Čakanie na Bonda spoľahlivo skráti Kingsman

Idris Elba, Damien Lewis či Tom Hardy...nech už by váš zoznam najpravdepodobnejších budúcich predstaviteľov Jamesa Bonda vyzeral akokoľvek, meno citlivého a distingvovaného Colina Firtha by v ňom pravdepodobne nefigurovalo.

28.02.2015 12:00
Kingsman, film Foto:
Hrdinovia filmu Kingsman: Tajná služba (zľava) Taron Edgerton, Colin Firth a Samuel L. Jackson.
debata

A predsa si tento britský elegán veľmi podobnú úlohu nedávno strihol, a to v prudko zábavnej špiónskej snímke Kingsman: Tajná služba, ktorá je v týchto dňoch aj v slovenských kinách. Ani ten najpresvedčivejší hrdina by však nebol ničím bez originálneho „záporáka“. V snímke Kingsman ním je komicky šušlajúci ekoterorista Richmond Valentine, ktorého si zahral Samuel L. Jackson.

Šťavnaté spojenie komiksu a špionáže

„Je to skrátka veľmi bohatý chlapík, samorast milionár, ktorý by rád vyriešil problémy tohto sveta a má na ne svoju vlastnú odpoveď,“ opisuje Samuel L. Jackson svojho antihrdinu v rozhovore, ktorý poskytol distribútorom snímky. Za riešením ekonomických a ekologických problémov sveta sa v skutočnosti v podaní Richmonda Valentina ukrýva diabolský plán, ktorý by pomohol tejto utrápenej planéte striasť sa veľkej časti svojho nepohodlného ľudského nákladu. Najprv ľuďom rozdá milióny SIM kariet, vďaka ktorým budú môcť zadarmo telefonovať a surfovať po internete. Potom ich pomocou týchto dômyselných mikročipov doženie k zúrivému amoku, počas ktorého sa vzájomne bezhlavo vyzabíjajú. Zabrániť mu v tom môže jedine elitné komando džentlmenských britských agentov na čele s charizmatickým Harrym Hartom alias Galahadom (Colin Firth).

Práve šialený nápad s hypnoticky pôsobiacimi SIM kartami je zdrojom niektorých z najlepších scén snímky Kingsman. Strhujúco nakrútené davové násilie za zvukov klasických rockových vypaľovačiek pôsobí v kontraste s uhladenou eleganciou britských agentov veľmi sviežo a „šťavnato“. Napokon, režisér Matthew Vaughn, ktorý za snímkou Kingsman stojí, nie je žiadny začiatočník a predviedol sa už napríklad aj filmami X-Men: Prvá trieda či Kick-Ass. Rovnako ako tieto dva tituly aj Kingsman vznikol podľa svetoznámej komiksovej predlohy.

Rodí sa nový franchise?

Aj Samuel L. Jackson je podľa vlastných slov veľkým fanúšikom grafických románov. „Navštevujem komiksové predajne asi dvakrát do mesiaca. Jednak preto, že som komiksy vždy miloval, ale tiež si uvedomujem, že je to bohatá živná pôda pre projekty, z ktorých sa môžu vykľuť nové filmy,“ vraví americký herec. Pri jednej zo svojich pravidelných výprav za komiksami objavil aj šesťdielnu sériu Tajná služba, ktorá sa stala predlohou snímky Kingsman. Jacksona komiks zaujal aj preto, že za ním stál Mark Millar, autor, ktorý stvoril aj postavu Nicka Furyho. Toho si Samuel L. Jackson zahral už v snímkach Avengers (2012) či Captain America: Zimný vojak (2014). Do postavy Richmonda Valentina napokon herec preniesol aj intímny kus seba samého – komickú chybu reči, s ktorou tiež v súkromí dlho zápasil. Šušlaním chcel Richmondovi dodať punc originality, aký nechýba ani žiadnemu z legendárnych zloduchov z bondoviek. „Diváka to tiež prinúti nakloniť sa trochu dopredu a pozorne sa započúvať: Čo to povedal?“ prezrádza dôvody na dotvorenie svojho hrdinu.

Päťdesiatštyriročný Colin Firth verzus šesťdesiatšesťročný Samuel L. Jackson? Podľa obsadenia hlavných úloh by sa mohlo zdať, že je Kingsman súbojom zrelých pánov. Jeho skutočným hrdinom je však postava mladého chuligána Eggsyho, ktorého Harry Hart ako syna svojho niekdajšieho kolegu chce do jednotky Kingsman pretlačiť. Eggsy (hrá ho vychádzajúca waleská herecká hviezda Taron Edgerton) musí spolu so skupinkou ďalších zelenáčov čeliť tvrdému výberovému procesu, ktorý má odhaliť ich potenciál. Práve postava Eggsyho, ktorý v priebehu turbulentných udalostí vo filme dospieva a zreje v skutočného superagenta, zrejme ukrýva aj budúcnosť projektu Kingsman. „Z Kingsmana by sa mal určite stať skvelý nový franchise pre Tarona a ďalšie decká z filmu. Verím, že to vyjde a oni nakrútia takýchto filmov ešte niekoľko,“ háda žiarivú budúcnosť novovznikajúcej sérii Samuel L. Jackson. A diváci s ním iste budú súhlasiť – film Kingsman: Tajná služba v kinách návštevnosťou šliape na päty aj ošiaľu menom 50 odtieňov sivej…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Colin Firth #Samuel L. Jackson #Kingsman