Čo by ste si nemali nechať ujsť na Febiofeste

Jedenásť sekcií, v ktorých odpremietajú spolu bezmála 130 filmov. To je 22. ročník medzinárodného filmového festivalu Febiofest, ktorý sa v piatok 20. marca začal v Bratislave a neskôr bude pokračovať aj v ďalších slovenských mestách. Čo si na ňom nenechať ujsť?

20.03.2015 14:00
febio tipy piesen mora Foto:
Fantasy film Pieseň mora
debata

Programové tipy Pravdy

Mirage (sekcia Slovenská filmová krajina)

Maďarsko-slovenský western nás zavedie do maďarskej pusty, kam prichádza tajomný muž čiernej pleti, aby sa ukryl pred spravodlivosťou. Namiesto vytúženého pokoja sa však stáva otrokom v miestnom pracovnom tábore a musí bojovať o svoju slobodu aj život. Film nakrútil jeden z najzaujímavejších mladých maďarských filmárov dneška Szabolcz Hajdu a okrem Isaacha de¤Bankolé si v ňom zahralo aj viacero slovenských hercov. Svetovú premiéru mal na filmovom festivale v Toronte.

Aferim! (sekcia Panoráma)

Historická dráma z rumunsko-bulharsko-francúzsko-českej produkcie mala premiéru v hlavnej festivalovej súťaži na tohtoročnom Berlinale. Jej režisér Radu Jude si dokonca odniesol režisérskeho Strieborného medveďa. Film sa odohráva vo Valašsku na začiatku 19.¤storočia a hovorí o málo známej problematike rómskeho otroctva, ktorého dosah, hoci sa v Rumunsku skončilo ešte pred vyše dvesto rokmi, možno na sociálnom rozvrstvení rumunskej spoločnosti pozorovať dodnes. Film tohtoročný Febiofest uzavrie.

Pieseň mora (sekcia Ochutnávka: Novinky ASFK)

Rodinný fantasy film írskeho režiséra Tomma Moorea figuroval aj medzi nominovanými na tohtoročného Oscara pre najlepší animovaný celovečerný film – rovnako ako jeho predchádzajúci počin Brendan a tajomstvo Kellsu (2010). Diváka uvedie do magického sveta starých keltských mýtov, ale aj rozprávania o sile rodičovskej a súrodeneckej lásky, nádeji a dôležitosti fantazijného sveta rozprávok. Život jednej rodiny obráti naruby fakt, že dcérka je posledná z tuleních víl a iba ona môže piesňou mora zachrániť zakliate rozprávkové bytosti.

Druhý báječný hotel Marigold (sekcia Panoráma)

Voľné pokračovanie snímky Báječný hotel Marigold z roku 2011 sa opäť vracia do prostredia indického útočiska partie penzionovaných britských dobrodruhov, ktorí sa sem rozhodli utiecť pred všednosťou a stresom svojich bežných životov. Odľahčená komédia s dramatickými prvkami zaujala najmä vďaka svojmu prvotriednemu hereckému obsadeniu. Aj tentoraz mu bude kraľovať Judi Dench v tesnom závese s Devom Patelom, Billom Nighym či Richardom Gereom. Režíroval opäť John Madden.

V kráľových záhradách (sekcia Panoráma)

Anglický herec Alan Rickman si to na opačnom konci kamery vyskúšal už pred 17 rokmi vo filme Zimný hosť. Teraz prišiel s romantickou historickou drámou, ktorá sa odohráva na kráľovskom dvore francúzskeho monarchu Ľudovíta XIV. Hlavnou hrdinkou je ambiciózna záhradníčka v podaní Kate Winslet, ktorá chce službou vo Versailles nielen zabezpečiť budúcnosť sebe aj mužovi, ktorého miluje, ale tiež prekonať predsudky vtedajšej spoločnosti.

Profilové prehliadky na Febiofeste

Isaach de Bankolé

Herec s africkými koreňmi Isaach de¤Bankolé začínal kariéru vo francúzskych filmoch. Opakovane spolupracoval najmä s filmárkou Claire Denis a ich spoločné diela na Febiofeste zastúpi dráma Sama v Afrike (2009). Najväčšiu slávu však de¤Bankolé získal účinkovaním vo filmoch hviezdy americkej nezávislej kinematografie Jima Jarmuscha. Festival premietne ich spoločné snímky Noc na Zemi (1991) a Hranice ovládania (2009). V neposlednom rade sa herec predstaví aj ako hviezda otváracieho filmu Febiofestu Mirage (2014), ktorý osobne uvedie.

Xavier Dolan

Režisérov, ktorí by sa vo veku 25 rokov mohli pochváliť takými úspechmi ako on, je na svete ako šafranu. Febiofest podrobne zmapuje filmografiu tohto zázračného rodáka z Quebecu už od jeho čiastočne autobiografického debutu Zabil som svoju matku z roku 2009. Uvedie tiež snímku o priateľstve Imaginárne lásky (2010), ľúbostnú drámu so zápletkou transsexuality Laurence (2012), adaptáciu rovnomennej divadelnej hry Tom na farme (2013) aj novinku Mami! (2014), za ktorú si Dolan odniesol aj jednu z cien festivalu v Cannes.

Jana Ševčíková

Česká dokumentaristka zaujala na medzinárodnej festivalovej scéne po prvý raz v roku 2001 snímkou Starověrci, ktorá časozberne mapuje jednu silne veriacu komunitu na rumunskom vidieku. O rok neskôr nakrútila filmový portrét japonského tanečníka a choreografa Mina Tanaku, ktorý dostal meno po jeho predstavení Svěcení jara. Febiofest uvedie aj snímku Gyumri (2008), ktorú režisérka nakrútila v arménskom dejisku ničivého zemetrasenia. Prehliadku Ševčíkovej tvorby uzavrie vlaňajší film o slovenskom kňazovi Mariánovi Kuffovi Opri rebrík o nebo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest #Mirage #Isaach de Bankolé #filmové tipy #Aferim! #Pieseň mora #Druhý báječný hotel Marigold #V kráľových záhradách