Film Koza získal v Nemecku dve ceny

Slovenský režisér Ivan Ostrochovský slávil s filmom Koza úspechy na nemeckom festivale goEast, ktorý sa konal od 22. do 28. apríla vo Wiesbadene.

29.04.2015 17:21
Koza, film Foto:
Slovenský film Koza ocenili v Nemecku.
debata

Odborná porota udelila snímke počas záverečného ceremoniálu Cenu za najlepšiu réžiu a Cenu FIPRESCI. „Za stvárnenie zvláštneho hrdinu na ceste za jeho limitmi. Za réžiu s odstupom, ktorá diváka prináša veľmi blízko k protagonistom,“ objasnila porota ocenenie režiséra. „Tento dobre odsledovaný poetický road movie odzrkadľuje zložitú situáciu vo východnej Európe, pričom zobrazuje jednoduchého mladého muža a bývalého boxerského šampióna, ktorý žije zo dňa na deň bez peňazí. V dobre vystavaných, krásnych záberoch vytvára snímka pútavú atmosféru a rozpráva príbeh zvláštneho, ale skvelého priateľstva s otvoreným koncom,“ odôvodnila cenu zas Medzinárodná federácia filmových kritikov FIPRESCI.

Úspech drámy tvorcov veľmi teší. „Vyzerá to, že príbeh Petra "Kozu“ Baláža je pre svet oveľa zaujímavejší, ako sme si mysleli. Vďaka finančnej výhre k cene budeme vedieť Kozovi pomôcť s dlhom za nájom," uviedol Ivan Ostrochovský.

Snímka si nedávno z Vilnius International Film Festivalu odniesla Cenu za najlepší film v kategórii New Europe – New names a CICAE Art Cinema Award. Bude súťažiť aj na portugalskom festivale nezávislých filmov IndieLisboa, nemeckom Neisse Film Festivale či na juhokórejskom Jeonju International Film Festivale.

Film zobrazuje príbeh bývalého olympionika, rómskeho boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, ktorý sa po rokoch bez tréningov rozhodne opäť vstúpiť do ringu. Takýmto spôsobom chce zarobiť peniaze a zabrániť svojej družke ísť na potrat. So svojím manažérom Zvonkom sa vydávajú na turné, na ktorom však nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť. Scenár filmu napísal spomínaný režisér spolu s Marekom Leščákom. K slovenským divákom a diváčkam sa Koza dostane už v úvode septembra, ako otvárací film putovnej prehliadky Projekt 100.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #festival #cena #koza #Ivan Ostrochovský #goEast