Seminár 4 živly zaostrí na filmový nezmysel

Aj s kolegyňami sa ocitla robotníčka Louise na dlažbe. Odškodné sa však rozhodne využiť dosť netradične. Najme si nemotorného "bezpečáka" Michela, aby zabil prefíkaného šéfa manažmentu, ktorý má ich vyhodenie na svedomí.

20.02.2015 07:00
Na zimnom filmovom seminári 4 živly premietnu... Foto:
Na zimnom filmovom seminári 4 živly premietnu aj čiernu komédiu Louise-Michel.
debata

Mŕtvoly pribúdajú, ale cieľ zákazky stále uniká. Bizarná variácia road movie typická pre režisérsko-scenáristický tandem Benoit Delépine a Gustave de Kervern, spája grotesku so surrealistickou absurditou. Aj čierna komédia Louise-Michel, ktorú autori ironicky venovali pamiatke francúzskej anarchistky a revolucionárky Lousie Michelovej, je v programe filmového seminára 4 živly. Trojdňovým podujatím, ktoré kladie dôraz na neformálne vzdelávanie, bude od piatka 20. do nedele 22. februára žiť Banská Štiavnica.

„K výberu témy zimných 4 živlov nás inšpirovala viacvýznamovosť slova zmysel. Používame zmysel ako telesnú funkciu, umožňujúcu nám spoznávať svet, ale aj zmysel ako význam, ktorý tým svet získava. Na zimných 4 živloch chceme ukázať, že zmysel sa môže skrývať aj v nezmysle,“ uviedla jedna z organizátorov podujatia Zuzana Očenášová.

Aj 4. ročník zimného filmového seminára prináša starostlivo namiešanú dávku filmovej absurdity. Nielen rokmi overenú klasiku nonsensu, najrozmanitejšie „úlety z celého sveta“, filmové nezmysly novšieho dáta, ale aj krátkometrážne chuťovky z archívu Slovenského filmového ústavu. Ako napríklad Interview v metelici, čo bola reportáž s ukážkami z predstavenia Lasicu a Satinského v legendárnom Divadle na korze, ktoré bolo reakciou na okupáciu z augusta 1968. Alebo hraná agitka o dôležitosti telovýchovy a cvičenia na spartakiáde Pre tých, ktorí… či absurdná reklama na poistenie domácnosti Domček a nerozum.

Estetiku béčkových filmov spred desaťročí reprezentujú Fízli. Americká krimikomédia francúzskeho režiséra Quentina Dupieuxa z roku 2013, v ktorej sú jedinými gaunermi zdegenerovaní veľkomestskí policajti. Konkurovať im bude Hotel U mŕtveho horolezca. Príbeh, odohrávajúci sa v hoteli, ktorý od okolitého sveta odreže lavína. Keď objavia telo mŕtveho hosťa, dovolenkujúceho vyšetrovateľa namiesto oddychu čaká pátranie po vrahovi. Fantasticko-kriminálna snímka je voľnou adaptáciou literárnej predlohy bratov Strugackých Stalker.

Ako sa z bezvýznamnej slovenskej komédie stalo bezduché talianske softporno, prezradí Eva Filová v rámci prednášky Na raňajky Zmluva s diablom. Šteklivú komédiu, ktorú nakrútil Jozef Zachar v roku 1968, posunuli valutami motivované dokrútky a sexualizovaný dialóg za hranice Československa aj dobrého vkusu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #filmový seminár #4živly