Chuck Norris: Plachý chlapec s čiernym pásom

To, že ako jediný na svete dokáže deliť nulou, zabije dve rany jednou muchou a tlieska jedinou rukou o ňom už vďaka stovkám vtipov vieme. Aj to, že je držiteľom najmenej šiestich čiernych pásov v bojových umeniach. Verili by ste však, že Chuck Norris oslavuje už 75. narodeniny?

07.03.2015 05:00
Chuck Norris, 2005 Foto:
Chuck Norris oslavuje 75. narodeniny. Snímka pochádza z roku 2005.
debata

Narodil sa v neveľkom oklahomskom farmárskom mestečku a kým jeho matka trávila čas v kostole, otec preferoval spoločnosť fľašky. Chuck bol podľa vlastných slov zakríknuté a nešikovné dieťa, pravý opak toho, ako dnes ho verejnosť vníma. „Moja plachosť a neatletickosť pramenila z toho, že som nemal otca, ktorý by mi určité veci vštepoval,“ zhodnotil Norris, dnes sám päťnásobný otec, v rozhovore pre CBN.

V snímke Masaker v San Franciscu z roku 1974. Foto: Golden Harvest Company
Chuck Norris, 1974 V snímke Masaker v San Franciscu z roku 1974.

Po rokoch ustavičného sťahovania a konfliktov sa rodičia rozviedli, matka, hoci odkázaná na štátnu podporu, synovi opakovala, že s ním má boh veľké plány. Ako mnohí chlapci bez perspektívy aj on zakotvil v armáde. Tá ho v roku 1958 vyslala do Kórey, kde sa zoznámil s bojovými umeniami – jedinou vecou, ktorá ho tak nadchla, že už sa jej nepustil. Po odchode do civilu si otvoril sieť škôl karate, kde sa učil aj Steve McQueen. S Norrisom sa skamarátil a priviedol ho pred kamery.

K najznámejším filmom Chucka Norrisa patrí aj... Foto: MGM
Delta Force, Chuck Norris K najznámejším filmom Chucka Norrisa patrí aj Delta Force z roku 1986.

Filmový debut si Norris odbavil v roku 1969, skutočný prelom však prišiel o tri roky neskôr, keď ho Bruce Lee obsadil ako svojho protivníka v trháku Cesta draka. V kariére mu pomohol aj brat Aaron, producent a režisér, s ktorým založili spoločnosť Norris Brothers. K najslávnejším titulom v Norrisovej filmografii patria akčné trilery Nezvestní v boji (1984), Delta force (1986), Hitman (1991) či Zásah z pekla (1994). Ešte väčší úspech však dosiahol na televíznej obrazovke, a to v seriáloch Walker Texas Ranger (1993) či Policajt z L. A. (1998). V prvom z nich stretol aj svoju druhú manželku Genu O'Kelleyovú. Po turbulentných rokoch v šoubiznise mu vraj pomohla nájsť rovnováhu a sú spolu šťastní dodnes.

Chuck Norris sa v roku 2012 predstavil aj vo... Foto: CBS
Expendables 2, Chuck Norris Chuck Norris sa v roku 2012 predstavil aj vo filme Expendables 2.

Hoci sa pravidelne pred kamery vracia, filmový vrchol už má zrejme za sebou. Energiu sústreďuje na charitatívne aktivity – bojuje proti drogám a pomáha rizikovým skupinám detí. Kontroverznejšie pôsobí jeho horlivá obhajoba neobmedzených práv na vlastnenie zbraní či odmietavý postoj k LGBTI komunite. Z vtipov ktoré o ňom kolujú, je vraj jeho najobľúbenejší tento: Tvár Chucka Norrisa mali pridať k prezidentskému monumentu na Mount Rushmore. Granit však nie je pre Norrisovu bradu dostatočne tvrdou horninou…

3× Chuck Norris

  • počas vlády Georgea Busha pôsobil ako jeho poradca pre šport. Rovnako ako kolega Schwarzenegger.
  • podobne ako kedysi jeho matka aj on je silne veriaci. O svojom vzťahu ku kresťanstvu napísal aj viacero kníh.
  • je druhýkrát ženatý, má päť detí a deväť vnúčat. S jednou z dcér sa stretol, až keď mala 26 – pochádza z mimomanželské­ho pomeru

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Chuck Norris #Walker Texas Ranger