Oscarový sprievodca pre stávkara či jasnovidca

Tak, a je to tu. Posledné dni, kedy sa môžeme hrať na odborníkov či kúzelníkov, ktorí majú spoľahlivý čuch na to, komu tento rok americkí filmoví akademici odovzdali najviac hlasov.

21.02.2015 12:00
Oscarové prípravy sú už v priestoroch... Foto:
Oscarové prípravy sú už v priestoroch losangeleského Dolby Theatre v plnom prúde.
debata

Pre kritika možno otázka osobnej prestíže, pre laika napríklad aj cesta k slušnému zisku. Uzavrieť stávky na víťazov v jednotlivých oscarových kategóriách je dostupná zábavka aj pre zákazníkov viacerých slovenských stávkových kancelárií. Celkom po prvý raz pri tom slovenský divák bude môcť slávnostný ceremoniál naživo sledovať v noci z nedele 22. februára na pondelok na televíznej stanici Doma, prémiové HBO tento rok oscarovú noc vynechá.

Grandhotel smoliarom roka?

Uhádnuť, ktorý z filmov sa stane víťazom v najprestížnejšej kategórii oscarového súboja, nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Na rozdiel od ostatných kategórií, v ktorých je najvyšší možný počet nominovaných limitovaný číslom päť, ašpirantov na titul Film roka môže byť až desať. Tento rok sa počet nominovaných vôbec po prvýkrát zastavil na počte osem. Kým o niektorých sa dá pomerne spoľahlivo povedať, že sú tak povediac do počtu, súboj favoritov bude tesný. Podľa kritikov a filmových teoretikov, ktorých združuje nezávislá internetová komunita Indiewire, bude tentoraz dokonca súboj ešte napínavejší, ako po iné roky. Vo svojich predpovediach skloňujú predovšetkým tituly Chlapčenstvo a Birdman. Dva diametrálne odlišné filmy, z ktorých každý dosahuje majstrovstvo vo svojej vlastnej disciplíne.

Podľa kurzov stávkových kancelárií má väčšie šance Birdman, v ktorom Alejandro González Iñárritu zachytil vnútorný boj starnúcej filmovej hviezdy, ktorá chce preraziť na Broadwayi. Birdman, ktorý je s deviatimi nomináciami jedným z rekordmanov tohtoročných Oscarov, je favorizovaný aj v súťaži režisérov. Aj tu je však jeho najväčším súperom Chlapčenstvo, ktoré Richard Linklater trpezlivo nakrúcal 12 rokov. Na smoliara roka stávkari aj kritici svorne odhadujú Grandhotel Budapešť, ktorý aj napriek deviatim nomináciám vraj uspeje len v okrajových kategóriách, ako sú kostýmy či výprava.

Herecká matematika

Hotová matematika sa rozbieha pri odhade víťazov hereckých kategórií. Koľkokrát bol už v minulosti dotyčný nominovaný a vyhral už niekedy? Koľko má rokov a aké sú teda jeho šance uspieť v budúcnosti? Je táto rola naozaj tým najlepším, čo doteraz predviedol? Niekedy možno akademikov „dostane“ aj moment prekvapenia, keď sa predvedie ten, od koho by to nikto nečakal. Takto vraj funguje aj čaro dosiaľ neznámeho J. K. Simmonsa, ktorý si podmanil divákov démonickým výkonom v hudobnej dráme Whiplash. V kategórii vedľajších mužských hereckých výkonov je absolútnym favoritom tipujúcich aj kritikov. Julianne Mooreová zase vraj v súťaži herečiek v hlavných úlohách uspeje vďaka náročnosti svojej úlohy (v snímke Still Alice hrá ženu trpiacu alzheimerom), ale aj faktu, že ide už o jej piatu oscarovú nomináciu bez jediného víťazstva. Za najtesnejší súboj zrejme možno považovať súťaž hercov v hlavných úlohách. Vďaka na mieru ušitej role v Birdmanovi by po prvýkrát mohol na Oscaroch uspieť 63-ročný Michael Keaton.

Stávkari však reálnejšie vidia šance mladého Angličana Eddieho Redmaynea, ktorý si cenu zaslúži za stvárnenie Stephena Hawkinga v snímke Teória všetkého. Medzi herečkami vo vedľajších úlohách majú stávkové kancelárie aj teoretizujúci cinefili opäť pomerne jasno – zvíťaziť by mala Patricia Arquette z Chlapčenstva, a to najmä podľa ďalšieho zo „zaručených“ ukazovateľov – za svoj výkon už totiž pozbierala celú plejádu cien vrátane Zlatého glóbusu či BAFTA.

Či už si na Oscary plánujete staviť, alebo si vystačíte s nezáväznou skúškou vlastného odhadu, nalaďte si zajtra po polnoci televíziu Doma. O jednej sa začína priamy prenos z červeného koberca a o 2.30 sa kamery presunú do sály losangeleského Dolby Theatre, kde sa pod moderátorskou taktovkou Neila Patricka Harrisa celá tá sláva odohrá.

Oscarové tipy Pravdy

Najlepší hraný film: Birdman

S deviatimi nomináciami je jedným z najväčších favoritov tohtoročných Oscarov. Spája v sebe herecké koncerty celej plejády hviezd, vizuálnu originalitu, humor aj tematiku z umeleckého zákulisia, ktorá akademikov iste nenechala chladnými. Hlasujúci by zároveň touto voľbou dokázali dlho očakávaný odklon od svojich povestných preferencií veľkovýpravných melodrám.

Najlepší režisér: Richard Linklater

Venovať celých dvanásť rokov filmovému projektu s neistým koncom, to je odvaha a odhodlanie, ktoré sa medzi režisérmi len tak nevidí. Hoci viac než trojhodinové Chlapčenstvo, ktoré je chronologickým záznamom dospievania jedného chlapca, zrejme nesadne každému divákovi, vďaka nevídanému spôsobu nakrúcania sa iste zapíše do dejín kinematografie.

Herec v hlavnej úlohe: Michael Keaton

Hoci si výkon Eddieho Redmaynea v úlohe hendikepovaného fyzika Hawkinga zaslúži mnoho obdivu aj uznania, veľká chvíľa tohto 33-ročného britského herca ešte určite raz príde. Pre o tri dekády staršieho Michaela Keatona je však Birdman skutočne životnou šancou, v ktorej dokázal, že úspech nie je len o talente, ale aj o veľkom šťastí na dobré úlohy.

Herečka v hlavnej úlohe: Julianne Mooreová

Červenovlasá Mooreová celý svet uchvacuje svojou nestarnúcou krásou, ale aj vysokým pracovným nasadením, vďaka ktorému ju máme každý rok možnosť v kinách obdivovať hneď niekoľkokrát. Po štyroch nepremenených šanciach získať cenu akadémie si ju už tentoraz za rolu v snímke Atill Alice hádam konečne odnesie.

Herec vo vedľajšej úlohe: J. K. Simmons

Diabolský a nemilosrdný profesor hudby zo snímky Whiplash medzi tohtoročnými adeptmi na vedľajšiu hereckú cenu rozhodne nemá konkurenciu. Objavil sa, takpovediac, odnikadiaľ, už teraz sú však iste všetci, čo ho v snímke videli, nedočkaví zistiť, čo predvedie nabudúce. Niektoré hviezdy skrátka zažiaria až v šesťdesiatke.

Herečka vo vedľajšej úlohe: Patricia Arquette

Ani štatút obľúbenkyne takých filmárov, ako je David Lynch, Quentin Tarantino či Tim Burton dosiaľ Patricii Arquette k žiadnemu Oscarovi nedopomohol. Napokon získala uznanie kritikov po celom svete realistickým stvárnením matky dospievajúceho chlapca v časozbernej snímke Chlapčenstvo. Oscarový úspech je predpovedal už zisk Zlatého glóbusu či BAFTA.

Dvojica mladých kamarátov, hercov, no v tomto...
Herečka Halle Berry a herec Denzel Washington...
+9Kultové pošmyknutie sa predviedla priamo počas...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stávkari #filmové ceny #Oscar 2015