Asociácia filmových klubov ocenila Grečnera aj Isaacha de Bankolé

Otvorenie festivalu Febiofest sprevádzalo už po siedmy raz udeľovanie výročných cien Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK). O ich držiteľoch rozhodli zástupcovia 50 slovenských filmových klubov.

22.03.2015 17:00
asfk eduard grečner Foto:
Cenu ASFK za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu získal Eduard Grečner.
debata

Cenu za prínos svetovej kinematografii si v Bratislave osobne prevzal rodák z Pobrežia Slonoviny a obľúbenec režiséra Jima Jarmuscha Isaach de Bankolé. Na Slovensko prišiel predstaviť svoj najnovší film Mirage – western, ktorý vznikol v maďarsko-slovenskej koprodukcii pod režijnou taktovkou Szabolcsa Hajdua a od štvrtka je v slovenskej distribúcii.

Okrem tejto snímky ponúka Febiofest aj profilovú prehliadku tohto herca, ktorého si často do svojich snímok vyberá režisér Jim Jarmusch. Z jeho dielne festival uvádza filmy Noc na Zemi a Hranice ovládania. Bankolé často spolupracuje aj s režisérkou Claire Denisovou, Febiofest uvádza jej snímku Sama v Afrike, v ktorej si de Bankolé zahral po boku Isabelle Huppertovej a Christophera Lamberta. Okrem toho ho diváci môžu poznať aj z filmov ako Casino Royale či Miami Vice.

Asociácia ocenila aj domáceho tvorcu, cenu za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu získal režisér a scenárista Eduard Grečner. „Patrí k zakladateľskej generácii zlatých šesťdesiatych na Slovensku spolu so svojimi rovesníkmi Uhrom, Solanom a Barabášom, ktorí už medzi nami nie sú. Je teda posledným režisérskym fakľonosičom generácie, ktorá sa pre vyhranenú odlišnosť osobností ako generácia ani nevyprofilovala, spájala ju ,iba' etika tvorby, zápas o pravdivý obraz súčasnosti, a teda proti potemkiniádam pod nálepkou socialistického realizmu. Poetiku mali každý individuálnu a osobitú, svojím introvertným realizmom mal Grečner najbližšie k Uhrovmu pocitovému filmu – napokon, na etalónovom diele doby, Slnku v sieti, spolupracoval,“ uvádza na stránkach Febiofestu publicista Pavel Branko.

Grečner je podpísaný pod snímkami ako Nylonový mesiac, Pozemský nepokoj či majstrovskou adaptáciou novely Drak sa vracia Dobroslava Chrobáka. Práve tú Febiofest v pondelok 23. marca o 18.30 uvedie v bratislavskom kine Lumière, ktoré získalo cenu v kategórii najlepší filmový klub. Filmy si sem vlani prišlo pozrieť viac ako 65-tisíc divákov. Cenu pre najlepší klubový film minulého roka získala poľská Ida režiséra Pawla Pawlikowského, ktorá má na konte aj Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest #Kino Lumiere #Ida #Isaach de Bankolé #Asociácia filmových klubov #Eduard Grečner