Poľský seriálový hit láka na nebezpečie pohraničia

Kriminalite sa zďaleka nedarí len v betónovej džungli veľkomesta. Azda ešte lepšie prekvitá v malebnom zalesnenom prostredí poľsko-ukrajinského pohraničia, kde sa stretáva pomyselný Západ s Východom.

08.02.2015 12:00
Wataha, seriál Foto:
Herec Leszek Lichota ako Wiktor Rebrow, hlavný hrdina poľského krimiseriálu Wataha. Prvý diel môžu slovenskí diváci na HBO vidieť už v utorok 10. februára o 21. hodine.
debata (1)

Práve tu sa odohráva aj jeden z najúspešnejších poľských seriálov posledných rokov Wataha (v preklade Svorka), ktorý sa česko-slovenská divízia televíznej stanice HBO chystá už v utorok 10. februára o 21. hodine po prvý raz s českým dabingom ponúknuť aj svojim divákom.

Začne sa to výbuchom

Elitná pohraničná jednotka v Bukovskej vrchovine, to rozhodne nie sú žiadni pochôdzkari ani lesná stráž. Dennodenne bojujú s organizovanými gangmi pašerákov, ktorí v tomto prostredí čulo operujú. Niektorí cez hranice prenášajú drogy, iní zbrane, najlukratívnejšou komoditou sú však v tomto regióne, zdá sa, ľudia.

Prevádzači, ktorí pre vlastný zárobok neváhajú strieľať po policajtoch, ale ani po prisťahovalcoch, čo prekračujú schengenskú hranicu v túžbe po lepších zajtrajškoch, križujú tajné lesné chodníčky vo dne aj v noci. Narobiť si nepriateľov je pri práci pohraničníkov veľmi ľahké. Bombový útok, počas ktorého zomrie hneď niekoľko členov tejto jednotky, však i tak všetkých šokuje. No najťažšie ho znáša jediný preživší – Wiktor Rebrow (hrá ho Leszek Lichota), ktorý v jedinom okamihu stratil kolegov, priateľov aj milovanú ženu. Ale tiež prácu a sebavedomie – po traumatickom zážitku sa totiž chystá vrátiť svoj policajný odznak. Pre tajomnú esemesku, ktorú dostal len niekoľko sekúnd pred osudovou explóziou, je aj v centre záujmu tvrdej prokurátorky, ktorá útok vyšetruje…

Vyrovná sa severskému krimi?

Týmto dramatickým zvratom sa začína šesťdielny poľský seriál Wataha, ktorý už čoskoro aj slovenského diváka presvedčí, že po dobrú európsku detektívku netreba chodiť až do Škandinávie. Kvality temných severských krimiseriálov, ako je Zločin či Most skutočne Wataha trochu pripomína. Aj tu hrá dôležitú úlohu svojská atmosféra divokej prírody, ale najmä špecifiká geopolitiky tohto regiónu, ktoré v britskej či americkej televíznej kriminálke určite nenájdete.

Seriál Wataha sa na poľskej verzii kanála HBO stal vôbec najsledovanejším programom minulého roka. Pre medzinárodnú televíznu spoločnosť je ďalším úspešným projektom v rámci trendu produkcie originálnych dramatických diel v európskych krajinách svojho pôsobenia. V minulosti pod hlavičkou HBO Europe (zameriava sa na trhy strednej a východnej Európy) už vznikli seriály napríklad aj v Rumunsku, Maďarsku či Česku. Práve českú minisériu Horiaci ker (v réžii poľskej filmárky Agnieszky Holland), v ktorej si zahrala aj slovenská herečka Táňa Pauhofová, považujú aj v zahraničí za dosiaľ najlepší európsky produkt HBO. S výrobou regionálnych seriálov spoločnosť počíta aj v budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Wataha #poľský krimiseriál