Tohtoročným víťazom Sundance je dojímavá dráma o láske a umieraní

Bizarný a súčasne dojímavý príbeh o priateľstve dvojice študentských milencov s dievčaťom chorým na rakovinu, Me and Earl and the Dying Girl (Ja a Earl a umierajúce dievča), vyhral tohtoročný festival nezávislých filmov Sundance, ktorý založil americký herec Robert Redford.

02.02.2015 14:00
Ja a Earl a umierajúce dievča Foto:
Najlepším filmom 31. ročníka festivalu Sundance je Ja a Earl a umierajúce dievča. Na snímke je herec Thomas Mann.
debata

„Snímka je o tom, čo strácame. Ale v skutočnosti je oslavou krásneho života,“ vyhlásil režisér filmu Alfonso Gómez-Rejon, ktorého dielo vyhralo cenu publika i cenu hlavnej poroty.

To by podľa webu denníka USA Today mohla byť predzvesť podobných ambícií, aké má minuloročný víťaz Sundance, hudobná dráma Whiplash o jazzovom bubeníkovi, posadnuto sa snažiacom zdokonaľovať svoje umenie. Whiplash je nominovaný na Oscara za najlepší film a súťaží aj v dalších štyroch kategóriách. Tento rok boli v centre pozornosti mnohých filmov študentské roky. Cenu za najlepší dokument si odniesol film The Wolfpack (Smečka) Crystal Moselleovej o šestici chlapcov dospievajúcich v New Yorku, ale izolovaných od okolitého sveta.

Tridsiatyprvý ročník festivalu, ktorý sa ako každý rok konal v lyžiarskom stredisku Park City v horách Utahu, ponúkol návštevníkom približne dve stovky filmov. Pri jeho otváraní Robert Redford označil teroristický útok na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo za poplašné znamenie pre slobodu slova nielen vo Francúzsku. „Veríme v rozmanitosť. Sloboda prejavu má pre nás zásadný význam. Uvidíte tu veľa filmov, ktoré nahnevajú niektorých ľudí, ale to nie je nič vážne, to je rozmanitosť,“ povedal osemdesiatročný legendárny herec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sundance #nezávislý film #Whiplash #Ja a Earl a umierajúce dievča