Do kín prichádza dokument o živote a diele Milana Čorbu

Vo štvrtok 30. apríla uvedú do kinodistribúcie dokumentárny film o legende kostýmového výtvarníctva a scénografie Milanovi Čorbovi.

30.04.2015 09:00
vytvarnik Milan Corba Foto:
Milan Čorba na archívnej snímke.
debata

Snímku Martina Šulíka uvedú v slovenských kinách v predĺženej verzii. Tá na rozdiel od televíznej podoby ponúkne o dvadsať minút viac materiálu o živote a diele zosnulého umelca a pedagóga.

S nápadom nakrútiť dokument prišli výtvarníkov brat Jaroslav a synovec Dávid Čorbovci. Prostredníctvom dokumentárneho portrétu sa postupne vynára obraz Milana Čorbu, nielen ako kostýmového výtvarníka, ale aj ako človeka, ktorý významne zasiahol do rôznych oblastí slovenskej kultúry i umeleckého školstva. Diváci a diváčky budú môcť vo filme vidieť amatérske zábery z jeho detstva, výtvarné návrhy, ukážky z diel, na ktorých spolupracoval, ale aj spomienky jeho priateľov, spolupracovníkov i manželky Emílie Vášáryovej.

„Profesor Milan Čorba bol môj učiteľ. Začiatkom 80. rokov nám na VŠMU jeden semester prednášal ‚filmový kostým‘. Vlastne to bolo len pár prednášok, ale s odstupom času si uvedomujem, že svojimi názormi ma v mnohých oblastiach zásadne ovplyvnil,“ povedal o Čorbovi Šulík. "Mal som rád jeho zmysel pre humor. Nebol cynický. V presných paradoxoch odhaľoval skrytú tvár skutočnosti. Neskôr sme sa stretli pri spolupráci na filme Orbis Pictus, a tam som mal možnosť zblízka sledovať jeho spôsob myslenia, zmysel pre detail i šírku jeho vzdelania. Hovoril: ‚Neťahaj diváka za rukáv, nechaj ho, aby si sám spravil názor.‘,” doplnil režisér.

Milan Čorba spolupracoval na dielach, ktoré formovali podobu slovenskej televízie (Tri gaštanové kone, Balada o siedmich obesených, Buddenbrookovci, Triptych o láske, Eugen Onegin), podieľal sa na filmoch, ktoré určovali smerovanie slovenskej a českej kinematografie (Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ, Víťaz, Južná pošta, Tisícročná včela, Obsluhoval som anglického kráľa), pracoval na významných dielach v zahraničí (Pod kolesami osudu, Utrpenie svätého Sebastiána, Olovená noc). Výrazne ovplyvnil aj podobu slovenského a českého divadla. Pôsobil v Divadle na Korze, na Novej scéne, v Slovenskom národnom divadle i Národnom divadle v Prahe. Dlhé roky tiež pôsobil ako pedagóg, dekan a rektor Vysokej školy múzických umení. Zomrel v máji 2013.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Šulík #dokumentárny film #Milan Čorba