Česko posiela na Berlinale kontroverzný Danielov svet

Nájsť Daniela pre dokumentaristku Veroniku Liškovú nebolo jednoduché. Hľadala totiž niekoho, kto by sa na kameru otvorene priznal k pedofílii, no zároveň by spochybňoval rozšírenú predstavu, že musí ísť o nebezpečného predátora.

24.01.2015 09:00
Danielov svet, dokument Foto:
Dokument Danielov svet je spoveďou mladého pedofila.
debata (1)

Film, ktorý o študentovi s problematickou orientáciou nakrútila, si do svojho programu vybral aj Medzinárodný filmový festival Berlinale. Uvedie ho začiatkom februára v sekcii Panorama, kde mu bude robiť spoločnosť aj niekoľko ďalších filmov s podobnou tematikou. „Očividne dozrel čas opäť otvoriť túto ťažkú tému a vziať pritom na seba ešte väčšie riziká,“ komentujú tento výber na oficiálnej stránke festivalu jeho organizátori.

Pre hlavného protagonistu snímky Danielov svet, ktorá vlani získala divácku cenu na festivale Ji.hlava, nebol filmový „coming out“ až takým problémom – predchádzalo mu už totiž vydanie autobiografického románu. Ako pedofilný homosexuál sa podľa jeho slov už narodil, nikdy nemal vzťah so ženou, ale ani s mužom, a vo svojich 25 rokoch je platonicky zamilovaný do malého chlapca. Svoje pocity vraj dokáže udržať v bezpečnom svete fantázie a nikdy by dieťaťu neublížil. I tak sa však asi väčšina divákov snímky, ktorú koprodukovala Česká televízia, na neho nedokáže pozerať bez predsudkov. „Nechceme túto problematiku bagatelizovať. Ide skôr o to, ukázať, že pedofília sa vo väčšine prípadov nerovná sexuálnemu zneužívaniu detí,“ povedala v rozhovore pre DokRevue režisérka.

V sekcii Panorama sa tento rok filmov, ktoré skúmajú temné zákutia ľudskej sexuality alebo rozpor medzi tradičným a menšinovým pohľadom na ňu, zišlo hneď niekoľko. Organizátori Berlinale k tejto dramaturgickej línii priraďujú aj švajčiarsku drámu Dora, alebo sexuálne neurózy našich rodičov – rozpráva o matke, ktorá sa nevie vyrovnať s pohlavným životom mentálne zaostalej dcéry. Nemecká snímka Väzenský systém 4614 zase ukazuje ľudí, ktorí sa pre uspokojenie svojich vášní dobrovoľne nechávajú väzniť a mučiť. Dánsky dokument Misfits skúma rozpor medzi homosexuálmi a náboženským fanatizmom v štátoch takzvaného biblického pásu USA. A uruguajsko-čilská koprodukcia Nový muž zachytáva údel transsexuála v konzervatívnej latinskoamerickej spoločnosti.

V sekcii Panorama sa spolu predstaví 18 dokumentov a 34 hraných filmov. Berlinale sa uskutoční medzi 5. a 12. februárom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dokumentárny film #Berlinale #Danielov svet