Severské filmy hovoria o zbabelosti, nadhľade aj o rasizme

Rodinnú idylku na zasneženej zjazdovke preruší pohroma - zo svahov sa rúti lavína a zdá sa, že všetkých bez milosti pochová. Ebby inštinktívne chráni svoje deti, jej manžel však v panike uteká hľadať vlastnú záchranu. Katastrofický scenár sa nakoniec nenapĺňa a štvorčlenná rodina prežije hrôzostrašné okamihy bez ujmy. Čo však urobí konfrontácia rozdielnych reakcií na kritickú situáciu s ich vzťahmi?

14.01.2015 09:00
Vyššia moc Foto:
Ako sa zachováte v kritickom okamihu? Námet na úvahu ponúka švédsky film Vyššia moc.
debata

Vypätá situácia sa stala námetom snímky švédskeho filmára Rubena Östlunda. Film Vyššia moc je však len jedným z mnohých dôvodov, prečo sa v najbližších dňoch oplatí navštíviť nový filmový festival Scandi.

Ľudský život z vtáčej perspektívy

Nielen detektívne bestsellery, ale aj výborné filmy najrôznejších žánrov patria už desaťročia k cenným vývozným artiklom škandinávskej kultúry. V kinosálach slovenských multiplexov sa však k nim divák prakticky nedostane a v programe filmových klubov sa objavujú len sporadicky. Fanúšikov škandinávskej kinematografie však teraz čaká koncentrovaný zážitok v podobe festivalu Scandi: Severská filmová lekcia, ktorý prináša reprezentatívny výber toho najoceňovanejšieho a najzaujímavejšieho z nových aj zo starších severských filmových diel.

Festival, ktorý prebieha súčasne vo viacerých mestách v Česku aj na Slovensku, otvorí už v stredu 14. januára večer premiéra víťaza z vlaňajšieho festivalu v Benátkach – snímky Švéda Roya Anderssona Holub sedel na konári a premýšľal o živote. Snímka s bizarným názvom, ktorý vznikol vďaka inšpirácii jedným z obrazov Pietra Bruegela, je vraj brilantne absurdným pohľadom na banality aj míľniky ľudského života z nadhľadu operenca. Jeho premiéra na festivale poteší aj preto, že tento film do slovenskej kinodistribúcie vstúpi až v máji.

Po prvýkrát môžu slovenskí diváci v programe Scandi vidieť aj fínsky film Levie srdce. Dráma režiséra Domeho Karukoskiho rozpráva o zatvrdenom neonacistovi, ktorý prehodnocuje svoje postoje kvôli láske – tá, do ktorej sa zamiloval, má totiž syna čiernej pleti. „Aj ja som bol outsiderom, prišiel som do Fínska ako štvorročný a nevedel som jediné fínske slovo. Užil som si výsmech aj šikanovanie, a tak som sa chcel pokúsiť presvedčiť tých, ktorí sa takto správajú, že rozdiely medzi ľuďmi treba akceptovať,“ povedal na premiére v Palm Springs o filme režisér, ktorý sa narodil ako syn Američana a Fínky na Cypre.

Muž sa púšťa do boja s vrahmi svojho syna vo... Foto: Film Europe
Boj snežného pluhu s mafiou Muž sa púšťa do boja s vrahmi svojho syna vo filme Boj snežného pluhu s mafiou. Na snímke je Stellan Skarsgård.

Nechýba ani Bergmanova klasika

S festivalom Scandi prichádza do slovenských kín aj jeden z najzaujímavejších titulov z vlaňajšieho Berlinale. Boj snežného pluhu s mafiou je akčný triler nabitý čiernym humorom, v ktorom nórsky filmár Hans Petter Moland vykreslil bizarný súboj muža so zločincami, čo mu „omylom“ zavraždili syna. Medzi novinkami, ktoré sa do slovenských kín dostávajú práve s festivalom Scandi, patrí aj dráma z prostredia podmorskej ťažby ropy V hlbinách alebo zábavná snímka o troch -násťročných punkerkách My sme najlepší!

Scandi myslí aj na tých, ktorí by radi severskému filmu porozumeli tiež v kontexte jeho slávnej minulosti – v sekcii Scandi Classic prináša päticu filmov od „základného kameňa“ švédskej kinematografie Ingmara Bergmana. V sekcii návraty sa zase stretlo niekoľko filmov, ktoré sú stále atraktívne, hoci pre starší dátum svojho vzniku už nespĺňajú štatút noviniek. Dva z filmov v programe sa zameriavajú aj na detského diváka.

Hoci kompletný program Scandi uvidia len jeho bratislavskí návštevníci, ochutnávka sa ujde aj cinefilom v Martine, Košiciach, Banskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, Trenčíne či Nitre, niekde bude vo forme festivalového echa doznievať až do druhej polovice februára. V Poprade dokonca pri príležitosti festivalu po prvýkrát otvorí svoje brány nový Kinoklub v priestoroch Tatranskej galérie. Distribučná spoločnosť Film Europe, ktorá festival organizuje, vraj už teraz pripravuje jeho druhý ročník.

Miesta konania festivalu Scandi alebo Scandi Echo:

Bratislava – Kino Film Europe a Kino Mladosť (14. – 18. 1.)
Poprad – Kinoklub Film Europe (14. – 18. 1.)
Martin – Strojár (14. 1. – 17. 2.)
Košice – Kasárne/Kulturpark (14. 1. – 18. 1.)
Banská Bystrica – Záhrada – Centrum nezávislej kultúry (20. – 22. 1.)
Liptovský Mikuláš – Golden Apple Cinema (29. 1. – 9. 2.)
Trenčín – Artkino Metro (21. 1. – 18. 2.)
Nitra – Kinoklub Tatra (26. 1. – 17. 2.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Scandi #škandinávsky film #Vyššia moc #Holub sedel na konári a premýšľal o živote #Ingmar Bergman