Odhodlaná aktivistka Emma Watson

Emma Watson, slávna filmová Hermiona zo série príbehov o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi, oslavuje 15. apríla 25 rokov. Talentovaná herečka nezaspala na vavrínoch. Z detskej ikony sa prehupla do polohy uznávanej celebrity, ktorá svoj status vie využiť napríklad na boj za zrovnoprávnenie žien a mužov.

07.04.2015 11:45
Emma Watson Foto: ,
Emma Watson si získala srdcia divákov už ako desaťročná, v 25. rokoch je z nej uznávaná herečka.
debata

Emma už za prvý diel čarodejníckej fantasy získala ocenenie pre najlepšiu detskú herečku. Bola nominovaná na Zlatý glóbus za vedľajšiu postavu vo filme Môj týždeň s Marilyn, kde suverénne sekunduje kolegyni Michelle Williams. Ďalší úspech sa dostavil v podobe ceny kritiky na festivale v San Diegu za stvárnenie Sam v obľúbenej tínedžerskej romanci Ten, kto stojí v kúte. Spolu s mladým hercom Loganom Lermanom ich filmový svet označil za aktuálne najvýraznejšie vychádzajúce hviezdy svojej generácie.

Herečka Emma Watson vo filme The Bling Ring... Foto: SITA/AP, Merrick Morton
emma watson Herečka Emma Watson vo filme The Bling Ring (2013).

Emma nepúta pozornosť len hereckými úspechmi. Jej elegancia povýšená jemným humorom z nej robí stredobod módneho a lifestylového sveta. Za aktivizmus v treťom sektore a šírenie osvety o trvalo udržateľnom rozvoji ju britský magazín GQ vyhlásil za ženu roka 2013.

Emma Watson a Douglas Booth vo filme Noe (2014). Foto: SITA/AP, Niko Tavernise
Emma Watson Emma Watson a Douglas Booth vo filme Noe (2014).

V Emme sa snúbi vznešenosť anglickej dámy s francúzskou eleganciou, to všetko korunuje mladícka iskra v jej pohľade. Vplyv využíva ušľachtilo a inteligentne. V júli minulého roka sa stala ambasádorkou organizácie UN Global Goodwill, spadajúcej pod OSN, kde bojuje za zrovnoprávnenie žien a mužov. Ani v modernom 21. storočí nie je podľa Emmy rovnosť samozrejmosťou.

Tom Felton, Emma Watson, Daniel Radcliffe a... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Emma Watson, Daniel Radcliffe a Rupert Grint na priemére filmu Harry Potter a Dary Smrti - 2.a Tom Felton, Emma Watson, Daniel Radcliffe a Rupert Grint na priemére filmu Harry Potter a Dary Smrti - 2.

Emma Watson nie je rýchlokvasenou hviezdou, dávno dokázala, že má talent. Stvárnením jednej z hlavných rolí vo filme o dospievajúcich dievčatách, túžiacich zažiť lesk Hollywoodu, Bling Ring: Ako vipky, si Ema splnila sen spolupracovať s režisérkou Sofiou Coppollovou. Ďalším Emminým triumfom bolo, keď ju americký režisér Darren Arronofsky obsadil ako jednu z postáv biblického príbehu Noe. Hviezdi tu po boku Rusella Crowa, Jennifer Conneliovej či Anthonyho Hopkinsa.

Emma Watson s kolegami z filmu Harry Potter... Foto: SITA/AP, Jaap Buitendijk
Film Review Harry Potter and the Deathly Hallows Emma Watson s kolegami z filmu Harry Potter Rupertom Grintom a Danielom Radcliffom.

Rodená Parížanka sa po rozvode rodičov ako päťročná presťahovala s matkou a bratom Alexom do anglického Oxfordshire. Jej kariéra odštartovala roku 2001, keď len 10-ročná Emma dobyla srdcia detí na celom svete. Zo spravodlivej bifľošky a oddanej priateľky Hermiony vyrástla uvedomelá a inšpiratívna mladá žena, ktorá popri budovaní kariéry stihla vyštudovať prestížnu Brownovu univerzitu. Momentálne natáča film Colina, ktorý je o silnej žene, rozhodnutej zachrániť svojho manžela. Práve odhodlanie hrdinky ju na príbehu zaujalo najväčšmi.

3X Emma Watson:

  • je tvárou módnych značiek Burberry, Lancome, pravidelne sa objavuje na obálkach prestížnych časopisov ako Vogue, ELLE či i-D magazine
  • predstaví sa v hlavnej úlohe pripravovanej fantasy trilógie Queen of the Tearling, ktorú prirovnávajú k obľúbenému seriálu Hra o tróny
  • vo voľnom čase si rada zahrá pozemný hokej, hádzanú a maľuje

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emma Watson #Harry Potter #Hermiona