Štartuje druhý ročník Filmového kabinetu

Keďže prvý ročník Filmového kabinetu mal úspech, pokračuje populárno-náučný cyklus o dejinách svetovej a slovenskej kinematografie aj tento rok. Prvý z troch semestrov sa začne v znovuotvorenom bratislavskom Kine Lumiére 29. januára.

19.01.2015 16:00
Metropolis, film Foto:
Filmový kabinet uvedie v prvom semestri aj Langov Metropolis.
debata

Prinesie vybrané rané diela, snímky pred- i povojnového obdobia, nových vĺn a hnutí až po súčasnosť. V programe je napríklad Chaplinov Kid, Ejzenštejnov Krížnik Potemkin, Langov Metropolis, Bunuelov Zlatý vek, Plickova Zem spieva aj Slabošpyckého Kmeň.

„Pokiaľ je naším prvoradým cieľom zvyšovať túžbu po filme a jeho hlbšom poznávaní, je vhodné, aby myšlienka súvisela s dobrodružstvom, ktoré sa odohráva práve a kabinete. Poznávanie v kabinete je osobné, uvoľnené, experimentálne a tvorivejšie,“ uviedli lektori Juraj Oniščenko a Michal Michalovič. Prvý semester tvorí desať stretnutí, každú projekciu otvorí lektorská prednáška, po nej nasleduje projekcia filmu a diskusia.

Prvé stretnutie, ktorého témou je vznik filmu, osvieži film slávneho nemeckého režiséra Wernera Herzoga Jaskyňa zabudnutých snov z roku 2010. Rozpráva v ňom o najstarších nástenných maľbách v juhofrancúzskej jaskyni Chauvet, ktoré vznikli pred desaťtisícami ro­kov.

„Netvrdíme, že je nutné diváka zapájať do konfrontácie názorov a nápadov, pokiaľ si to neželá. Chceme však, aby sa každé stretnutie stalo udalosťou. Akákoľvek návšteva kabinetu od útlych rokov znamenala pre väčšinu význam takejto dobrodružnej udalosti v kontraste s dennodenným šúchaním školských lavíc,“ pokračovali lektori. Filmový kabinet je otvorený pre všetkých záujemcov. Prihlasovať sa možno už teraz, podmienkou je v prvom rade zakúsenie permanentky. Do 29. januára za ňu milovníci filmu zaplatia 15 eur, neskôr 20 eur. Potom je potrebné vyplniť registračný formulár na stránke Kina Lumiére. Účastníci získajú po ukončení semestra dokument Slovenského filmového ústavu o absolvovaní kur­zu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový kabinet #Kino Lumiere #prednášky