Argentínske Pulp Fiction boduje aj bez Oscara

Škandál či surový konflikt na nás číha na každom kroku. Iba asertivita, dobrá výchova alebo pud sebazáchovy nám obvykle našepkajú vycúvať zo slepej uličky skôr, ako narazíme hlavou rovno o múr.

25.02.2015 12:23
Divoké historky, film Foto:
Banálny konflikt na ceste má v Divokých historkách rýchly a bizarný spád...
debata

No skúste občas popustiť uzdu svojej fantázii a predstaviť si, kam až by sa dal dohnať jeden nevinný konflikt s arogantným vodičom na ceste alebo žiarlivá predtucha milenkinej prítomnosti na svadbe. Alebo si radšej šetrite predstavivosť a vyberte sa na Divoké historky nového argentínskeho filmárskeho objavu Damiána Szifróna. Chránenec slávneho Pedra Almodóvara to so svojím roztopašným poviedkovým filmom dotiahol až na oscarovú nomináciu a verte, že sa na jeho filme úprimne zasmejete, hoci aj nepatríte práve k fanúšikom komédií.

Len sa smej, ale…

Škodoradosť je podľa jedného otrepaného príslovia tá najlepšia radosť. Obzvlášť, ak si ju môžete bez výčitiek svedomia vychutnať pri sledovaní fiktívnych trampôt filmových hrdinov. Najlepšie však funguje až keď sa nás predsa len dokáže trochu dotknúť, možno len tak nenápadne pošepnúť: Len sa smej, ale vedz, že toto sa môže stať aj tebe! Presne takto funguje aj väčšina zo šestice filmových poviedok, ktoré spolu tvoria snímku Divoké historky. Niektoré z nich sú krátkymi etudami, iné by vystačili aj na celovečerný film. Tie slabšie vydajú na letmý úsmev, ale najlepšie z nich vás zaručene dostanú.

Napríklad tá najdrsnejšia, ktorá sa začne nevinným predbiehaním luxusného vozu pred rozhrkaný vergel na prašnej ceste ďaleko od civilizácie. Elegán v audine je pobúrený neochotou súpera ustúpiť rýchlejšiemu, a tak si neodpustí nejaké to vulgárne slovo či gesto. Tie sa mu však škaredo vypomstia, keď po niekoľkých kilometroch dostáva defekt, ktorý ho novému nepriateľovi vydá na milosť a nemilosť. To, čo nasleduje, je tá najbizarnejšia spŕška brutálnych a vynaliezavých gagov, aké by ste hádam nenašli ani v osnovách kultových Itchiho a Scratchiho.

Ďalšia z historiek sa začína bezmocnosťou muža, ktorému odtiahnu za nespravodlivých okolností auto, práve keď sa ponáhľa na narodeninovú oslavu svojej dcéry. Namiesto toho, aby si trochu zanadával, zaplatil pokutu a rýchlo zabudol, rozhodne sa za svoju pravdu bojovať. Súboj Dávida s Goliášom mu však spôsobí nekonečný rad ďalších problémov, ktoré vyústia až do zrodu pána Bombičku – ľudového hrdinu, ktorý svoju spravodlivú pomstu dohnal do epických rozmerov…

Bozk na uzmierenie

Hoci sa každá z poviedok skôr či neskôr zvrhne k násiliu, viac ako ich drastickosť zostane v divákovi ľahký pocit hravosti. Akoby si šialený vývoj zdanlivo banálnych nedorozumení len sám pre vlastné pobavenie predstavoval. Na záver napokon všetko vyústi do uleteného svadobného happy endu, v ktorom akoby sa sarkastický, cynický a roztopašný Szifrón predsa len priznával k viere, že aj tá najdrsnejšia pomsta môže skončiť bozkom na uzmierenie.

Ak by sa v Divokých historkách vyskytovala nejaká európskemu a americkému divákovi známa tvár, hovorili by sme o nich dnes pravdepodobne ako o novodobom Pulp Fiction. Svieži, príjemne šokujúci, originálny a dômyselný útok na divákovu bránicu, ktorému je naozaj ťažké odolať. Aj napriek tomu, že Szifrónovi nakoniec Oscar unikol, však o ňom ešte určite budeme počuť.

Hodnotenie Pravdy: 4,5/5

Divoké historky / Argentína, Španielsko 2014 / réžia a scenár: Damián Szifrón / hudba: Gustavo Santaolalla / hrajú: Ricardo Darín, Oscar Martínez, Érica Rivas, Leonardo Sbaraglia a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 19. február

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divoké historky #argentínsky film #Damián Szifrón