Whiplash kráča po hranici geniality a šialenstva

Len máloktorý krátkometrážny film vzbudí taký ohlas, že ho vďaka nemu tvorca môže prerobiť na celovečerný. Podobne výnimočným úkazom je aj nezávislý počin ani nie tridsaťročného filmára, ktorý to dotiahne až na päť oscarových nominácií.

25.01.2015 05:00
Whiplash Foto:
Hudba zďaleka nie je len príjemným relaxom. Vo filme Whiplash kvôli nej dokonca tečie krv.
debata

Tým skôr, ak sa odohráva v takom špecifickom prostredí, akým je svet mladého džezového bubeníka. Ak máte radi výnimky, čo potvrdzujú pravidlá a kvalitu, ktorá sa nepotrebuje schovávať za zvučné mená, určite si nenechajte ujsť snímku Whiplash. Je príbehom nekonečnej vášne aj zničujúceho odhodlania a zavedie vás až na tenkú hranicu medzi genialitou a šialenstvom.

Cesta vedie cez démona

Úspech projektu menom Whiplash sa začal písať presne o tomto čase pred dvoma rokmi. Práve vtedy totiž krátky film o bubeníkovi, ktorý sa cestou za úspechom musí prebojovať cez démonického učiteľa na vychýrenej hudobnej škole, získal na americkom festivale nezávislého filmu Sundance špeciálnu cenu kritikov. O rok neskôr sa Damien Chazelle, ktorý film napísal aj režíroval, s námetom na Sundance vrátil. Tentoraz už bol Whiplash celovečerným filmom a fanúšikov svojho krátkeho predchodcu určite nesklamal – snímka získala hlavné ceny od poroty aj od divákov. Jej víťazná púť sa však ani o ďalší rok neskôr zďaleka nekončí. Len nedávno získal J. K. Simmons, ktorý vo filme stvárňuje vražedne náročného profesora, Zlatý glóbus a do slovenských kín už film vstúpil aj s nálepkou päťnásobného uchádzača o Oscara. Napríklad aj v hlavnej súťaži hraných filmov.

No nemusíte byť žiadni akademici, aby ste túto originálnu snímku dokázali oceniť. Príbeh ambiciózneho mladíka, ktorý sa uhrančivým mentorom nechá vyprovokovať až k samovražednému odhodlaniu, svojím tempom a úprimnosťou berie dych. Spolu s mladým Andrewom (hrá ho presvedčivý Miles Teller) sa divák prevezie po horskej dráhe euforických úspechov a tvrdých pádov, ktorú očividne profesor považuje za ideálnu vyučovaciu metódu. Mladík oddaný svojmu snu ochotne znáša jeho ponižovanie, nadávky, trýznivú drezúru a dokonca aj bitku. A hoci divák spolu s ním stále verí, že Fletcher napokon predsa len prejaví uznanie, tento geniálny diabol má ešte v rukáve nejedno prekvapenie. Verí totiž, že práve uznanie nedovolí potenciálnemu géniovi zažiariť…

Fenomenálni džezoví tyrani

Whiplash je súbojom nervov, záťažovou skúškou vnútornej sily a ochoty dvoch nerovných súperov zájsť až na pokraj síl. V najvyhrotenejšom okamihu, keď Andrew pod práskajúcim bičom svojho učiteľa takmer prichádza o život, vám možno bude až do plaču. Damien Chazelle vraj do filmu priniesol veľa z vlastných skúseností – aj on sa najskôr venoval hudbe a desivý i fascinujúci profesor vznikol podľa skutočnej predlohy. „Je to nočná mora medzi učiteľmi, absolútny drvič snov,“ charakterizoval kľúčovú postavu snímky Chazelle v rozhovore pre Entertainment Weekly. Na roky, ktoré strávil hraním v stredoškolskej džezovej kapele, filmár spomína ako na nekonečnú úzkosť a údes. Nevedel spávať, neprestajne sa potil a celé hodiny pred skúškami nedokázal nič zjesť.

Okrem konkrétneho kapelníka zo spomienok Damiena Chazella boli však filmovému Fletcherovi predobrazom aj viacerí džezoví velikáni, ktorí mali podobne desivú povesť. Špeciálne legendárny bubeník Buddy Rich, ktorý je tiež obľúbencom filmového Andrewa, bol povestný bezohľadným prístupom ku kolegom. „Vo Fletcherovi je kúsok z každého slávneho tyrana, ktorý po hudobníkoch hádzal predmety, bil ich a jačal na nich. Zaujímal ma tento zvláštny džezový fenomén a to, ako vplýva na samotnú hudbu,“ vysvetlil Chazelle v rozhovore pre A.V. Club. Whiplash je už od štvrtka 22. januára v slovenských kinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sundance #Whiplash #jazz #nominácie na Oscary #Damien Chazelle #J. K. Simmons