Zomrel francúzsky herec Louis Jourdan z oscarového filmu Gigi

Vo veku 93 rokov v sobotu zomrel francúzsky herec Louis Jourdan. Preslávil sa predovšetkým úlohou v oscarovom muzikáli Gigi či v bondovke Chobotnička, elegantných gentlemanov ale stvárnil aj v mnohých ďalších holywoodskych filmoch. O jeho smrti v pondelok informovala agentúra AFP.

16.02.2015 14:18
Louis Jourdan s manželkou na archívnej snímke z... Foto:
Louis Jourdan s manželkou na archívnej snímke z roku 1959.
debata

Jourdan, ktorý sa narodil v roku 1921 v juhofran­cúzskom Marseille, vyštudoval herectvo, počas druhej svetovej vojny ale odmietol nakrúcať propagandistické filmy, stiahol sa do ústrania a zapojil sa do odboja. Jeho kariéra sa tak začala až po vojne.

Na konci štyridsiatych rokov si už v Holywoode zahral okrem iného v Hitchcockovom filme Prípad Paradineová. Svoju najslávnejšiu úlohu Gastona stvárnil v muzikáli Gigi, jednom z najúspešnejších filmov 50. rokov, ktorý získal celkom deväť Oscarov. Vo filme zaspieval aj titulnú pieseň, ktorá si tiež vyslúžila ocenenie americkej filmovej akadémie. V ďalších filmoch hral napríklad po boku Grace Kellyovej či Brigitte Bardotovej.

Klišé francúzskeho elegána sa mu podarilo prelomiť napríklad v bondovke Chobotnička z roku 1983, kde stvárnil zloducha – afganského princa Kamala Chána. Na Slovensku je dobre známa aj jeho rola D'Artagnan z dumasovskej adaptácie Muž so železnou maskou z roku 1977. Okrem filmu pôsobil Jourdan tiež v divadle a televízii.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Louis Jourdan #Gigi #Chobotnička