Hubkou proti stresu

Hĺbavý či plytký, komický či dojímavý, lepší aj horší – film je pre diváka vždy určitým únikom od reality. Niekedy však možno máme chuť zájsť ešte o kus ďalej.

10.02.2015 07:00
SpongeBob Foto:
SpongeBob vo filme? Pripravte sa na divokú jazdu po celom vesmíre nezmyslov a absurdností.
debata

Nestačí nám nazerať kľúčovou dierkou do života iných, túžime uniknúť do sveta tak nereálneho a pokrúteného, že v ňom pokojne môžeme dať pohov aj vlastnému morálnemu kompasu a zdravému rozumu. Ako pomyselný „reset“ účinne funguje napríklad aj animovaný úlet SpongeBob vo filme: Hubka na suchu.

Armagedon v Bikinovej brázde

V bizarnom podmorskom mestečku Bikinová brázda sa schyľuje ku katastrofe – preslávené  krabie burgery (od ktorých sú všetci miestni na život a na smrť závislí) naraz došli. A tak skoro už asi ani nebudú – pri konkurenčnej potýčke medzi majiteľom Chrumkavého kraba a jeho neúspešným súperom Planktónom sa totiž stratil recept, ktorý si bez návodu nepamätá dokonca ani vychýrený kuchár SpongeBob. Spoločnosť, ktorú až dosiaľ bezpečne stmeľovala láska ku glutamanu a predpečeným žemliam, odrazu stojí nad priepasťou. Všade vládne paranoja, zlosť a zúfalstvo, na uzmierenie sa s bohmi fast foodov sa plánujú krvavé obety. Niekdajší nepriatelia SpongeBob a Planktón sa musia spojiť, aby dokázali stratený recept nájsť a nastoliť tak opäť mier.

Takto vyzerá zápletka filmu, ktorý vznikol na motívy obľúbeného televízneho seriálu o morskej hubke SpongeBobovi a jeho kamarátoch. Kto však na SpongeBoba niekedy v minulosti narazil, iste už tuší, že pôjde predovšetkým o „uletenú“ satiricko-psychedelickú jazdu, tentoraz navyše v 3D a s Antoniom Banderasom v jedinej hranej úlohe zlomyseľného piráta.  

Všetko a veľa

Tvorcovia filmového SpongeBoba (vlastne už druhého, prvý z filmov sa do slovenských kín nedostal) určite nechceli trochárčiť – rozhodli sa doň napchať naozaj možné aj nemožné. Hrané sekvencie s hollywoodskou hviezdou, dvojdimenzionálnu kreslenku, na akú sú diváci seriálového SpongeBoba zvyknutí, aj veľké finále, v ktorom sa kreslený a hraný svet stretnú v nemilosrdnom superhrdinskom súboji. Či toho azda nie je na jeden film priveľa? Rozhodne. Ale SpongeBob to na svojich hranatých animovaných plieckach unesie, a vlastne so cťou.

Film je totiž od začiatku až dokonca jedna divoká party, ktorou je najlepšie nechať sa bezmyšlienkovito unášať od jedného streleného prekvapenia k druhému. Na ceste vás čaká iluminátsky delfín Bublina, výlet okolo pohľadnicového sveta pod vplyvom smrteľných dávok sacharidov, ale aj exkurzia po SpongeBobovom mozgu, kde v záplave roztomilostí a gýču nechýbajú ani biele mačiatka. Hubka na suchu určite nie je ten najdômyselnejší a najhodnotnejší animovaný film, aký ste kedy videli. Od stresov každodenného života vás však môže celkom spoľahlivo a bez námahy aspoň na tých 93 minút, čo trvá, odbremeniť. A viac od jednej rozprávajúcej morskej hubky v šortkách vlastne divák asi čakať ani nemôže…

Hodnotenie Pravdy: 4/5

SpongeBob vo filme: Hubka na suchu / USA 2015/ réžia: Paul Tibbitt / scenár: Paul Tibbitt, Stephen Hillenburg, Glenn Berger, Jonathan Aibel / hudba: John Debney / hrajú: Clancy Brown, Tom Kenny, Antonio Banderas a iní / slovenská kinopremiéra: 5. február

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #animovaný film #SpongeBob