Panelák sme robili tak, aby nenáročného diváka bavil a náročného neurazil

Či už ste patrili k jeho divákom, alebo nie, jedno iste uznáte - v pomeroch slovenskej televíznej tvorby bol Panelák skutočným fenoménom. Po pätnástich sériách a siedmich rokoch v programe Jojky sa však najdlhšie vysielaný slovenský seriál všetkých čias končí. O tom, čo k tomuto rozhodnutiu viedlo, aj ako sa spolu s Panelákom vyvíjal slovenský televízny divák, Pravde porozprával tvorca jeho námetu a scenárista Andy Kraus.

06.03.2015 16:00
Andy Kraus: Rozhodujem o osude postavy. Aj herca Foto:
Andy Kraus sa po siedmich rokoch lúči s Panelákom.
debata (11)

Žiaden seriál nie je nekonečný, prečo sa však Panelák končí práve teraz? Sú v tom len tie pekné čísla – 15 sérií, 7 rokov? Alebo toto rozhodnutie malo aj prozaickejšie dôvody?

Aj keď je sedmička moje šťastné číslo, tentoraz boli dôvody iné. Počas posledných troch-štyroch  rokov vzniklo niekoľko zaujímavých  námetov  a mnohé z nich sa z časových dôvodov nerealizovali. Práca na Paneláku je na plný úväzok a je veľmi náročné popri ňom pracovať na nových projektoch. Už dlhšie sme si uvedomovali, že sa nepohneme ďalej a že je nutné urobiť zásadné rozhodnutie. To, že prišlo teraz, je jednoducho tým, že naša túžba robiť niečo nové po dlhom boji zvíťazila nad  láskou  k istote zvanej Panelák.

Ako si dnes spomínate na začiatky seriálu? S akými očakávaniami, prípadne obavami ste sa doň púšťali?

Do každého nového projektu idem s absolútnou pokorou, lebo televízny biznis je nevyspytateľný. Ale v tom čase bolo možné viac predvídať ako teraz. Fero Borovský videl medzeru na trhu a od neho prišiel impulz na denný seriál. Naše ambície boli dosiahnuť sto pokračovaní a to  sme vnímali ako obrovskú métu. Začiatky boli rozpačité a len vďaka tomu, že Jojka mala trpezlivosť, sme sa jej mohli napokon odvďačiť výbornou sledovanosťou. 

Sedem rokov takmer denne vysielaného seriálu o medziľudských vzťahoch, v tom asi nie je žiadna „sranda“ sa vyznať. Ako ste si pri písaní scenárov pomáhali, udržiavali prehľad? Visí niekde na stene obrovský vzťahový pavúk, kde je osobná história každej z postáv podrobne zaznamenávaná?

Mám v tíme skvelých ľudí, ktorí strážia všetky vzťahy. Každý scenár prejde niekoľkonásobnou kontrolou, ale aj napriek tomu sa nám za tých sedem rokov podarilo vyrobiť aj pár logických nezmyslov.

Ako sa za tie roky z vášho pohľadu zmenil slovenský televízny divák? Sú jeho nároky iné, vyššie? Museli ste sa prispôsobovať meniacemu sa vkusu a trendom?

Tesne predtým, ako na Slovensko dorazili Turci s Onurom na čele, to už vyzeralo nádejne. Divák sa naučil sledovať aj náročnejšie seriály zahraničnej produkcie, a pár aj zo slovenskej, a to podľa mňa hlavne vďaka televízii Joj. Tisíc a jedna noc to zase posunula o pár rokov dozadu. Určite je na Slovensku veľa ľudí, ktorí by ocenili programy pre náročnejších, ale žiaľ je ich málo na to, aby na nich mohla komerčná televízia stavať programovú skladbu. My sme sa  Panelák snažili robiť tak, aby bavil diváka nenáročného, ale aby sa ten náročný aspoň neurazil. Boli sme odlišní  ako iné denné seriály a veľakrát sme si udržali tento štatút, aj keď sme vedeli, že to bude na úkor sledovanosti. Nikdy sme neklesli pod pomyselnú čiaru, ktorú sme si určili. 

Panelák naštartoval kariéry mnohých hercov.... Foto: TV Joj
Panelák, seriál Panelák naštartoval kariéry mnohých hercov. Andy Kraus na nich vraj nezabudne ani vo svojich nových pripravovaných projektoch.

Keď ste začínali, televízie veľa slovenských pôvodných seriálov nevysielali. Dnes už je tá konkurencia predsa len väčšia. Bola to výzva aj pre Panelák?

Panelák mal ťažkú úlohu. Čím bol dlhšie na obrazovke, tým ťažšie sa mu bojovalo proti novinkám, ktoré sa objavovali na konkurenčných staniciach. Divák si zvykol, že Panelák tu bude stále a nemal problém byť mu istý čas neverný. Všetky konkurenčné seriály postupne prišli o divákov a Panelák, samozrejme, tiež, ale ani jeden sa nedožil toľkých sérií a už som sľúbil v inom rozhovore, že ak sa to niekomu podarí, tak mu prídem osobne pobozkať ruku.

Prečo sa stal podľa vás Panelák takým fenoménom? V čom sa „trafil do čierneho“?

Bol iný. Neinšpiroval sa telenovelou, aj keď isté prvky sa tam,  pochopiteľne, nájdu. Vždy mal nadhľad a nechýbal v ňom humor. A, samozrejme, máme najlepších hercov. 

Seriál pomohol v rozbehu mnohým mladým talentom, pre veľa hercov je iste dodnes hlavným pravidelným zdrojom príjmu aj príležitostí. Ako reagovali účinkujúci na správu, že končí?

To ma na tom celom mrzí najviac, že sa to podaktorí museli  dozvedieť z novín. Plánovali sme hercov informovať po jarných prázdninách, počas ktorých máme pauzu vo výrobe. Žiaľ, správy sa šíria rýchlo  a ja sa s hercami budem kontaktovať až na budúci týždeň. Pre mnohých máme nové ponuky v pripravovaných projektoch a je už na nich, či tie ponuky prijmú, alebo nie.

Spomínate iné projekty, na ktoré teraz konečne budete mať dostatok času. Je medzi nimi aj celovečerný film, o ktorom sa v súvislosti s vami už dlhšie hovorí?

Film bude darčekom k mojej päťdesiatke, ak sa jej v zdraví dožijem.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #Panelák #Andy Kraus