Eastwoodova pocta patriotizmu

Hollywood, patriotizmus a americká armáda sa majú poväčšine rady. Niekedy azda viac než sa nám európskym divákom môže zdať vhodné alebo pochopiteľné.

22.02.2015 09:00
Americký ostreľovač, Bradley Cooper Foto:
Bradley Cooper je vo filme nielen hlavným hereckým predstaviteľom, ale aj producentom. Clinta Eastwooda pre projekt nadchol až po tom, čo ho odmietol Steven Spielberg.
debata

Americký ostreľovač v réžii Clinta Eastwooda však do našich kín už prichádza s nálepkou komerčne najúspešnejšieho vojnového filmu všetkých čias aj so šiestimi nomináciami na Oscara, a tak ho netreba vopred odpisovať. Oplatí sa teda do kina vyraziť na skutočný príbeh kovboja, ktorý sa stal najvražednejším ostreľovačom v dejinách americkej armády? Ak máte slabosť pre Bradleyho Coopera či efektné prestrelky v opare piesočnej búrky tak určite. S vykreslením psychológie svojho kontroverzného hrdinu si však film mohol dať aj viac námahy.

Z kovboja ostreľovačom

Či už vám 160 zárezov na pažbe ostreľovača Chrisa Kylea pripadá ako obdivuhodný úspech, alebo profil masového vraha, v kruhoch svojich spolubojovníkov bol tento muž považovaný za legendu. Bol to vlastne dokonalý prototyp amerického hrdinu – narodil sa v Texase, jazdil rodeo, strieľať sa naučil už ako malý chlapec. Kde inde než v elitnej armádnej jednotke SEAL vlastne mohol skončiť? V akcii sa odhalilo, že má na ostreľovanie priam „talent od Boha“ a keď sa nachádzal kdesi na streche, kolegovia na zemi pociťovali dôveru, že im spoľahlivo kryje chrbty. Jeho povesť neunikla ani nepriateľom – prezývali ho Diabol z Ramádí a vypisovali na jeho hlavu horibilné odmeny.

Ani ten najdrsnejší chlap však nepozostáva len zo svalov, a bola to najmä Chrisova duša, čo jeho kariérou trpela najviac. V Iraku bol spolu štyrikrát, v bojovom nasadení strávil teda až okolo tisícky dní a nocí. Doma ho zatiaľ čakala oddaná manželka, ktorá sa však s každým návratom svojho milovaného musela zmierovať s tým, ako veľmi ho vojnová skúsenosť mení. Nie je totiž ľahké vrátiť sa z miesta, kde sa denne rozhoduje o živote a smrti, do rodinnej idylky, kde sú najväčším problémom dcérine mliečne zuby. Chris doma trpel apatiou, výbuchmi zlosti aj ďalšími príznakmi posttraumatického stresu. A práve táto diagnóza sa mu napokon stala aj osudnou – muž, ktorý prežil niektoré z najdrsnejších bojových akcií počas vojny v Iraku, dostal smrtiacu guľku doma v Amerike, a to od pomäteného kolegu z armády…

Vzbudí zvedavosť, no neuspokojí ju

Ak vás iritujú hrdinské klišé, v Americkom ostreľovačovi si ich „užijete“ viac než dosť. Tentoraz to však nemožno vyčítať hollywoodskemu pátosu ani sentimentom starnúceho Eastwooda, ale samotnému Chrisovi Kyleovi. Vety ako: „Jediné, čo ľutujem, sú tí, ktorých som nedokázal zachrániť, každý z mojich výstrelov však bol stopercentne oprávnený.“ alebo „Amerika je najlepšia krajina na svete a ja ju chcem chrániť.“ totiž Chris používal aj v skutočnosti a z výrazu jeho tváre možno usudzovať, že im aj veril. V hereckom podaní Bradleyho Coopera to však zďaleka neznie tak pateticky, ako by sa mohlo zdať. Vlastne to vzbudzuje zvedavosť, túžbu pochopiť, ako tento človek rozmýšľa, čo cíti, keď stláča spúšť a čo keď tými istými rukami objíma ženu a deti.

Kombinácia nevyhnutnej akcie a psychológie, ktorá mohla vo filme byť zrejme jedinou skutočne originálnou rovinou, však Eastwoodovi nevyšla celkom v ideálnom pomere. A tak film zrejme uspokojí viac milovníkov obligátnej hry na kovbojov a Indiánov, než tých, čo by túžili po hlbšom náhľade do duše vojaka. Samotná akcia je nakrútená výborne, je prehľadná aj napínavá, no pre prísnu chronológiu pôsobí epizódne. Skutočnú gradáciu filmu dodávajú skôr výjavy z Chrisovho súkromia, zúfalstvo manželky, ktorej sa stráca pred očami. Od začiatku až do konca však film prebieha akosi monotónne a priehľadne, a tak hoci sa stal komerčne najúspešnejším a možno v nedeľu získa aj nejakého Oscara, medzi vojnovými drámami posledných rokov má určite aj silnejšiu konkurenciu.

Hodnotenie Pravdy: 3,5/5

Americký ostreľovač / USA, 2015 / réžia: Clint Eastwood / scenár: Jason Hall / hrajú: Bradley Cooper, Sienna Miller, Max Charles, Luke Grimes a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 19. február

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Clint Eastwood #Bradley Cooper #Chris Kyle #Americký ostreľovač