Festival Hory a mesto ocenil aj slovenských filmárov

Grand Prix na medzinárodnom filmovom festivale Hory a mesto získal americký film Metanoia režiséra Jima Aikmana. "Výborne vyrozprávaný príbeh, ktorý sa divákovi dostane pod kožu najmä opisom života Jeffa Loewa, ktorý začal veriť vo svoj vlastný mýtus. Výborné zapracovanie športových výkonov a dosiahnutých úspechov hlavného hrdinu a majstrovské použitie archívnych materiálov robí film špeciálnym," zdôvodnila medzinárodná porota svoje rozhodnutie.

16.03.2015 12:00
metanoia Hory a mesto Foto:
Grand Prix na medzinárodnom filmovom festivale Hory a mesto získal americký film Metanoia režiséra Jima Aikmana.
debata

Priekopník horolezectva Loewe, ktorý sa celý život venoval alpinizmu, športovému aj ľadovému lezeniu, ktorý v súčasnosti bojuje s nevyliečiteľnou chorobou, má na konte niekoľko prvovýstupov. Okrem iného aj nesmierne náročný výstup na Eiger severnou stenou. Z vrcholu, ktorý dosiahol bez samoistiaceho lana, ho musela odviezť záchranná helikoptéra. Po dvadsiatich rokoch sa pod vrcholom našiel jeho ruksak, ktorý tam vtedy musel nechať. Aj takéto silné momenty zachytáva film, ktorý je poctou legende. Pred desiatimi rokmi bol Loewe medzi hosťami festivalu Hory a mesto.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa konalo v nedeľu 15. marca v jednej z kinosál bratislavského multiplexu v Auparku. Medzi ocenenými boli aj tri snímky slovenských tvorcov. V kategórii Skala zvíťazil film Pavla Barabáša Žiť pre vášeň o ceste dvoch priateľov po stopách Wieszlawa Stanislawského do tatranských stien v zimných podmienkach. „Jeden z najlepších filmov festivalu oživil dávny príbeh, ktorý je výborne spracovaný,“ uviedla porota.

Za film Kostarika – chasing the jaguars o expedícii na divoké kostarické rieky získal slovenský vodák a režisér Peter Csonka Cenu adidas pre začínajúceho filmára. Silný príbeh, ktorý vtiahne diváka do deja autentickými scénami, vyniesol Dušanovi Bustinovi za film Le tour Cenu literárneho fondu pre slovenský film. Približuje v ňom trojtýždňovú cestu naprieč Európou na handbiku Mariána Ligdu, bývalého freeridového lyžiara, ktorý po úraze chrbtice ostal na vozíku.

V kategórii Zem najlepšie obstál indický film Tashi a mních. Príbeh bývalého budhistického mnícha Lobsanga, ktorý zanechal život duchovného učiteľa v USA, aby v indických Himalájach založil sirotinec pre opustené a nechcené deti, nakrútili Andrew Hinton a Johnny Burke. Cenu v kategórii Voda získal francúzsky film Horeznačky Sebastiena Montaza-Rosseta o horskom vodcovi Bruchezovi, ktorý s priateľmi objavuje najstrmšie terény vo Francúzsku. Výborná kamera a príbeh o mladých ľuďoch rozhodli o tom, že v kategórii Vzduch zvíťazil český film Jana Šimánka Fyrst. Špeciálnu cenu poroty si z festivalu odniesla waleská snímka režiséra Aluna Hughesa Lezec – pastier oviec.

Od stredy 11. marca do nedele 15. marca uviedol 16. ročník medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva v bratislavskom Auparku vyše 40 filmov. Hory a mesto ponúkli tento rok aj dvadsať cestoklubových premietaní Kino svet a privítali tri desiatky domácich aj zahraničných hostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Barabáš #Hory a mesto #Grand Prix #Metanoia #Jim Aikman #Žiť pre vášeň