Slovensko je filmová krajina. Presvedčí o tom 22. ročník Febiofestu

S novým umeleckým riaditeľom, novou sekciou venovanou domácej kinematografii a bohatým programom, ktorý má niečo azda naozaj pre každého, vstupuje Febiofest do svojho 22.¤ročníka. Otvorí ho v piatok 20. marca exkluzívna slovenská premiéra snímky Mirage, ktorá sa blysla na zahraničných festivaloch a zahral si v nej aj jeden z dvorných hercov slávneho režiséra Jima Jarmuscha.

20.03.2015 12:00
febio mirage Foto:
Febiofest otvorí maďarsko-slovenský western Mirage.
debata

To najlepšie, čo sa doma urodilo

Medzi jedenástimi sekciami Febiofestu, v ktorých odpremietajú spolu bezmála 130 filmov, sa tento rok určite nestratí tá nová. Nesie názov Slovenská filmová krajina a svojím pestrým obsahom vás skúsi presvedčiť, že domáca filmová tvorba má čo ponúknuť aj čím prekvapiť.

Prezentovať bude zaujímavé slovenské počiny z oblasti hraného, dokumentárneho, ale aj experimentálneho filmu a nevyhýba sa ani originálnym dielam z televíznej produkcie. "V najbližších rokoch by sme radi v tejto sekcii zmapovali slovenskú kinematografiu v čo najväčšej šírke a pestrosti,“ vraví o novinke Febiofestu jeho umelecký riaditeľ Přemysl Martinek a dopĺňa, že je to tiež cesta, akou by sa mal festival stále viac otvárať aj aktívnej spolupráci s filmovými profesionálmi.

Prvým tromfom v rukáve novej sekcie je už otvárací film Mirage, ktorý vznikol napriek svojmu prestížnemu obsadeniu aj typicky "západnému“ žánru (western) v maďarsko-slovenskej koprodukcii. Príde k nemu aj početná delegácia hostí, okrem režiséra Szabolcsa Hajdua napríklad aj hlavná herecká hviezda Isaach de Bankolé.

V sekcii Slovenská filmová krajina divák nájde napríklad aj nový film Jara Vojteka Tak ďaleko, tak blízko, ktorý nakrútil o živote autistických detí, dohnať si filmové resty môžete aj predchádzajúcim Vojtekovým filmom Deti. Premietať sa budú hneď tri dokumentárne portréty z dielne Martina Šulíka – snímky o Milanovi Čorbovi, Elovi Havettovi a Štefanovi Uhrovi. Alebo tiež Priamy prenos Zuzany Piussi o kauze utýraného dieťaťa a sociálnom systéme, ktorý to umožnil.

Z domácich dokumentov diváci na Febiofeste uvidia aj Comeback Mira Rema či tri diely televízneho cyklu Prvá o opomínaných hrdinkách slovenských dejín. Z hraných filmov to budú napríklad aj dva pohľady na jeden z najzriedkavejších žánrov slovenského filmu – horor. Vo filme Prvý slovenský horor Róbert Slovák zaznamenal neúspešný pokus o jeho nakrútenie, v recesistickom úlete Socialistický Zombi Mord trojica Rastislav Blažek, Zuzana Paulini a Peter Čermák zamierila do vĺn béčkovej žánrovej zábavy.

Kľúčovou dierkou do filmovej kuchyne

Novinkou Febiofestu bude aj špeciálna prezentácia Works in Progress, ktorá sa má venovať filmovým projektom ešte pred ich dokončením. Podobné formáty sú tradičnou súčasťou aj väčšiny väčších zahraničných festivalov. "My sme sa však, na rozdiel od iných, rozhodli túto prezentáciu nevymedziť len pre filmových profesionálov, ale sprístupniť ju aj širokej verejnosti,“ vraví Přemysl Martinek. Medzi projektmi, čo sa tu po prvý raz predstavia verejnosti, bude napríklad aj film Marka Škopa Eva Nova v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou či Čakáreň Paľa Korca, ktorá je vraj už tesne pred dokončením.

Okrem noviniek k Febiofestu po viac ako dvadsaťročnej existencii už nezameniteľne patria aj jeho vlastné tradície. K tým novším patrí napríklad aj Klubový jukebox – sekcia, ktorú svojím hlasovaním napĺňajú samotní diváci. Tentoraz vybrali psychedelický opus zo snového Tokia Vojdi do prázdna, skvelú iránsku vzťahovú drámu Rozchod Nadera a Simin, alebo hravý dokument o street-arte Banksy – Exit Through The Gift Shop. Festival nadväzuje aj na úspech vlaňajšieho Filmového kabinetu deťom – tentoraz menším divákom ponúka klasiky slovenskej rozprávkovej tvorby ako Galoše šťastia či Nebojsa.

Orson Welles so svojou niekdajšou manželkou... Foto: Febiofest
febiofest orson welles dama Orson Welles so svojou niekdajšou manželkou Ritou Hayworthovou vo filme Dáma zo Šanghaja.

K najnavštevo­vanejším sekciám festivalu patrí každoročne Panoráma, ktorá nešetrí prestížnymi titulmi z programov najväčších zahraničných festivalov. Pripravené má pre divákov napríklad aj snímky Aferim! (Strieborný medveď za réžiu z Berlinale 2015), Prichádzame ako priatelia (ceny z festivalov Sundance a Jihlava), Je ťažké byť bohom, Druhý báječný hotel Marigold či Učiteľka zo škôlky. Pestrú ponuku zahraničných kinematografických skvostov doplní aj viacero profilových prehliadok. Jednou z nich je prehliadka filmov amerického režiséra Orsona Wellesa.

Hosťom roka je Bielorusko

K charakteristickým prvkom Febiofestu patrí už tretí rok aj jeho Súťaž krátkych filmov z krajín V4. Ľubovoľné žánre a formy filmovej tvorby v dĺžke do 30 minút do súťaže môžu prihlasovať tvorcovia zo Slovenska, z Poľska, Maďarska a Česka, ale aj jednej hosťujúcej krajiny. Tento rok ňou bude Bielorusko, ktoré v posledných rokoch v oblasti kinematografie bojuje s nemalými ťažkosťami, a tak ide aj o snahu organizátorov Febiofestu podporiť a zviditeľniť úsilie tamojších tvorcov. Víťaz súťaže získa tritisíc eur.

V porote súťaže zasadol poľský slovakista Tomasz Grabiński, neúnavná delegátka a propagátorka maďarského filmu Katalin Vajda aj slovenský animátor Matúš Vizár, ktorý zaujal na medzinárodnej filmovej scéne svojím satirickým filmom Pandy. Z pätice slovenských zástupcov medzi súťažnými filmami spomeňme animák Martina Smatanu Rosso Papavero, ktorý mal premiéru na Berlinale, psychologickú drámu Lucie Halmovej L.S.D. či dokument Dominika Jursu Toto nie je hra o mladom zakladateľovi domobrany.

Dvadsiaty druhý Febiofest sa bude konať v desiatich mestách, jeho hlavná bratislavská časť, sústredená do priestorov kín Lumiére, Mladosť, Filmového klubu 35¤mm VŠMU, Artkina za zrkadlom a A4 – priestoru súčasnej kulúry, štartuje dnes a skončí sa 26.¤marca.

Febiofest 2015

Bratislava 20. – 26. 3.

Trenčín 27. – 30. 3.

Levice 8. – 11. 4.

Martin 8. – 12. 4.

Košice 9. – 11. 4.

Kežmarok 11. – 13.4.

Prešov 12. – 14. 4.

Trnava 13. – 16.4.

Prievidza 13. – 16.4.

Banská Bystrica 13. – 16. 4.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Šulík #comeback #Febiofest #Miro Remo #Mirage #Přemysl Martinek