Jej cesta k sebe samej vedie divočinou

Niekedy sa človek musí stratiť, aby sa mohol znova nájsť. A cesta za duševnou obrodou je pre filmárov pomerne bežným a obľúbeným "materiálom".

04.03.2015 09:00
Divočina, Reese Witherspoon, Foto:
Reese Witherspoon stvárnila vo filme Divočina mladú ženu, ktorá podniká svoju životnú cestu naprieč Amerikou.
debata

Čím je teda práve Divočina s Reese Witherspoon v hlavnej úlohe cenná? V jej centre stojí pomerne nevšedná, dôveryhodne vykreslená a výborne zahraná hrdinka, ktorá má navyše reálnu predlohu. Ak vás jej príbeh zastihne v správnom životnom rozpoložení, možno v ňom nájdete aj kus hodnotnej inšpirácie. A hoci nejde o závratne originálne dielo, pozoruhodne dobre sa mu darí vyhýbať otravným klišé či emocionálnemu pátosu. Divočina do kín prichádza už v najbližších dňoch.

Odraziť sa od dna

Kanadský režisér Jean-Marc Vallée nás len predvlani „dostal“ strhujúcim príbehom kovboja Rona, ktorý sa nakazil HIV, no odmietol sa chorobe poddať. Herci Matthew McConaughey a Jared Leto za stvárnenie hlavnej a vedľajšej úlohy v snímke Klub poslednej nádeje získali po Oscarovi. A aj keď v prípade snímky Divočina s Reese Witherspoon a Laurou Dern zostalo len pri nomináciách, Vallée si upevnil povesť režiséra, o ktorého herecké príležitosti je vždy dôvod stáť. Aj tentoraz siahol po inšpirácii z kategórie „zo života“. Predlohu mu poskytla americká prozaička Cheryl Strayed, ktorá vo svojom druhom románe z roku 2012 opísala vlastnú púť od zmätku a zúfalstva k novému začiatku.

Cheryl sa cíti ako stratené šteňa – napokon, aj svoje porozvodové priezvisko Strayed (Zablúdená) si vybrala podľa tohto životného rozpoloženia. Milovaná matka, ktorá jej vštepovala životný optimizmus a pevnú vôľu, nedávno zomrela a vzápätí sa jej rozpadlo aj manželstvo. Ani ten najchápavejší muž na svete totiž už ďalej nemohol tolerovať jej nekonečné nevery a drogové excesy. Keď sa do série osobných pohrôm pridá aj neželané tehotenstvo, Cheryl sa ocitne na skutočnom dne. Odraziť sa z neho môže, len ak prejde životným očistcom – 1 770-kilometrovým trekom naprieč Spojenými štátmi. Celkom sama a bez skúseností.

Žiadny Coelho

Napriek tomu, že už samotná cesta osamelej ženy divočinou sľubuje množstvo vyhrotených situácií, v skutočnosti ich na Cheryl až tak veľa v púšti a skalách nečíha. Tá pravá dráma sa odohráva skôr v jej spomienkových „flashbackoch“. Zručné vrstvenie prítomnosti a návratov do minulosti diváka udržuje pomerne dlho v napínavej hmle, kde konanie a motivácia hrdinky nie sú celkom jasné. Šikovne sa tým zakryje aj skutočnosť, že sa toho v samotnej prítomnosti vlastne až toľko nedeje. Dôležitejšia ako epizódne zážitky, stretnutia a skúsenosti, ktoré Cheryl cestou naberá, je napokon jej vnútorná cesta k odpusteniu samej sebe a znovuobjaveniu stratenej rovnováhy.

Neľakajte sa však, nečaká vás žiadny „Paulo Coelho“ ani motivačná príručka pre čitateľky ženských magazínov. Divočina možno nie je najstrhujúcejším a najzásadnejším filmom na tému cesty k sebe samému, rozhodne však so svojou predlohou pracuje s citom, rozumom aj nemalým kusom filmárskeho umu.

Hodnotenie Pravdy: 4/5

Divočina / USA 2014 / réžia: Jean-Marc Vallée / scenár: Nick Hornby / hrajú: Reese Witherspoon, Laura Dern, Thomas Sadoski, Michiel Huisman a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 5. marec

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divočina #Reese Witherspoon #filmová recenzia