Hrdina bez sympatií

Alan Turing bol matematickým géniom, vojnovým hrdinom aj nezastupiteľným vynálezcom. Nebol to však žiadny konzervatívny sympaťák, čo ho napokon v prudérnej britskej spoločnosti polovice 20. storočia stálo všetko.

29.01.2015 09:00
42 turing 3x Foto:
Benedict Cumberbatch svoju povestnú presvedčivosť nezaprie ani v hlavnej úlohe životopisnej snímky o geniálnom matematikovi Alanovi Turingovi.
debata

O zázračnom čudákovi s pohnutým osudom, ktorý dokázal rozlúštiť najambicióznejšiu tajnú šifru všetkých čias, už vzniklo niekoľko filmov – a dokonca aj viacero hudobných skladieb. Vďaka snímke Kód Enigmy, ktorá získala napríklad aj osem nominácií na Oscara, však Turingova tvár už asi v predstavivosti laikov navždy ponesie črty britského herca Benedicta Cumberbatcha. Snímka práve prichádza do slovenských kín.

Smutný koniec génia

Životopisná snímka o Alanovi Turingovi diváka striedavo uvádza do troch najdôležitejších časových rovín jeho života. Hlavnú a najnapínavejšiu zápletku poskytuje obdobie jeho historických úspechov, keď spolu s tímom špičkových kryptológov rozlúštil nacistický tajný kód a dal tak spojencom do rúk nástroj konečného víťazstva. Schopný a skúsený, ale neprimerane arogantný Turing musel svoje bezprecedentné postupy dennodenne obhajovať proti skeptickým nadriadeným. Oporu však nemal ani v najbližších spolupracovníkoch, ktorých svojím povýšenectvom neuveriteľne iritoval. Jeho jedinou dôverníčkou, a napokon aj bránou k nepriateľskému okoliu, bola Joana Clarková (Keira Knightleyová), ktorej pomohol do tímu napriek rozšíreným predsudkom, že žena takúto prácu nezvládne.

Okrem dramatizácie všeobecne známej histórie sa film zameriava najmä na nekonvenčnú osobnosť a tragický koniec samotného Turinga. Príbeh otvára a napokon aj uzatvára zdanlivo bezvýznamný povojnový incident, keď sa dostal do hľadáčika všetečnej polície. Tá ho postavila pred súd za „prečiny morálneho úpadku“ – homosexualitu, čím sa začala písať posledná a vskutku tragická kapitola jeho života.

Oscarová šablóna?

Aby divák komplikovanú povahu Turinga dokázal pochopiť a sympatizovať s ním, dotvára jeho filmový obraz história osamelého detstva. Tej dominuje trochu klišoidná historka o kamarátovi Christopherovi, ktorý mal byť Turingovou prvou nešťastnou láskou a tiež inšpiráciou pre pomenovanie slávneho dekódovacieho stroja (v skutočnosti sa však stroj nevolal Christopher, ale Victory, a tak v tomto prípade filmári zrejme len popustili uzdu svojej fantázii). Lepšie, ako sto historiek, svojského Turinga napokon reprezentuje Benedict Cumberbatch, ktorý jeho genialitu aj neobratnosť v medziľudských vzťahoch zobrazuje tak úprimne, že o nich divák nemá najmenší dôvod pochybovať. Hoci v realite bol, opäť, Turing podľa pamätníkov oveľa menej vyhranený, ako jeho takmer autistický filmový náprotivok.

Odhliadnuc od nepresností, ktorým sa, napokon, asi nevyhne žiadna historická dráma, príbeh a osoba Alana Turinga v podaní Cumberbatcha skutočne pôsobí ako magnet. Ak je pre vás Kód Enigmy prvým stretnutím s jeho osudom, iste vám dá mnoho podnetov na premýšľanie. A možno aj chuť zapátrať trochu hlbšie v dejinách homofóbie, ktorá geniálneho Turinga (a mnoho ďalších) pripravila o slobodu, dôstojnosť, zdravie a napokon aj život. No nebyť výpovednej hodnoty samotného deja, štandardné spracovanie tohto filmu veľa výnimočných okamihov neponúka. Vo svetle (či tieni) jeho oscarových ambícií by sme o ňom možno mohli hovoriť až ako o „akademickej šablóne“, ktorá hrá v každom ohľade na istotu. Zručnosť svojich tvorcov však nazaprie, a tak sa určite nedá hovoriť ani o sklamaní.

Hodnotenie Pravdy: 4/5

Kód Enigmy / VB, USA 2014 / réžia: Morten Tyldum / scenár: Graham Moore / hudba: Alexandre Desplat / hrajú: Benedict Cumberbatch, Keira Knightleyová, Matthew Goode, Mark Strong a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 29. január

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Benedict Cumberbatch #Alan Turing #Kód Enigmy