Súmrak správnych mužov

Správny muž žene v každej situácii imponuje. Neplače, radšej si, keď už, poriadne zakričí. Správny muž však, predovšetkým, nie je žiadny zbabelec.

05.02.2015 07:00
Vyššia moc, film Foto:
Ako zamáva s manželstvom skúsenosť, že sa muž v kritickej situácii zachoval ako zbabelec?
debata

Keď sa bude celý svet rútiť do záhuby, správny muž ponúkne žene a deťom svoje mocné plecia a ochráni ich. Bez najmenšieho zaváhania.

V skutočnosti je však život taký jednoznačný asi len v hollywoodskych filmoch. Vo švédskej snímke Vyššia moc sa divák, naopak, konečne dozvie, čo sa stane, keď chlap zo svojej role „správneho muža“ v ten najnevhodnejší okamih vypadne. Film na Slovensko prišiel v rámci prehliadky severských filmov Scandi, vidieť ho môžete napríklad v piatok 6.2. v bratis­lavskom Kine Film Europe alebo viacerých filmových kluboch po Slovensku.

Úľava s trpkou pachuťou

Mama, otec, dcéra a syn. Idylka na zasneženej alpskej zjazdovke. Hoci sem-tam predsa len nejaký ten mobil zazvoní, všetko sa v podstate odohráva v blaženom dovolenkovom vákuu, v hebkom cukrovom opare zimnej rozprávky. Znenazdajky však treba čeliť kritickej situácii – obed na terase horskej reštaurácie naruší plánovaný odstrel lavíny, ktorý však vyzerá až príliš nebezpečne. Hostia v sekunde podľahnú svojim prirodzeným inštinktom. Pre Ebbu to znamená, že strhne svoje vystrašené deti do improvizovaného úkrytu. Tomasovi však inštinkt velí inak. Zo stola rýchlo schmatne svoj značkový telefón a uteká kade ľahšie…

Dráma trvá len niekoľko minút – biela hmla sa rozptyľuje, sneh sa zastavil skôr, ako stihol niekomu ublížiť. Úľava má však pre Ebbu trpkú pachuť, ktorá sa hneď tak nestratí. Jej manžel zanechal rodinu napospas osudu. Väčšina manželiek by sa cez to asi preniesla, Ebba však nie. Všetko by možno vyriešila šťavnatá „talianska“ hádka, ale s deťmi v pätách sú manželia nútení ovládať sa a dusno nebezpečne rastie. Tomas vie, že zlyhal, keď však Ebba vytiahne celú záležitosť pri posedení s priateľmi, zhodí ju tvrdením, že sa to udialo celkom inak. Hoci sa úspešne vyhli lavíne, vratká pôda pod ich vzťahom sa začína nezadržateľne rozpadať.

Bolestivá katarzia

Zopár rozdielnych ľudí, niekoľko špecifických situácií, ktorým musia čeliť. Hoci dramatická udalosť zamáva ich vzťahmi, sme skôr svedkami ich precitnutia z ilúzií, než skutočného vývoja. Vyššia moc sa odohráva tak trochu vo vzduchoprázdne a možno vám v nej občas epické tempo bude chýbať. Rozhodne vás však uchváti hneď v dvoch rovinách.

Tou prvou, ktorej naozaj neuniknete, je úžasné vizuálne spracovanie. Režisér Ruben Östlund je milovníkom zimných športov a na mágiu atmosféry zasnežených kopcov má neomylný čuch. A nejde pritom len o povrchnú estetiku – výborne tiež pracuje s metaforami, ktoré sa mu v tomto prostredí prirodzene ponúkajú. Napokon práve obraz vo filme často hovorí viac, ako ľudia, ktorým jazyky zväzuje strach, hrdosť či konvencie.

Druhým a vlastne kľúčovým úspechom Östlunda je pravdivosť a neopozeranosť psychologickej štúdie, ktorú vo filme postavil. Tomas je mladý, silný, úspešný, evidentne je to živiteľ rodiny a vie sa prejaviť aj ako skutočný macho. V konfrontácii s krehkosťou vlastnej maskulinity sa však zosypáva a jeho utrpenie pôsobí až tragikomicky uveriteľne. Film zároveň znovu objavuje aj nenápadnú silu ženskej úlohy vo vzťahu. Je to stále Ebba, kto má moc nad egom svojho muža, to ona ho môže vyslobodiť z bolestivej katarzie a napokon, keď už jeho sebavedomie musí prakticky zoškrabovať z podlahy, to aj urobí. Vyššia moc je nevšedné filmové zrkadlo, v ktorom sa divák môže vidieť tak, ako ešte nikdy predtým.

Hodnotenie Pravdy: 4/5

Vyššia moc / Švédsko, Francúzsko, Nórsko 2014 / réžia a scenár: Ruben Östlund / hudba: Ola Fløttum / hrajú: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren, Vincent Wettergren a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 15. január

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Scandi #Vyššia moc #švédsky film