Zomrel Richard Glatzer, režisér a scenárista snímky Still Alice

V utorok 10. marca zomrel vo veku 63 rokov americký režisér a scenárista Richard Glatzer.

12.03.2015 11:00
Richard Glatzer Foto:
Richard Glatzer
debata

V roku 2011, krátko pred tým, než sa rodák z New Yorku a jeho manžel Wash Westmoreland rozhodli, že začnú pracovať na filme Still Alice, mu diagnostikovali amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS), ktorá je známa aj ako Lou Gehrigova choroba. Aj napriek vážnemu ochoreniu však naďalej pracoval.

Naposledy vydýchol v losangeleskej nemocnici, kde ho dva dni pred odovzdávaním Oscarov hospitalizovali pre problémy s dýchaním. Ceremoniál plánoval sledovať z lôžka, pretože predstaviteľka hlavnej hrdinky Julianne Moore zo spomínanej snímky, ktorú nakrútili podľa knihy spisovateľky a neurologičky Lisy Genovy, získala nomináciu v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Akadémia filmových umení a vied jej ocenenie nakoniec aj udelila.

„Som z toho zničený. Rich bol moja spriaznená duša, môj spolupracovník, môj najlepší priateľ a môj život. To, že som ho štyri roky sledoval ako statočne bojoval s ALS, inšpirovalo mňa i všetkých, ktorí ho poznali. V týchto ťažkých časoch ma utešuje fakt, že stihol svetu predstaviť film Still Alice. Do toho diela vložil celé svoje srdce a dušu a z toho, že sa ten film dotkol toľkých ľudí, mal obrovskú radosť. Richard bol výnimočný človek – tvrdohlavý, zábavný, starostlivý, spoločenský, štedrý a veľmi veľmi inteligentný. Skutočný umelec a úžasný človek. Vážim si každý jeden deň, ktorý som s ním mohol stráviť počas tých krátkych 20 rokov, čo sme boli spolu. Nemôžem uveriť tomu, že je preč. V mojom srdci a v srdciach tých, ktorí ho milovali, však bude žiť večne,“ vyjadril sa Westmoreland, s ktorým sa Glatzer zosobášil predvlani v septembri.

Richard Glatzer sa narodil 28. januára 1952. S Westmo­relandom vytvoril okrem spomínanej drámy Still Alice aj snímky ako The Fluffer (2001), Pätnásťročná (2006) či Posledná láska Robina Hooda (2013). Režíroval tiež komédiu Grief (1993) a bol známy aj ako producent šou America's Next Top Model (2003).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Still Alice #Richard Glatzer