V Pekingu trikrát ocenili Vojtekove Deti

Celovečerný hraný debut slovenského režiséra Jara Vojteka získal na MFF v Pekingu tri ceny - za najlepší scenár (Marek Leščák), za najlepšiu kameru (Tomáš Stanek) a pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe (Éva Bandor). Súťažná zostava festivalu vzišla z takmer 1 000 prihlásených snímok z 90 krajín.

23.04.2015 17:40
Režisér Jaro Vojtek, herečka Éva Bándor a... Foto:
Režisér Jaro Vojtek, herečka Éva Bandor a producent Mátyás Prikler s cenami, ktoré ich snímka Deti získala na festivale v Pekingu.
debata

O víťazoch rozhodovala porota pod vedením režiséra Luca Bessona, ktorý má na konte filmy ako Magická hlbočina, Leon či Piaty element. V porote bol aj jeho spolupracovník, scenárista Robert Mark Kamen či známy ázijský režisér Kim Ki-duk. Filmár podpísaný pod snímkami ako Golfová palica, Luk, Samaritánka či Jar, leto, jeseň, zima… osobne odovzdal cenu Éve Bandor. V porote bol aj brazílsky režisér Fernando Meirelles, ktorý má na konte oscarovú nomináciu za Mesto Bohov a nakrútil aj oceňované snímky Nepohodlný či Slepota.

„Je veľa festivalov a veľa cien na svete, otázka je, kto tie ceny dáva. Keď v porote sedí Luc Besson a Kim Ki-duk, tak to má váhu. Aj keď nerobíme filmy kvôli cenám, ale potešilo nás to,“ vyhlásili režisér Jaro Vojtek a producent Mátyás Prikler, ktorí boli na odovzdávaní cien takisto osobne prítomní.

Medzi 15 snímok, z celého sveta, ktoré sa v Pekingu uchádzali o cenu, vybral film Deti Marco Müller, oscarový producent a bývalý riaditeľ prestížnych festivalov v Benátkach, Locarne či Rotterdame.

Film Deti tvoria štyri poviedky, ktoré vytvárajú jeden pohľad na rôzne podoby vzťahu rodičov a detí. Slovenskú premiéru mal vlani na jeseň.

"Našou ambíciou bolo prerozprávať príbehy s autentickou silou a emocionálnou naliehavosťou tak, aby spoločne vytvorili celok, ktorý prinúti diváka premýšľať o tom, ako by asi on reagoval v situáciách, ktoré sú pre hrdinov jednotlivých príbehov neriešiteľné,“ povedal scenárista filmu Marek Leščák.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #ocenenie #Luc Besson #Jaro Vojtek #MFF Peking