Poľský súd odročil pojednávanie o vydaní Polanského

Súd v poľskom Krakove včera odročil pojednávanie o možnom vydaní filmového režiséra Romana Polanského do Spojených štátov amerických, kde mu stále hrozí trest za sexuálny styk s neplnoletou v roku 1977.

09.04.2015 16:55
Roman Polanski, režisér Foto: ,
Poľsko-francúzsky režisér Roman Polanski s cenou Cézar, ktorú dostal vo februári 2014 v Paríži.
debata (2)

Sudca krok zdôvodnil nedostatkom dokumentov potrebných na konečné rozhodnutie. Polanski, ktorý žije vo Francúzsku, nebol na súde prítomný, ale s úradmi spolupracuje. Nové pojednávanie je naplánované na 22. mája, uviedla agentúra Reuters.

Sudca Dariusz Mazur plánuje požiadať americké úrady o ďalšiu dokumentáciu vzťahujúcu sa k prípadu a k žiadosti o vydanie. Chce sa tiež obrátiť na švajčiarsky súd, ktorý americkú žiadosť riešil pred piatimi rokmi a rozhodol sa vydanie Polanského zamietnuť.

Ak by sa krakovský súd nakoniec rozhodol žiadosti amerických úradov o vydanie Polanského vyhovieť, konečné slovo v celej záležitosti bude mať poľský minister spravodlivosti. Krakovská prokuratúra dospela v januári k záveru, že osemdesiatjeden­ročného filmára, ktorý má francúzsky aj poľský pas, je možné do USA vydať, aj keď je trestný čin, pre ktorý chcú USA Polanského hnať pred súd, podľa poľských zákonov premlčaný.

Režisér v súdnom procese v USA sex s neplnoletou, vtedy trinásťročnou, priznal. V USA je však sex s mladistvými považovaný za znásilnenie. Keby bol Polanski usvedčený, hrozilo by mu až 50 rokov väzenia, uzavrel však s prokuratúrou dohodu a bol uznaný vinným len v jednom zo šiestich bodov obžaloby.

Následne ho odsúdili na tri mesiace psychiatrického liečenia vo väzení, kde strávil 42 dní. Sudca, ktorý mal prípad na starosti, dal v tom čase najavo, že by chcel, aby bol Polanski potrestaný ďalším väznením. Režisér kvôli tomu liečenie prerušil a odišiel do Európy. Zneužitá žena mu neskôr odpustila, americký súd však chce stále kauzu riešiť a vlani, keď to požadovali Polanského právnici, odmietol prípad uzavrieť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Krakov #Roman Polanski