuálnych stykov“ medzi mládežou platí v Rusku od leta 2013. Ak by ruská cenzúra dospela k záveru, že filmári zákon porušili, mohla by projekt zaťažiť pokutou vo výške jedného milióna rubľov (asi 13 350 eur).

Sergej M. Ejzenštejn patril k najvýznamnejším ruským filmovým režisérom a teoretikom. Významne prispel k rozvoju filmovej montáže. K jeho najznámejším filmom patrí snímka Krížnik Potemkin (1925), ktorá vznikla k 20. výročiu revolúcie z roku 1905.

Ruský Gosfilmfond nakrúcanie Ejzenštejnovej biografie spolufinancuje a ako hlavný štátny filmový archív má dodať tvorcom aj mnoho historického filmového materiálu. Bez jeho pomoci je podľa ruských médií nakrúcanie nereálne. „Chceli by sme, aby vznikol film vhodný pre nášho diváka,“ povedal novinárom šéf Gosfilmfondu Borodačov.

S jeho názorom súhlasí aj rad ruských filmových historikov. Podľa Nauma Klejmana je „netaktné a hlúpe hrabať sa v osobnom živote ľudí“. Režisér a herec Nikolaj Burljajev je presvedčený, že „pri tvorbe filmov o veľkých osobnostiach, ktoré uznávajú celé národy, je potrebné vyhnúť sa patologickým témam“.

Informácie o Ejzenštejnovej homosexualite sa opierajú predovšetkým o výpoveď britskej herečky a filmovej kritičky Marie Setonovej, blízkej režisérovej priateľky, ktorá spísala jeho životopis. Časť ruskej filmovej kritiky nepovažuje jej informácie za hodnoverné.

Filmárske problémy s homosexuálnou orientáciou nie sú v Rusku novinkou. V roku 2013 chcel ruský režisér Kirill Serebrennikov nakrútiť životopisný film o ruskom skladateľovi Piotrovi Iľjičovi Čajkovskom. Scenár Jurija Arabova zachytával poslednú etapu skladateľovho života, v ktorej sa Čajkovskij údajne dostával do depresií kvôli svojej homosexuálnej orientácii. Ruské ministerstvo kultúry odmietlo projekt financovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #homosexualita #životopisný film #Sergej Ejzenštejn #Peter Greenway