Chappie aj s novoohlásenými hviezdami Pohody

Chcete vedieť, či sa vám oplatí vyraziť si do kina na film Chappie? Ak na vás sedí niektoré z ďalších tvrdení, tak určite: Máte radi uletené juhoafrické hviezdy Die Antwoord. Ste už celí nedočkaví zistiť, čo za režiséra to vlastne nakrúti piateho Votrelca. Pred logikou a vedeckými teóriami uprednostňujete veľkolepé efekty. Zbožňujete happyendy a vôbec vám neprekáža, ak sú pritiahnuté za vlasy až po korienky a dodnes máte v živej pamäti, ako vás dojal film Číslo 5 žije.

06.03.2015 05:00
Chappie, film Foto:
Chappie sa má stať prvým robotickým gangstrom v dejinách. On by však chcel radšej maľovať, čítať detské knižky a hrať sa so zvieratami...
debata

Chappie režiséra Neilla Blomkampa, v ktorom si zahrali Dev Patel, Hugh Jackman aj Sigourney Weaver, je už aj v slovenských kinách.

Iná planéta na predmestí Johannesburgu

Tridsaťpäťročný filmár Blomkamp nie je fanúšikovi science fiction iste neznámy. Hoci jeho tvorba rozdeľuje divákov pomerne ostrou hranicou na tých, ktorí jeho svojskému štýlu fandia a tých druhých, ktorých rozčuľuje. Tak či onak, už vo svojich predchádzajúcich trhákoch District 9 a Elysium Blomkamp ukázal, že za fantazijným svetom netreba cestovať do vzdialených galaxií. Niekedy celkom stačí pretočiť ručičky na hodinách a predstaviť si svet budúcnosti tu na Zemi. Chappie má v tomto zmysle z jeho filmov k prítomnosti asi najbližšie – vlastne jediné, čo diváka núti pri jeho sledovaní myslieť v budúcom čase, je úroveň praktickej robotiky, ktorá predsa len ďaleko predstihne aj tie najodvážnejšie prototypy z ázijských veľtrhov.

Svet juhoafrických slumov, ktorému kraľujú Yo-landi a Ninja z hudobno-recesistickej formácie Die Antwoord, však pocit inej planéty (či dokonca dimenzie) spoľahlivo evokuje aj bez ďalších štylizácií. Vo filme, ktorý je inak vlastne veľmi tradičným rozprávaním o umelej inteligencii a jej strastiach pri hľadaní svojho miesta medzi ľuďmi, sú, napokon, práve uletení gangstri z Johannesburgu zdrojom najväčšej zábavy a originality. Ak je to teda práve tá vaša šálka kávy…

Robot ako dieťa

Skutočnou hviezdou filmu Chappie je však, samozrejme, Chappie. Vyradený člen experimentálneho robotického policajného komanda, ktorého si inžinier Deon (Dev Patel) vyberie pre odvážny pokus. Pomocou unikátneho programu dokáže po prvýkrát v dejinách stroju vdýchnuť skutočné vedomie a dušu. Chappie dokáže cítiť, slobodne sa rozhodovať, má vkus aj názor a rozvíja svoje schopnosti. Má to však háčik – rovnako, ako neskúsené dieťa, aj on sa musí najskôr zorientovať a všetko naučiť.

Okolnosti, za akých sa Chappie „zrodí“, nie sú ideálne. Deon, ktorý pracuje pre zbrojovku, ho vytvorí bez súhlasu šéfky Michelle (Sigourney Weaver) a v tajnosti pred súperom Vincentom (Hugh Jackman). S robotom v kufri ho navyše prepadne gang zločincov – naivne si myslia, že im poskytne ovládač, ktorým by mohli robotické komando vypnúť a nakradnúť tak bez obáv dosť na splatenie svojho dlhu ďalšiemu naničhodníkovi. Chappie im však vnukne ešte lepší nápad – vycvičia si z neho svojho vlastného titánového spolupáchateľa, s ktorým budú pri prepadoch a krádežiach celkom neprekonateľní. Chappie však nie je žiaden zabijak. Bizarnú dvojicu gangstrov začne volať „mami“ a „tati“ a násiliu, ktorému ho chcú priučiť, sa zo všetkých síl bráni.

Paródia? Alebo len nízke nároky?

Pod všetkým tým „fokkovaním“ a krikľavými kostýmami sa vo filme Chappie skrýva veľmi tradičný, ba až otrepaný príbeh o cítiacom robotovi, ktorý trpí pre ľudské predsudky a nenávisť. Chappie sa snaží pochopiť, kam ide duša, keď telo zomrie, prečo sú ľudia na seba zlí a kde vlastne sídli vedomie. Nečakajte však žiadnu hlbokomyseľnú „spielbergovinu“, ani pokusy o pseudovedecké teórie. Ako celok film vlastne vyznieva až príliš často ako paródia – a to vlastne v tom lepšom prípade. V tom horšom režisér nakrútil svoj film plný naivity, zjednodušovania a klišé, lebo mu to tak skrátka stačilo. V tom prípade, žiaľ, Chappie vyznieva len ako najdrahší videoklip v repertoári Die Antwoord.

Chappie je v mnohých okamihoch dojímavý, vtipný a zábavný, jeho efekty aj originálna výprava vám určite v sedadle kina nedovolia zaspať. Lenže otázky, ktoré vzbudzujú ozajstnú zvedavosť a očakávania (Kde teda sídli tá duša? Môže mať stroj viac morálky ako človek? Čo stvorenie cítiaceho robota urobí s ľudstvom?) odpálkuje celkom do autu, aby mohol väčšinu svojej minutáže venovať epizódnym žabo-myším konfliktom a scénkam „zo života“ v bubline johanesburského getta. Ak by sa vo filme Chappie toľko nenadávalo, azda by sme ho mohli nazvať až detským. V neposlednom rade aj vďaka bizarne nafúknutému happyendu…

Hodnotenie Pravdy: 3/5

Chappie / USA, 2015 / réžia: Neill Blomkamp / scenár: Neill Blomkamp, Terri Tatchell / hudba: Hans Zimmer / hrajú: Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Yo-landi Visser, Ninja a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 5. marec

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Neill Blomkamp #Die Antwoord #Chappie